Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

<<«Κλειδί» ο πληθωρισμός για την παγκόσμια οικονομία και το 2016 - Θα συνεχιστεί η στασιμότητα στις τιμές>>

Η πτώση ή η στασιμότητα των τιμών θα κυριαρχήσει στις αγορές για λίγο ακόμα
Ο J.K. Galbraith, θέτει στον Economist το ερώτημα, κατά πόσον ο παγκόσμιος πληθωρισμός, ο οποίος ήταν εξαιρετικά αδρανής για χρόνια, θα κάνει την έκπληξη και θα αυξηθεί μέχρι την άνοιξη του 2016.
Και απαντά πως τελικά, τα προβλήματα χρέους που βαραίνουν τις πλούσιες οικονομίες από το 2007, αρχίζουν να εξασθενούν.
Οι αγορές εργασίας των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γερμανίας είναι εξαιρετικά σφικτές, με τις αγορές κατοικιών να συγκεντρώνουν όλο το βάρος και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, να αυξάνει τα επιτόκια για πρώτη φορά σε σχεδόν μια δεκαετία.
Ο πληθωρισμός στην Αμερική και την Ευρώπη θα πρέπει πράγματι να ανέλθει από την παρούσα της, σχεδόν μηδενική, κατάσταση, καθώς οι μεγάλες μειώσεις των τιμών της ενέργειας στα τέλη του 2015, εγκαταλείπουν πρόωρα το ποσοστό του πληθωρισμού.
Το πλεόνασμα της προσφοράς του αργού, σημαίνει πως οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν και πάλι.
Αν το χρέος υποχωρήσει ως πρόβλημα στις πλούσιες χώρες και κυρίως στις αναδυόμενες αγορές ο ευκαιριακός δανεισμός θα υποχωρήσει και η πλεονάζουσα παραγωγή θα ασκήσει πίεση προς τα κάτω στις τιμές του πετρελαίου.
Υπάρχει όμως και ο πληθωρισμός των χωρών, όπως η Βραζιλία, που συνεχίζουν να τα εξάγουν, αν και το νόμισμά τους έχει χάσει την αξία του.
Ο παγκόσμιος πληθωρισμός είναι ένας πόλεμος μεταξύ των σημείων συμφόρησης σε τμήματα του πλούσιου κόσμου που "εισάγουν" αποπληθωρισμό από τις αναδυόμενες αγορές, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τη διαρκή πτώση ή στασιμότητα των τιμών και που θα διαρκέσει για λίγο ακόμα.
Η διαρκής πτώση ή στασιμότητα των τιμών φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2016, με τους οικονομολόγους να παραδέχονται πως υπάρχει μια αβεβαιότητα σε οποιαδήποτε πρόβλεψη.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου