Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

<<Το αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο απειλεί την ανάκαμψη των τιμών>>

Η παραγωγή στις ΗΠΑ μπορεί να επανεκκινήσει πολύ ταχύτερα από ότι στις κλασικές πετρελαιοπηγές
Παρά την ανάκαμψη των τιμών του αργού αυτή την εβδομάδα, τα κέρδη μπορεί να χαθούν από μία ταχεία αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις ενός αναλυτή της Citigroup την Παρασκευή.
Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του αργού ανέκαμψαν από τα χαμηλά 12ετίας στα 34 δολ./βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση 20%, καθώς υπήρχαν φήμες ότι ο ΟΠΕΚ και οι παραγωγοί εκτός του καρτέλ θα συναντούνταν προκειμένου να συζητήσουν μείωση της παραγωγής.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων της Citigroup στην Ασία, Ivan Szpakowski, δήλωσε την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου στο CNBC ότι το κλείσιμο των πηγών σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ και η επακόλουθη στήριξη στις τιμές του πετρελαίου αποτελούν μία «εικονική νίκη», επειδή, αντίθετα με την παραδοσιακή παραγωγή πετρελαίου και αερίου, η παραγωγή σχισολιθικού πετρελαίου μπορεί να ξεκινήσει και πάλι ταχύτατα.
«Αυτή η παραγωγή μπορεί να επανεκκινήσει μέσα σε διάστημα λίγων μηνών.
Οπότε εάν οι τιμές αρχίζουν και πάλι να κινούνται ανοδικά αργότερα μέσα στο έτος, θα δείτε ότι η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου θα αρχίσει και πάλι να αυξάνεται», σημειώνει ο ίδιος.
«Πραγματικά θέτει ένα πλαφόν στην άνοδο των τιμών», προσθέτει, χωρίς όμως να προβεί σε μία πρόβλεψη για την πορεία του πετρελαίου.
Παρά την υποχώρηση των τιμών του αργού κατά 70% από το καλοκαίρι του 2014, ο ΟΠΕΚ έχει αρνηθεί να μειώσει την οροφή της παραγωγής του, καθώς η Σαουδική Αραβία επιμένει στην στρατηγική της να αντλεί περισσότερο πετρέλαιο, ώστε να βγάλει εκτός αγοράς τους παραγωγούς που έχουν υψηλότερα κόστη, όπως τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου.
Όμως, το σχέδιο καθυστερεί πολύ περισσότερο από ότι φαντάζονταν οι Σαουδάραβες, λένε οι αναλυτές, και οι τιμές έπεσαν σε νέα χαμηλά 12ετίας την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας της άρσης των κυρώσεων κατά του Ιράν.
Ο Szpakowski λέει ότι η Citigroup αναμένει πως το Ιράν θα εξάγει επιπλέον 300.000 βαρέλια την ημέρα τους επόμενους μήνες, χαμηλότερα από τις προβλέψεις της ίδιας της χώρας για 500.000-1.000.000 βαρέλια ημερησίως μέσα στον πρώτο χρόνο από την άρση των κυρώσεων.
«Δεν πιστεύουμε ότι αυτό είναι εφικτό, από τεχνικής άποψης.
Ο κύριος ανασταλτικός παράγοντας είναι το πόσο γρήγορα θα μπορέσουν να ανοίξουν και πάλι τις πηγές και να ξεκινήσουν την άντληση του πετρελαίου.
Και επίσης υπάρχει ένα θέμα ασφάλισης:
Ποιος θα ασφαλίσει όλα αυτά τα τάνκερ με ιρανικό πετρέλαιο που θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο;», σημειώνει ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου