Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

<<Στρατιωτική επέμβαση στη Συρία προετοιμάζουν ΗΠΑ και Τουρκία - Αιχμές Biden για έλλειψη δημοκρατίας και κουρδικό>>

 Αγκάθι ανάμεσα στις δύο χώρες η έλλειψη δημοκρατίας στην Τουρκία και το κουρδικό
(Upd2) Μετά τη σκληρή κριτική που άσκησε από την Κωνσταντινούπολη στην κυβέρνηση Davutoglu για τη στάση της στα ζητήματα ελευθερίας και Δημοκρατίας στην Τουρκία, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Joe Biden συμφωνησε με τον τούρκο πρωθυπουργό για την κοινή στάση τους απέναντι στο συριακό.
Συγκεκριμένα, μετά τη συνάντηση Davutoglu- Biden ο αμερικανός αντιπρόεδρος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία είναι προετοιμασμένες για μια στρατιωτική λύση στη Συρία, αν δεν καταστεί δυνατός ένας πολιτικός διακανονισμός.
«Θα είναι καλύτερα να καταλήξουμε σε μια πολιτική λύση, όμως είμαστε προετοιμασμένοι, αν αυτό δεν είναι δυνατό, να έχουμε μια στρατιωτική λύση σ' αυτή την επιχείρηση και να εξαλείψουμε το Νταές (Ισλαμικό Κράτος στα αραβικά)».
Ο Biden ανέφερε ακόμη ότι συζήτησε με τον τούρκο πρωθυπουργό το ενδεχόμενο μεγαλύτερης ενίσχυσης των αράβων σουνιτών ανταρτών που μάχονται για να ανατρέψουν τον Σύρο πρόεδρο Assad ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών John Kerry που βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία για διαβουλεύσεις με τους Άραβες για τη Συρία τόνιζε την ίδια ώρα οτι «η διαπραγμάτευση για τη Συρία θα μπορούσε να αρχίσει στη Γενεύη μέσα στην επόμενη εβδομάδα».
Από την πλευρά του ο Tούρκος πρωθυπουργός δήλωσε  ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στο Ιράκ για να αποκρούσουν το Ισλαμικό Κράτος και επανέλαβε πως η Άγκυρα σέβεται την ιρακινή εδαφική ακεραιότητα ενώ αναφορικά με τη συνάντηση στη Γενεύη υπογράμμισε πως
«μόνο η νόμιμη συριακή αντιπολίτευση θα πρέπει να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για τη Συρία».

Αγκάθι ανάμεσα στις δύο χώρες η έλλειψη δημοκρατίας στην Τουρκία και το κουρδικό

Η καλή κατά τους τύπους συνάντηση των δύο ανδρών έγινε λίγες ώρες μετά τη σκληρή κριτική που άσκησε ο αμερικανός αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Davutoglu σχετικά με τον εκφοβισμό των μέσων ενημέρωσης, τον περιορισμό της ελευθερίας στο διαδίκτυο και τις κατηγορίες για προδοσία σε βάρος ακαδημαϊκών, επειδή ζήτησαν ειρήνη στο Κουρδικό λέγοντας ότι «αυτές οι κινήσεις δεν δίνουν το καλό παράδειγμα στη Μέση Ανατολή».
«Όταν τα μέσα ενημέρωσης εκφοβίζονται ή οι δημοσιογράφοι φυλακίζονται και πάνω από 1.000 πανεπιστημιακοί κατηγορούνται για προδοσία απλώς επειδή υπέγραψαν μια διακήρυξη, αυτό δεν αποτελεί καλό παράδειγμα», ανέφερε ο Biden.
«Αν δεν έχει κανείς τη δυνατότητα να εκφράσει την άποψή του και να επικρίνει μια πολιτική, να προσφέρει μια εναλλακτική επιλογή χωρίς να φοβάται τον εκφοβισμό και την τιμωρία, τότε η χώρα στερείται ευκαιριών.
Αυτά δεν αποτελούν νέες ιδέες για τον λαό της Τουρκίας, περιλαμβάνονται στο σύνταγμά σας» τόνισε.
Ο αμερικανός αντιπρόεδρος εκφώνησε τον πύρινο λόγο του στη συνάντηση που είχε χθες (22/1)
με βουλευτές της αντιπολίτευσης, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, δημοσιογράφους και πανεπιστημιακούς που επικρίνουν την κυβέρνηση για τη φίμωση του τύπου, τον περιορισμό του διαδικτύου και της ελευθερίας της έκφρασης.
Αναφορικά με το κουρδικό ζήτημα οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν οτι διαχωρίζουν το Κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) από το PKK, με τον τούρκο πρωθυπουργό να επαναλλαμβάνει την επίσημη θέση της τουρκικής κυβέρνησης ότι το στρατιωτικό σκέλος του PYD αποτελεί τμήμα του PKK και υποστηρίζεται από αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου