Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

<<Τι κρύβει η Επίσκεψη του Κέρυ στην Μόσχα;>>

 

 

Εικόνα αισιοδοξίας για την εξέλιξη των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων θέλησε να μεταδόσει από την Μόσχα ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών κ. Κέρυ, μετά τις χθεσινές συνομιλίες του με τον Ρώσο ομόλογό του κ. Λαβρώφ και στη συνέχεια με τον πρόεδρο Πούτιν. Για τους γνώστες προσώπων και πραγμάτων, η παρουσία στα δεξιά του, της υφυπουργού Βικτώριας Νούλαντ, κορυφαίας -στη κυβέρνηση- των νεοσυντηρητικών εχθρών της Ρωσίας του Πούτιν, εμπνέει ωστόσο την δυσπιστία.
Το κατωτέρω άρθρο παρουσιάζει τις εκτιμήσεις ενός οξυδερκούς Αμερικανού αναλυτή και σφοδρού επικριτή της κοσμοκρατορικής πολιτικής της Ουάσιγκτων, του γνωστού μας πλέον δρα Πωλ Γκραιγκ Ρόμπερτς. Ο πρόλογός του, που απευθύνεται στους ανά τον κόσμο αναγνώστες του, παρουσιάζει επίσης γνωστικό ενδιαφέρον.

Μετάφραση : Μιχ.Στυλιανού

----------------------------------------

Πωλ Γκραιγκ Ρόμπερτς, 17-12-15

Όπως το ξαίρετε όσοι παρακολουθείτε αυτή την ιστοσελίδα, η συμφωνία μας ήταν πως θα παραμείνει δική σας όσο την στηρίζετε. Πολλοί τηρήσατε τη συμφωνία μας.
Σήμερα αυτή η ιστοσελίδα έχει -η ίδια- εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες και επιπλέον εκατομμύρια άλλους, που την διαβάζουν σε άλλες ιστοσελίδες των ΗΠΑ και του εξωτερικού. Ωστόσο μόνον ένας μικρός αριθμός αναγνωστών την στηρίζει οικονομικά. Η απροθυμία των Αμερικανών να στηρίξουν αυτούς που τους προσφέρουν την αλήθεια είναι ένας λόγος γιατί οι Αμερικανοί ξαίρουν μόνο ελάχιστο μέρος της.
Στήλες της ιστοσελίδας, που δημιουργήθηκαν με πρότασή σας, μεταφράζονται στα κινεζικά, στα ρωσικά, στο περσικά,στα γερμανικά, στα γαλλικά, στα ιταλικά, στα πορτογαλικά, στα ισπανικά, στα ελληνικά, στα ρουμάνικα και ίσως σε άλλες γλώσσες που δεν έχω πληροφορηθεί. Ιάπωνες αναγνώστες μου λένε ότι οι στήλες μου συζητούνται στην Ιαπωνία.
Τρία βιβλία ξεκίνησαν από στήλες που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα. Το ένα είναι « Η Αποτυχία του Φιλελεύθερου ( laissez faire) Καπιταλισμού και Οικονομική Διάλυση της Δύσης». Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε στα γερμανικά, στα αγγλικά, στα τσέχικα, στα κινεζικά και στα κορεατικά.
Ένα άλλο βιβλίο είναι «Πως Χάθηκε η Αμερική». Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε στα γερμανικά, στα αγγλικά και επίκειται στα ρωσικά.
Το πιο πρόσφατο βιβλίο είναι « Η Νεοσυντηρητική Απειλή για την Παγκόσμια Τάξη : Ο Επικίνδυνος Πόλεμος της Ουάσιγκτων για Ηγεμονία». Αυτό έχει εκδοθεί στα αγγλικά και στα γερμανικά.
Προσφάτως ο Ιάπωνας τέως πρωθυπουργός Γιουκίο Χατογιάμα χρησιμοποίησε τα άρθρα μου για την υποτιθέμενη επίθεση των τζιχανιστών στο Παρίσι για να θέσει ερωτήματα στην ιαπωνική βουλή για την επίσημη εκδοχή περί της επίθεσης.
Πρόσφατα επίσης, ένας διακεκριμμένος Γάλλος σχολιαστής, ο Φιλίπ Γκρασέ έγραψε για την προειδοποίησή μου ότι η Ουάσιγκτων έχει βάλει τον πλανήτη σε τροχιά καταστροφής με πυρηνικό πόλεμο. Ο Γκρασέ συμφωνεί για την τροχιά που κινούμαστε, αλλά ελπίζει ότι η Ουάσιγκτων θα καταρρεύσει από οικονομική και πολιτική δυσλειτουργία προτού προφθάσει να πυροδοτήσει τον πυρηνικό πόλεμο. Θα πρέπει να προσευχόμαστε όλοι οι ελπίδες του Γάλλου συγγραφέα να είναι εύστοχες και να καταρρεύσει ο κακός δαίμονας της Ουάσιγκτων πριν εξαλείψει τη ζωή από προσώπου της γης.
Επί του παρόντος εμείς πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα που μπορεί να είναι αποθαρρυντική. Χθες ο υπουργός των Εξωτερικών Τζων Κέρυ συναντήθηκε με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέϊ Λαβρώφ και τον υπουργό Αμύνης Σεργκέϊ Σοϋγκού και κατόπιν με τον Πρόεδρο Πούτιν. Μια μέρα πριν τις συναντήσεις, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε την Ουάσιγκτων ότι δεν τήρησε την αμερικανο-ρωσική συμφωνία μέτρων αποφυγής συγκρούσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ στη Συρία.
Ο συνδυασμός ρωσικής διπλωματίας και των μεθόδων των εκπορνευόμενων ΜΜΕ της Δύσεως καθιστά απίθανο να μάθουμε τι είπαν στον Κέρυ ο Λαβρώφ, ο Σοϋγκού και ο Πούτιν. Είναι πιθανό να παρουσίασαν στον Κέρυ αποδείξεις ότι η Ουάσιγκτων είναι ο ένοχος του βομβαρδισμού στρατιωτικής βάσης της Συρίας στην περιοχή των ρωσικών επιχειρήσεων και ότι η ρωσική κυβέρνηση θεωρεί το γεγονός αυτό παραβίαση της συμφωνίας μη εμπλοκής και ως ένδειξη ότι οι παράφρονες της Ουάσιγκτων σχεδιάζουν πόλεμο εναντίον της ρωσο-συριακής συμμαχίας εναντίον των τζιχαντιστών.
Επιπλέον, έχουν προκύψει νέα στοιχεία ότι η τουρκική επίθεση (και κατάρριψη) του ρωσικού αεροπλάνου S24 έγινε με τη «λογιστική υποστήριξη» (μετάδοση στίγματος πτήσεως) από αμερικανικό ιπτάμενο ραντάρ AWAKs ή αμερικανικό δορυφόρο. Με άλλα λόγια, η ρωσική κυβέρνηση έχει πιάσει την Ουάσιγκτων στα πράσα να εμπλέκεται και να στηρίζει τις πολεμικές ενέργειες της Τουρκίας και των τζιχαντιστών εναντίον της Ρωσίας.
Δεν θα μάθουμε αν σημειώθηκε σύγκρουση, αλλά ο Κέρυ βγήκε από την συνάντηση της Μόσχας μιλώντας μια διαφορετική γλώσσα: « Αντιμετωπίζουμε τη Συρία με τον ίδιο, κατά βάσιν, τρόπο, θέλουμε την ίδια έκβαση.» « Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργασθούν με τη Ρωσία». « Η Ρωσία και οι ΗΠΑ συμφωνούν ότι δεν μπορείς να νικήσεις το ΙΚ (Ισλαμικό Κράτος) χωρίς παράλληλη αποκλιμάκωση του πολέμου στη Συρία.» « Οι Σύροι θα αποφασίσουν για το μέλλον της Συρίας.» « Δεν η είναι πολιτική μας να απομονώσουμε τη Ρωσία.»
Από ρωσικής πλευράς δεν προκύπτει το ίδιο φωτεινή εικόνα. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε- κατά το Ρώϋτερ- ότι σοβαρές διαφωνίες εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Οπωσδήποτε δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί ότι ρωσική κυβέρνηση και ΜΜΕ αντιλαμβάνονται πως πίσω από τους τζιχαντιστές του Ι.Κ. βρίσκεται το χειρότερο κακό, η Ουάσιγκτων. Πόσες φορές ακόμη θα πρέπει να καεί η Ρωσία εξ αιτίας της εμπιστοσύνης της στην Ουάσιγκτων;
Μπορεί να ελπίσει κανείς πως οι συναντήσεις στη Μόσχα βοήθησαν τον Κέρυ να αντιληφθεί πως οι νεοσυντηρητικές πολιτικές του καθεστώτος Ομπάμα έχουν δημιουργήσει μια δυναμική προς τον πόλεμο, που θα πρέπει να τσακιστεί. Καθώς θα ξετυλίγεται το συριακό δράμα, η ρωσική κυβέρνηση θα καταλάβει αν τα λόγια του Κέρυ ήταν ειλικρινή, ή ήταν μια ακόμη προσποίηση της Ουάσιγκτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου