Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

<<Αίνιγμα γιατί οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου παρασύρουν τις μετοχές>>

Πρέπει να ελπίζουμε για το πρώτο σενάριο, αλλά να ανησυχούμε για το δεύτερο σενάριο αναφέρει ο Olivier Blanchard
Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου παρασύρουν σε πτώση τις μετοχές αλλά αυτό παραμένει αινιγματώδες αναφέρει σε άρθρο του ο Olivier Blanchard οικονομολόγος του Peterson institution και πρώην βασικός οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σε άρθρο του αναλύει τα εξής....
Αν καταρρεύσει η ανάπτυξη στην Κίνα οι επιπτώσεις παγκοσμίως θα είναι εμφανείς.
Αλλά δεν υπάρχει απολύτως κανένα στοιχείο που να μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έρχεται τέτοια κατάρρευση της Κίνας.
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ήπιας επιβράδυνσης αλλά ακόμα και αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο.
Οι μηχανικές επιδράσεις μιας τέτοιας ήπιας μείωσης στην οικονομία των ΗΠΑ με βάση όλα τα μοντέλα θα είναι πολύ περιορισμένες.
Τα εμπορικά κανάλια περιορίζονται (π.χ. οι ΗΠΑ εξάγουν προς την Κίνα κάτι λιγότερο από 2% του ΑΕΠ).
Η κύρια επίδραση της επιβράδυνσης στην Κίνα θα είναι μέσω της μείωσης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, η οποία θα πρέπει να βοηθήσει και όχι να πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πάρτε ως εξήγηση την τιμή του πετρελαίου.
Είναι ακόμη πιο ακατανόητο.
Παραδοσιακά, ήταν αυτονόητο ότι η μείωση στην τιμή του πετρελαίου ήταν μια καλή είδηση για χώρες που εισάγουν πετρέλαιο όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι καταναλωτές, με περισσότερα χρήματα θα δαπανήσουν, θα αυξηθεί η κατανάλωση και θα αυξηθεί η παραγωγή.
Οι επιχειρήσεις λόγω της χαμηλής τιμής του πετρελαίου, θα έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής και έτσι θα αυξηθούν οι επενδύσεις.
Όμως παραδόξως μάθαμε κατά το τελευταίο έτος ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου επιδρά αρνητικά στις επενδύσεις από τις επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας.
Ωστόσο, αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι χαμηλές τιμές του  πετρελαίου οδηγούν σε χαμηλές τιμές τις μετοχές.
Μπορώ να σκεφτώ δύο πιθανές εξηγήσεις αλλά ίσως να μην είναι πολύ πειστικές.
Πρώτον, ότι οι πολύ χαμηλές τιμές πετρελαίου προκαλούν σοβαρά προβλήματα στους παραγωγούς πετρελαίου εξέλιξη που θα καταλήξει να επηρεάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες που κυριαρχούν. 
Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ορισμένες χώρες και ορισμένες εταιρείες θα έχουν σοβαρό πρόβλημα.
Μπορώ επίσης να σκεφτώ τρόπους με τους οποίους οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου μπορεί να αλλάξουν τη γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής, με αβέβαια αποτελέσματα στις τιμές του πετρελαίου σε μεσοπρόθεσμη βάση.
Ωστόσο θεωρώ ότι είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι αυτοί οι λόγοι  θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στο πραγματικό εισόδημα των πολιτών των ΗΠΑ.
Δεύτερον, οι χαμηλές τιμές αντανακλούν μια μη μετρήσιμη – ακόμη τουλάχιστον - μείωση της παγκόσμιας ανάπτυξης, πολύ μεγαλύτερη από ότι μπορεί να εκτιμηθεί.
Ωστόσο δεν υπάρχει καμία ιστορική απόδειξη ότι η τιμή του πετρελαίου παίζει έναν τέτοιο ρόλο στην παγκόσμια οικονομία, αλλά ας υποθέσουμε, για χάρη της συζήτησης, ότι, πράγματι, η χαμηλή τιμή μας δείχνει ότι η Κίνα πραγματικά επιβραδύνεται.
(Το γεγονός ότι οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων εκτός του πετρελαίου, για τους οποίους η Κίνα διαδραματίζει μεγαλύτερο ρόλο από ότι για το πετρέλαιο, δεν υποστηρίζει αυτή την ερμηνεία)
Το αίνιγμα της εξήγησης παραμένει.
Είναι δύσκολο να πούμε πώς αυτό θα μπορούσε να έχει επίδραση οικονομία των ΗΠΑ και εν συνεχεία στην χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ.
Μια άλλη παραλλαγή – ερμηνεία θα ήταν η χαμηλή τιμή του πετρελαίου να αντανακλά μια επιβράδυνση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό συμβαίνει.
Ίσως δεν πρέπει να πιστεύουμε τα σχόλια της αγοράς.
Ίσως δεν είναι ούτε το πετρέλαιο ούτε η Κίνα.
Ίσως αυτό που βλέπουμε είναι μια καθυστερημένη αντίδραση στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, μια επιβράδυνση που έχει περάσει απαρατήρητη για μερικά χρόνια.
Ενώ δεν έχει υπάρξει κάποια σημαντική είδηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ωστόσο οι αγορές έχουν διορθώσει σημαντικά,  ίσως οι αγορές συνειδητοποιούν ότι η ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές θα είναι χαμηλότερη για μεγάλο χρονικό διάστημα και η ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες θα είναι αδιάφορη.
Ίσως…
Νομίζω ότι η εξήγηση είναι σε μεγάλο βαθμό αλλού.
Αν κάποιοι επενδυτές πωλούν, αυτό συμβαίνει γιατί ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε όλοι εμείς.
Ίσως επειδή έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο μεγαλύτερης αβεβαιότητας.
Η παγκόσμια οικονομία, στην αρχή του 2016, προκαλεί σύγχυση.
Η πολιτική αβεβαιότητα, η γεωπολιτική αβεβαιότητα, είναι πολύ υψηλή.
Η Fed έχει εισέλθει σε ένα νέο καθεστώς νομισματικής πολιτικής.
Η ικανότητα της κινεζικής κυβέρνησης να ελέγξει την οικονομία της τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Σε αυτό το περιβάλλον, στο χρηματιστήριο όπως ακριβώς και στην εκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, είναι πιο εύκολο για τους short για να κερδίσουν ποντάροντας στον φόβο.
Πόσο πρέπει να ανησυχούμε;
Εάν καταστεί σαφές μέσα σε λίγες μέρες ή λίγες εβδομάδες ότι οι βασικοί άξονες της διεθνούς οικονομίας είναι στην πραγματικότητα σε καλή κατάσταση οι τιμές των μετοχών θα ανακάμψουν, ακριβώς όπως έκαναν πέρυσι το καλοκαίρι.
Εάν, ωστόσο, η πτώση του χρηματιστηρίου διαρκεί περισσότερο ή αν επιδεινωθεί, μπορεί να μετατραπεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Όταν οι  τιμές των μετοχών είναι χαμηλές  για μεγάλο χρονικό οδηγούν σε μείωση της κατανάλωσης, μείωση της ζήτησης και ενδεχομένως, σε μια ύφεση.
Η ικανότητα της Fed, για να αντισταθμίσει την επιβράδυνση της ζήτησης παραμένει περιορισμένη.
Πρέπει να ελπίζουμε για το πρώτο σενάριο, αλλά να ανησυχούμε για το δεύτερο σενάριο.

Μεταφραστική επιμέλεια Πέτρος Λαζάρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου