Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015

<<ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΛΕΓΚΤΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΕΛΠΙΔΑ>>

Του Όμηρου Αλεξάνδρου
Οικονομολόγου Λογιστή-Ελεγκτή
Omiros Alexandrou Facebook


Mε μια απρόσμενα σαφή και αυστηρή ανακοίνωση, η οποία συνιστά δημόσια επίπληξη που αγγίζει τα όρια της άρσης της εμπιστοσύνης του προς τον γενικό ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου πήρε χθες ξεκάθαρη θέση υπέρ του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου στη δημόσια αντιπαράθεσή του με τον κ. Μιχαηλίδη.

Το γεγονός ότι η ανακοίνωση συντάχθηκε και δημοσιοποιήθηκε μετά από μακρά συζήτηση του θέματος στη συνεδρία του Υπουργικού, στην οποία προήδρευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία ότι η ανακοίνωση συνιστά δημόσια αποδοκιμασία, από τον ίδιο τον Πρόεδρο, συγκεκριμένων ενεργειών και δηλώσεων του Γενικού Ελεγκτή, κυρίως σε σχέση με την αντιπαράθεσή του με τον κ. Χάσικο.

Μόλις μία εβδομάδα προηγουμένως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε υποδεχθεί με θέρμη τον Γενικό Ελεγκτή, τον συνεχάρη για τον έργο που επιτελεί και τον κάλεσε δημοσίως να είναι άτεγκτος, να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο και να μην λαμβάνει υπόψη τον οποιονδήποτε, του Προέδρου της Δημοκρατίας μη εξαιρουμένου! Αντίθετα χθες, στην ανακοίνωσή του το Υπουργικό κάνει λόγο για σειρά ενεργειών του Γενικού Ελεγκτή, που είτε εκφεύγουν των συνταγματικών του αρμοδιοτήτων, είτε συνιστούν παρεμβολή στον ρόλο και στο έργο άλλων ανεξάρτητων αξιωματούχων ή εμπλοκή του στον ρόλο της εκτελεστικής εξουσίας.

Θαυμάστε αξιοπιστία και λογική Πρόεδρου χώρας με τόσα προβλήματα που χρίζουν άμεσης λύσης. Υπό την επήρεια αλκοόλ η όχι δεν κάνει και μεγάλη  διαφορά, λεει και ξέλεει και κάνει κολοτούμπες και στροφές 180 μοιρών μέσα σε λίγες μέρες. Μια βδομάδα πριν, όταν του παρέδιδε την έκθεση του για το 2014, να λέγει τόσα θετικά λόγια για τον Γενικό Ελεγκτή που ο ίδιος διόρισε και μετά να σύρετε από ένα υπουργό του, που ενεργεί και σαν σκιώδης Πρόεδρος της Κύπρου, σ’ ένα Υπουργικό Συμβούλιο και να λεει ακριβώς τα αντίθετα.

Ο Γενικός Ελεγκτής κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης παρέλαβε την θέση του από την Χρυστάλλα Γιωρκάτζη την οποία ο Πρόεδρος διόρισε Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, χωρίς όπως απεδείχθη, όταν ήταν Γενική Ελέγκτρια αλλά και τώρα σαν Διοικητής, να έχε τα προσόντα και την πυγμή να κατέχει τέτοιες θέσεις. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος ήρθε πριν λίγους μήνες σε ρήξη και με την κυρία Γιωρκάτζη και ζήτησε δημόσια την παραίτηση της, πλην όμως αυτή το ‘’έγραψε’’ και συνεχίζει στην μετριότητα της να απολαμβάνει μισθό μεγαλύτερο από αυτό του Προέδρου της ΚΔ  

Επειδή ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αυτός ο πανέξυπνος, άτεγκτος, ικανότατος και αδιάφθορος άνθρωπος κάνει καλά την δουλειά του και ξεσκεπάζει την βρωμιά που διαχρονικά υπήρχε στο Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και σε άλλους δημόσιους και ημιδημόσιους οργανισμούς και μας έδωσε ελπίδα για εκσυγχρονισμό αυτού του ψευδοκράτους, έπεσαν πάνω του να τον φάνε.

Ο Γενικός Ελεγκτής, έχει άκουσον άκουσον, κάνει υπέρβαση εξουσίας λεει ο Πρόεδρος και οι παπαγάλοι εφτά νάνοι υπουργοί του. Και αν ακόμη αποδεχθούμε ότι όντως έκανε υπέρβαση εξουσίας, που δεν έκανε, για να σας ξεσκεπάσει βρε αθεόφοβοι, σε τι έβλαψε αυτό τον τόπο; Εσείς, βρε επιεικώς ανόητοι, που μια ζωή κάνετε υπέρβαση εξουσίας και τις μεγαλύτερες απατεωνιές και καταστρέψετε ενσυνείδητα τον τόπο σας ποίος θα σας δικάσει;

Είναι η άποψη των πολιτών γενικότερα ότι ο κ. Μιχαηλίδης είναι με διαφορά ο πιο πετυχημένος διορισμός που έκανε ο Πρόεδρος από τότε που ο ίδιος εξελέγη. Ωστόσο ο Πρόεδρος υποκύπτει στα κελεύσματα του Χάσικου ο οποίος ως γνωστό στήριξε και χρηματοδότησε βαρβάτα την προεκλογική του εκστρατεία με αντάλλαγμα φυσικά το Υπουργείο Εσωτερικών και που τελικά πήρε. Είναι κοινό μυστικό ότι το Υπουργείο αυτό της αμαρτίας, έχει μεγάλο φαγοπότι και μίζες καθ’ οτι είναι αρμόδιο για τις τουρκοκυπριακές περιουσίες, τις χαλαρώσεις, τις αλλαγές πολεοδομικών ζωνών, στην παραχώρηση βίζας σε ξένους, στη αδιοδότηση μέσων μαζικής επικοινωνίας και άλλα πολλά. Πέστε μου σε ποία δημοκρατική χώρα της υφηλίου ο Υπουργός των Εσωτερικών της, κατέχει ενώ είναι Υπουργός, ημερήσια εφημερίδα (Αλήθεια), ραδιοφωνικό σταθμό (Supper Sports FM) και τηλεοπτικό κανάλι (Αλφα TV Ελλάδας) που θα λειτουργήσει και στην Κύπρο εντός του 2016;   

Μόνο σε αυτή την κατακαημένη χωρά χτυπάνε όποιον τολμά να ξεσκεπάζει το βρώμικο και διεφθαρμένο κατεστημένο και αυτό το γνωρίζω προσωπικά και το βιώνω από πρώτο χέρι για15 χρόνια τώρα, κατά την διάρκεια των οποίων υποφέρω τα πάνδεινα για αυτά που γράφω. Είστε ελεεινοί και τιποτένιοι, ντροπή σας.  

Σας μεταφέρω πιο κάτω αυτούσια ανακοίνωση-απάντηση στις κατηγορίες του Υπουργικού Συμβουλίου που εξέδωσε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος παρουσιάζεται πολύ ενοχλημένος από τη στάση που τήρησε το Υπουργικό. Κουράγιο και μην σταματάς αγαπητέ κύριε Μιχαηλίδη, ζωντανέ ήρωα μου, είμαστε όλοι μαζί σου. 

Καλές γιορτές σε όλους. Ας προσευχηθούμε όλοι μας αυτές τις γιορτές, γιατί έναν τόσο ανώριμο πολιτικά λαό που πάσχει από καλπάζοντα βρεφισμό μόνο ένας θεός τον σώζει.

Ανακοίνωση Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας:

Σε σχέση με τη σημερινή ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου, σημειώνονται τα ακόλουθα:

1.         Με βάση το Σύνταγμα, το Υπουργικό Συμβούλιο ασκεί την εκτελεστική εξουσία και ουδέποτε η Ελεγκτική Υπηρεσία παρενέβη ή θέλησε να παρέμβει ή επιχείρησε να παρέμβει στην εκτελεστική εξουσία. Ουδέποτε. Τούτο είναι αναντίλεκτο, αφού η Ελεγκτική Υπηρεσία σε καμία περίπτωση υπεισέρχεται σε εκτελεστικές διαδικασίες, εκτός από την έκφραση απόψεων ή συστάσεων.

2.         Ξενίζει το γεγονός ότι, ενώ για το θέμα αυτό ο Υπουργός θα έστελνε σήμερα επιπρόσθετα στοιχεία στον Γενικό Εισαγγελέα, για να αποφανθεί για την υποτιθέμενη παρέμβαση μας στο έργο της εκτελεστικής εξουσίας, εντούτοις το Υπουργικό Συμβούλιο έσπευσε να προκαταλάβει τον Γενικό Εισαγγελέα.

3.         Στην επικαιρότητα υπήρξαν το τελευταίο διάστημα τρεις υποθέσεις που και οι τρεις αφορούσαν στον Υπουργό Εσωτερικών.
(α)       Στην υπόθεση της Μονάδας της Κόσιης, η παρέμβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είχε τη μορφή διαβίβασης επιστολής προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου στις 8 Σεπτεμβρίου 2015 για ενημέρωσή τους ότι η συμφωνία του Υπουργού Εσωτερικών με τον ανάδοχο της σύμβασης ενδεχομένως να ήταν παράνομη και ότι, ενώ ο Υπουργός είχε ενημερωθεί από τις 23 Ιουλίου 2015, με εισήγηση να ζητήσει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, αγνόησε την υποχρέωσή του να ενεργεί σύννομα. Τελικά, τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας, όσο και ο Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, είπαν με σαφήνεια πως η συμφωνία του Υπουργού ήταν παράνομη. Δεν θα έπρεπε δηλαδή να είχε καν υποβάλει τις απόψεις της η Ελεγκτική Υπηρεσία στο θέμα αυτό; Τέτοια Ελεγκτική Υπηρεσία θέλουμε; Που θα αποσιωπά παράνομες ενέργειες Υπουργών;
(β)       Ακολούθησε η υπόθεση των φοιτητών της Μπαγκλαντές. Σύμφωνα με σχετική αλληλογραφία που λήφθηκε στην Υπηρεσία μας, ο Υπουργός αγνόησε όλες τις άλλες εμπλεκόμενες Υπηρεσίες που υποδείκνυαν το γεγονός ότι έγγραφα που είχαν υποβληθεί από φοιτητές ήταν πλαστά και αποφάσισε δήθεν «να αναγνωρίσει στους υποψήφιους το ευεργέτημα της αμφιβολίας» και να επιτρέψει την είσοδό τους. Στείλαμε το θέμα στον Γενικό Εισαγγελέα, όταν και τότε ο Υπουργός είχε υποστηρίξει ότι τούτο δήθεν ξέφευγε των αρμοδιοτήτων και εξουσιών μας, και η απάντηση δόθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2015 από τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος είχε αναφέρει ότι:
«Αναφορικά με θέμα το οποίο ηγέρθηκε και αφορά τις εξουσίες και αρμοδιότητες του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, ο Γενικός Εισαγγελέας υποδεικνύει ότι αυτές ρητά παρατίθενται στο Άρθρο 116 του Συντάγματος και δεν χρήζουν άλλης ερμηνείας. Νοείται ασφαλώς ότι εάν κατά την ενάσκηση των εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Γενικού Ελεγκτού ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο περιέλθει στην αντίληψή του το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικού αδικήματος παρ΄ οιουδήποτε προσώπου, έχει δικαίωμα, αλλά και καθήκον όπως, αφού προβεί στη συλλογή των σχετικών πληροφοριών, εγγράφων ή άλλων στοιχείων, παραπέμψει το θέμα προς τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος και θα κρίνει κατά πόσο τίθεται ή όχι θέμα ενδεχόμενης διάπραξης ποινικών αδικημάτων και θα δώσει οδηγίες προς την Αστυνομία ώστε αυτή να προβεί σε διερεύνηση του θέματος.»
Τονίζουμε την αναφορά του Γενικού Εισαγγελέα ότι ήταν καθήκον, και όχι απλώς δικαίωμα, του Γενικού Ελεγκτή να ενεργήσει με τον τρόπο που ενήργησε. Ως αποτέλεσμα της δικής μας παρέμβασης, τώρα έχουν αλλάξει οι διαδικασίες.
(γ)        Η τρίτη περίπτωση αφορούσε στο σφαγείο Κοφίνου. Η Υπηρεσία μας διαπίστωσε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών δρομολόγησε την προκήρυξη διαγωνισμού για την δεκαετή ενοικίαση του, θεωρητικά υπό εκκαθάριση, σφαγείου. Διαβιβάσαμε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών ημερομηνίας 18.11.2015 με τις επιφυλάξεις μας για το σύννομο της διαδικασίας και εισηγηθήκαμε να αναζητήσει καθοδήγηση από τον Γενικό Εισαγγελέα. Συνιστά τούτο εμπλοκή στον ρόλο της εκτελεστικής εξουσίας; Εάν ναι, γιατί το θυμήθηκε σήμερα, μετά από 1 μήνα, ο Υπουργός Εσωτερικών, και όχι τότε; Γιατί έθεσε τέτοιο θέμα αρμοδιότητας μας μόνο μετά από τη σύσκεψη στις 3.12.2015 υπό τον Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων όταν φάνηκε το εύλογο των ερωτημάτων μας; Άλλωστε, για το θέμα αυτό ο Υπουργός ζήτησε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα και μόλις σήμερα έστειλε, είπε, στοιχεία για να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του. Γιατί δεν δόθηκε χρόνος να δοθεί η γνωμάτευση;

4.         Η ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου δεν αναφέρει καμία περίπτωση «ενεργειών του Γενικού Ελεγκτή που είτε εκφεύγουν των συνταγματικών του αρμοδιοτήτων είτε συνιστούν παρεμβολή στο ρόλο και στο έργο άλλων ανεξάρτητων αξιωματούχων ή συνιστούν εμπλοκή του στο ρόλο της εκτελεστικής εξουσίας». Ως τέτοια, γενική και αόριστη που είναι, δυστυχώς δεν μπορεί να σχολιαστεί, παρά μόνο να αναφερθεί ότι η Υπηρεσία μας δεν συμφωνεί με τη θέση αυτή. Θα μπορέσουμε να σχολιάσουμε με στοιχεία, αν δοθεί έστω και ένα παράδειγμα τέτοιας ενέργειας.

5.         Ιδιαίτερα σοβαρή κρίνουμε την αναφορά ότι «δημόσιες συμπεριφορές εκ μέρους του Γενικού Ελεγκτή που υπονομεύουν τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία του θεσμού». Θα ήταν κρίμα αν το Υπουργικό Συμβούλιο επιζητούσε ένα Γενικό Ελεγκτή, που είτε θα αποσιωπά τα προβλήματα που θα διαπιστώνει επειδή αφορούν Υπουργούς της Κυβέρνησης, είτε θα αφήνει αναπάντητες αναφορές Υπουργών που φθάνουν στα όρια λιβέλλου και τείνουν να λοιδορήσουν προσωπικά τον Γενικό Ελεγκτή, όπως αναφορές σε έλλειψη ήθους εκ μέρους του Γενικού Ελεγκτή ή αναφορές σε σούπερ σταρ, αυτοκράτορα, μπαμπούλα, ανθρωποφάγο κ.λπ. Υπενθυμίζουμε σχετικά και τις πρόσφατες παροτρύνσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ακριβώς πριν μία εβδομάδα, προς τον Γενικό Ελεγκτή, να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο και να είναι άτεγκτος, επικροτώντας τον τρόπο δράσης μας και δίνοντας μας στήριξη για να συνεχίσουμε.

6.         Η Ελεγκτική Υπηρεσία ουδέποτε διεκδίκησε το αλάθητο. Αντίθετα, είναι η ίδια η Υπηρεσία που, σε μια προσπάθεια συνεχούς βελτίωσης των διαδικασιών της, προχωρεί σε διαδικασία αυτοαξιολόγησης (κάτι που ποτέ ξανά δεν έγινε) και  έχει ήδη έλθει σε συνεννόηση με την Ελεγκτική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, μιας εκ των πλέον αξιοσέβαστων ανάλογων Υπηρεσιών, ώστε τον Οκτώβριο του 2016 να διεξαχθεί ομότιμη αξιολόγηση (peer review) της Υπηρεσίας μας, όταν θα έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή οι συστάσεις της διαδικασίας αυτοαξιολόγησης.

7.         Η Ελεγκτική Υπηρεσία θα αναμένει τη ζητηθείσα από τον Υπουργό Εσωτερικών γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, την οποία και θα σεβαστεί απόλυτα, όπως πράττει πάντοτε.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου