Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

<<Η ΔΟΥΛΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΒΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΤΟΝ ΑΧΜΕΤ ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ>>

Βρυξέλλες: Δεν πρόλαβε να στεγνώσει η μελάνη της «κοινής δήλωσης» Ε.Ε. – Τουρκίας, διά της οποίας η Άγκυρα εξασφάλισε έξι τουλάχιστον «δώρα» με την υπογραφή όλων των κρατών-μελών, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και το τουρκικό ΥΠΕΞ απέστειλε προς τις Βρυξέλλες επιστολή-ράπισμα κατά της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η επιστολή του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, την οποία εξασφάλισε ο «Φ», αναφέρει ότι: «Πρέπει να τονιστεί εμφαντικά, για μια ακόμη φορά, ότι σε σχέση με την κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, η δέσμευση της Τουρκίας να εφαρμόσει τον οδικό χάρτη για την ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων, δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως να διαφοροποιεί τη διαχρονική και καλά εδραιωμένη θέση σε σχέση με τη νήσο της Κύπρου, όπως έχει επανειλημμένα διατυπωθεί στις δηλώσεις της, την 1η Μαΐου 2004 και την 29η Ιουλίου 2005». Οπότε η Άγκυρα είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν αναγνωρίζει, ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία άλλωστε θεωρεί ως «εκλιπούσα».

Όπως συνάγεται ευθέως από την επιστολή που η Τουρκία απηύθυνε προς το Συμβούλιο της Ε.Ε., στις 29 Νοεμβρίου, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Ε.Ε. – Τουρκίας, η υποψήφια χώρα θεωρεί ότι δεν υφίσταται Κυπριακή Δημοκρατία αλλά «νήσος Κύπρος», έναντι της οποίας δεν προτίθεται να εφαρμόσει τον οδικό χάρτη για την ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων, στον οποίο περιλαμβάνεται και η εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών.

Η θέση της Τουρκίας συνοδεύεται και από διαβιβαστικό σημείωμα, το οποίο υπογράφει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας Σελίμ Γενέλ, που καθιστά σαφές ότι «εν αναμονή μιας συνολικής διευθέτησης, η θέση της Τουρκίας στο κυπριακό πρόβλημα θα παραμείνει αμετάβλητη».

Επαναλαμβάνει τη γνωστή ρητορική ότι δήθεν «η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα και έχει ξεκάθαρα επιδείξει την αποφασιστικότητά της προς αυτή την κατεύθυνση». Διατυπώνει δε τον ισχυρισμό ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες του Γ.Γ. του ΟΗΕ προς την κατεύθυνση επίτευξης περιεκτικής λύσης», προσθέτοντας ότι «ειλικρινώς επιθυμούμε να δούμε την επίτευξη μιας περιεκτικής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων, το συντομότερο δυνατόν».

Είναι τουλάχιστον προφανές ότι παρά τα χαμόγελα και τις χειραψίες που μοίρασε στη Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας ο Αχμέτ Νταβούτογλου, επί της ουσίας, η Άγκυρα δεν κάνει ούτε βήμα πίσω. Όπως έπραξε στις 29 Ιουλίου 2005 όταν ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο (άνοιγμα τουρκικών λιμένων προς την Κυπριακή Δημοκρατία), έτσι και σήμερα, 10 χρόνια αργότερα, καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει έναντι της «νήσου Κύπρου» τον οδικό χάρτη για την ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων.

Και όλα αυτά, παρά την ευφορία που υπάρχει για λύση του Κυπριακού, στον βωμό της οποίας η Λευκωσία, καλείται από την Κομισιόν και τον Πρόεδρό της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να συναινέσει στο ξεπάγωμα πέντε εκ των έξι τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, που έβαλε στο ψυγείο από το 2009 (επί διακυβέρνησης Χριστόφια).

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», η Άγκυρα έκρινε ως απαραίτητη την αποστολή επιστολής προς το Συμβούλιο, καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα κατάθεσης της τουρκικής θέσης στα πρακτικά της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας, αφού δεν προβλέπεται μια τέτοια διαδικασία. Πάντως, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είχε φροντίσει και προφορικώς να υπενθυμίσει ενώπιον των 28 ηγετών της Ε.Ε. ότι «ξέρετε τη θέση μας για τη νήσο Κύπρο», καθιστώντας σαφή την πρόθεση της Τουρκίας να μην εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε απαντήσει ότι «ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αυτό πρέπει να εξαρτάται από την εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεων, σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο, τα σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου και λαμβάνοντας υπόψη τη δήλωση της Ε.Ε. και των κρατών-μελών της στις 21 Σεπτεμβρίου 2005».

Ούτε η Λευκωσία είχε τη δυνατότητα κατάθεσης της θέσης αυτής στα πρακτικά της Συνόδου Ε.Ε. – Τουρκίας (σ.σ. δεν τηρούνται πρακτικά σε συνόδους της Ε.Ε. με τρίτα κράτη) και ως εκ τούτου την κοινοποίησε προς τους 27 εταίρους μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

"Είμαστε ένωση 28 κρατών - μελών"
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», το Συμβούλιο της Ε.Ε. απάντησε άμεσα στην τουρκική επιστολή, επίσης διά επιστολής, που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Γιέπε Τράνχολμ-Μίκελσεν (Jeppe Tranholm-Mikkelsen), ο οποίος διαμήνυσε ότι η Ε.Ε. αποτελείται από 28 κράτη-μέλη. Όπως πληροφορούμαστε, στην επιστολή προς την Άγκυρα, ο κ. Μίκελσεν αναφέρει χαρακτηριστικά: Όπως δηλώθηκε από τον πρόεδρο Τουσκ στη συνάντηση της 29ης Νοεμβρίου, «η Ε.Ε είναι μια ένωση 28 κρατών-μελών και όλες οι δεσμεύσεις πρέπει να υλοποιούνται από και προς όλα τα 28 κράτη-μέλη».

Στην επιστολή του ημερομηνίας 2 Δεκεμβρίου, ο κ. Μίκελσεν επισυνάπτει και την επιστολή που είχαν αποστείλει προς την Άγκυρα οι συναρμόδιοι τέως Επίτροποι Μάλμστρομ και Φούλε, οι οποίοι είχαν καλέσει την Τουρκία (Ιανουάριος 2014) να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών με όλα τα κράτη-μέλη. Η επιστολή αυτή καθιστά σαφή τη θέση της Ε.Ε., αναφέρει ο κ. Μίκελσεν, καταλήγοντας ότι «η θέση της Ε.Ε. επί του εν λόγω ζητήματος παραμένει σε ισχύ».

Υπενθυμίζεται ότι η επιστολή Μάλμστρομ και Φούλε απαντούσε σε επιστολή που είχε σταλθεί από την Άγκυρα προς την Κομισιόν, επισημοποιώντας την τουρκική άρνηση να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών με τη «νήσο Κύπρο».

6+1 δώρα για Τουρκία
Με νέα δώρα ετοιμάζεται να προικίσει την Τουρκία, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που φέρεται να ασχολείται επί καθημερινής βάσεως με την ικανοποίηση των αιτημάτων της Άγκυρας, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξή της στο προσφυγικό. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γιούνκερ συναίνεσε στην τουρκική αξίωση για ελάφρυνση των «προσφυγικών βαρών», διά της μετεγκατάστασης 400 χιλιάδων προσφύγων. Ήδη, αποφασίστηκε νέα μίνι-σύνοδος, με τη συμμετοχή 8 κρατών-μελών και του Αχμέτ Νταβούτογλου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., στις 17 Δεκεμβρίου.

Στη μίνι-σύνοδο, με οικοδέσποινα την Αυστρία, αναμένεται να μετέχουν ακόμη το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Ελλάδα. Ο κ. Γιούνκερ ζητά όπως τα εν λόγω κράτη-μέλη συμμετάσχουν «εθελοντικά» στην ελάφρυνση της Τουρκίας από τα προσφυγικά βάρη, παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα έχει ήδη εξασφαλίσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ως πρώτη δόση για την παραμονή των 2,2 εκατομμυρίων προσφύγων στο έδαφός της...

Ειδικότερα, στη σύνοδο με την Ε.Ε., η Τουρκία εξασφάλισε:

- «Επανενεργοποίηση» της ενταξιακής της διαδικασίας, με άνοιγμα του κεφαλαίου 17 «Οικονομική και Νομισματική Πολιτική», στις 14 Δεκεμβρίου.

- Δέσμευση της Κομισιόν για ολοκλήρωση εντός του πρώτου τριμήνου 2016 της προπαρασκευαστικής εργασίας «για το άνοιγμα ενός αριθμού κεφαλαίων», τα οποία κατονόμασε 24 ώρες αργότερα σε επιστολή του ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Πρόκειται για τα κεφάλαια: «15 Ενέργεια, 23 Απονομή Δικαιοσύνης και Θεμελιώδη Δικαιώματα, 24 Δικαιοσύνη, Ελευθερία, Ασφάλεια, 26 Παιδεία και Πολιτισμός και 31 Εξωτερική Πολιτική, Άμυνα και Ασφάλεια», τα οποία μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία.

- Θεσμοθέτηση δύο συνόδων κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας, σε ετήσια βάση.

- «Η Ε.Ε έχει δεσμευθεί να παράσχει αρχικά 3 δισεκατομμύρια ευρώ επιπρόσθετων πόρων», στην Τουρκία για το προσφυγικό.

- «Άρση των απαιτήσεων για θεωρήσεις διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν, μέχρι τον Οκτώβριο 2016, όταν τα κριτήρια του οδικού χάρτη εκπληρωθούν».

- «Έναρξη προπαρασκευαστικών βημάτων για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης» Ε.Ε.-Τουρκίας, ενώ εκτιμάται ότι οι επίσημες διαβουλεύσεις «θα μπορούσαν να αρχίσουν» στα τέλη του 2016. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία εξασφαλίζει αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, παρά το γεγονός ότι δεν την εφαρμόζει καν στην αρχική της μορφή, λόγω δυσμενών διακρίσεων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας (κλειστοί λιμένες κ.λπ.).

Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Παύλος Ξανθούλης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου