Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

<<ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΕΤΟΣ ΜΑΚΡΟΧΡΌΝΙΟΥ ΥΠΕΡ ΔΙΖΩΝΙΚΗΣ ΑΓΩΝΑ>>

Δρ Άρης Πετάσης*
Στο τέλος κάθε έτους είθισται να καταγράφουμε τις αποτυχίες μας και να θέτουμε στόχους για τον επόμενο χρόνο (γνωστά σαν new year’s resolutions). Αυτός που χόντρυνε βάζει στόχο να χάσει κιλά, αυτός που έχασε μαλλιά προγραμματίζει επίσκεψη στο δερματολόγο και η εταιρεία που σημείωσε ζημίες προγραμματίζει αλλαγή στρατηγικής. Tα αρνητικά δεδομένα δημιουργούν την ανάγκη για αλλαγή.

Ας δούμε τώρα τις προοπτικές αλλαγής για μας και τι προβλέπει το αμερικάνικο περιοδικό TIME για το 2016: α.) η Αμερική θα αποποιηθεί τον ρόλο πλανητάρχη γιατί οι αμερικανοί πολίτες δεν θέλουν πολέμους και περιπέτειες, β.) η Κίνα θα συνεχίσει ακάθεκτη, δεν θα θέλει όμως ρόλο πλανητάρχη, γ) η Ευρώπη θα ξαγκιστρωθεί κάπως από την Αμερική και δ.) η Ρωσία θα παραμείνει δραστήρια στις περιοχές που την ενδιαφέρουν: Ουκρανία, Μαύρη Θάλασσα, Κεντρική Ασία και Ανατολική Μεσόγειο. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η θέση της Αμερικής και η εντονότερη εμπλοκή της Ρωσίας στην περιοχή μας. Σχετικά, το αμερικάνικο New York Times επισημαίνει πως στην Συρία η Ρωσία καθημερινά διενεργεί περισσότερες αεροπορικές επιθέσεις ακρίβειας παρά ότι μηνιαίως οι άλλοι «ενδιαφερόμενοι». Το αμερικάνικο Brookings (2015/10/23) σημειώνει πως οι πυραυλικές επιθέσεις του Ρωσικού ναυτικού από Κασπία θάλασσα αιφνιδίασαν και εντυπωσίασαν.

Φαίνεται να αλλάζουν τα πράγματα στη γειτονιά μας και ίσως έφθασε η ώρα να αναθεωρήσουμε τη δική μας στρατηγική εφόσον: διζωνική, παραμονή εποίκων, τιτλοποίηση εδάφους στην Τουρκία, εγγυημένες πλειοψηφίες, ομοσπονδία μέσα σε μόνο 9251 τ.χλ., βέτο, εκ περιτροπής προεδρία και ξένοι δικαστές ποτέ δεν ήταν δικές μας προτάσεις. H διζωνική ήταν πρόταση της Τουρκίας από το 1974 με κύριο σκοπό την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) και τον εκμηδενισμό των Ελληνοκυπρίων. Αρχικά αντιδράσαμε εχθρικά στις τούρκικες προτάσεις. Ακολούθως τις μισό-υιοθετήσαμε και τελικά δεχτήκαμε την διζωνική σαν «αρχή» λύσης! Σήμερα η Τουρκία μας ζητά να ετοιμάσουμε το κοκτέιλ τρόπων θανάτωσης της ΚΔ: κρεμάλα (δύο κράτη και έποικοι), αποκεφαλισμό δια σπάθης (εκ περιτροπής προεδρία), γκιλοτίνα (Τουρκία εγγυητής) και ασφυξία (βέτο/παράλυση κράτους).

Πως όμως τα κατάφερε η Τουρκία; Απλά, ενεργοποίησε τους συντελεστές ισχύος που διαθέτει: στρατό κατοχής, στήριξη ΝΑΤΟ, Εγγλέζικη διπλωματία, «καλές υπηρεσίες» ΟΗΕ και προπαγάνδα ενώ εμείς λειτουργούσαμε γυμνοί χωρίς ούτε ένα φίλο. Τώρα ζητούμε ελεημοσύνη και ότι προαιρείται η Τουρκία.

Χωρίς αλλαγή, και κυρίως βοήθεια, παραμένουμε όμηροι. Γι’ αυτό θα πρέπει να διερωτηθούμε: α.) ποίες χώρες με διπλωματική και στρατιωτική ισχύ, με παρουσία στην περιοχή και κυρίως με αποφασιστικότητα μπορούν να μας δώσουν ελπίδα και β.) ποιες χώρες έχουν παρόμοιες με εμάς ανάγκες ασφάλειας και απειλούνται από νέο-Οθωμανισμό και φονταμενταλισμό; Δηλαδή, Ποίες χώρες αντιτίθενται στους σκοπούς της Τουρκίας; Με άρθρο μου το 2012 στον ξένο τύπο υποστήριζα πως χωρίς την παρουσία της Ρωσίας και την πρακτική συμπαράσταση της Αιγύπτου και του Ισραήλ (και με τις τρεις αυτές χώρες έχουμε κοινά προβλήματα ασφάλειας) Κύπρος και Ελλάδα δεν θα κατάφερναν να εκμεταλλευτούν τα ενεργειακά τους αποθέματα γιατί θα το απαγόρευε η Τουρκία. Το άρθρο γράφτηκε ενώ η Κύπρος πανηγύριζε για τα άμεσα οικονομικά οφέλη που θα έπαιρνε από τα ενεργειακά κοιτάσματα αλλά που τελικά δεν ήλθαν!

Εάν και φέτος ακολουθήσουμε την πεπατημένη σίγουρα το 2017 θα μας βρει με διχοτόμηση: την σημερινή de facto ή την αυτοκτονική της διζωνικής. Εάν όμως απαλλαγούμε από την πλάνη των τελευταίων σαράντα ετών και ενώσουμε δυνάμεις με χώρες που αντιτίθενται στην Τουρκική ηγεμονία, χωρίς να υποβαθμίζουμε τις άλλες μας σχέσεις, τότε ίσως δώσουμε ελπίδα στον λαό γιατί « …ο ασθενής [αδύναμη χώρα] παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του» (Θουκυδίδης). Μια τελευταία δημοσκόπηση υποστηρίζει (73% υπέρ) μια νέα πορεία. Όσοι λαοί χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου το χρωστούν στην αδράνεια και την αδυναμία τους να εγκαταλείψουν την πεπατημένη.

__________________________________

Dr. Aris Petasis Founder & CEO PetasisAssociates in partnership with Towers Watson Data Services

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου