Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

<<Βουλευτική ασυλία, Η λογική του παράλογου>>


Αν παρέμεινε κάποιο ίχνος αξιοπιστίας προς τους πολιτικούς και τα Κόμματα, δυστυχώς εξέλειπε και αυτό ως καπνός τον τελευταίο καιρό με την διαγωγή μελών του Σώματος, εντός και εκτός   της Βουλής.
Επιδεικτικό κάπνισμα εντός της Βουλής, χρήση γλώσσας του υποκόσμου, κατ’ επανάληψη παραβιάσεις του οδικού κώδικα, θανάτωση και κατανάλωση προστατευόμενων μεταναστευτικών πτηνών, και όχι μόνο. Οι παραβάτες είναι οι ίδιοι μέλη του Σώματος το οποίο θέσπισε τους νόμους τους οποίους οι ίδιοι καταστρατηγούν. Αν αυτό καθ’ εαυτό δεν είναι πρόκληση για τον λαό του οποίου σύντομα θα ζητήσουν την ψήφο, η προσπάθεια να δικαιολογηθεί η παρανομία με πρόσχημα την συνταγματική πρόνοια περί Βουλευτικής Ασυλίας δεν προκαλεί μόνο αγανάκτηση αλλά και οργή σε κάθε νομοταγή πολίτη.
Το Κυπριακό Σύνταγμα με το Άρθρο 86,  δημιουργεί ένα προνομιακό καθεστώς για μια μικρή ομάδα πολιτών, τους οποίους τοποθετεί υπεράνω των νόμων τους οποίους οι ίδιοι ψηφίζουν. Δίδεται έτσι η εντύπωση ότι ‘’τους νόμους τους ψηφίζομε για σας τους υπόλοιπους, εμείς έχουμε ασυλία’’. Δεν είναι αυτό παραλογισμός;
Από την διαγωγή ορισμένων- ευτυχώς ολίγων- Βουλευτών, είναι φανερόν ότι η προνομιακή αυτή μεταχείριση δίδει την ευκαιρία φανερής και επιδεικτικής καταπάτησης ισχυόντων νόμων και σε πολλές περιπτώσεις, όπως σε αδικήματα για τα οποία προβλέπεται πρόστιμο, προκαλείται και οικονομική ζημία στο κράτος από την μη καταβολή του.
Εκπλήττομαι γιατί μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε ούτε ένα κόμμα ούτε ένας Βουλευτής να θέσει θέμα τροποποίησης του άρθρου περί Ασυλίας Βουλευτών. Συγχαίρω τον μοναδικό Βουλευτή οποίος αποτελεί εξαίρεση και έθεσε το θέμα στην Βουλή δυστυχώς όμως σε μια προσπάθεια η οποία έπεσε στο κενό. Πρόκειται για τον Βουλευτή των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη. Ίσως αυτός να είναι και ένας από τους λόγους που τα μεγάλα κόμματα αν και υποθετικά τους χωρίζει αγεφύρωτο χάσμα, εδώ  συνωμότησαν να τον πετάξουν έξω από την Βουλή.
Η Βουλευτική Ασυλία πρέπει κατά την γνώμη μου να καταργηθεί διότι
1.    Ενθαρρύνει την Παρανομία εκ μέρους των Βουλευτών, και επ’ αυτού έχουμε πολλά παραδείγματα.
2.    Διαχωρίζει τους πολίτες σε προνομιούχους και μη και αντιβαίνει στη αρχή ότι όλοι είμαστε ίσοι έναντι του νόμου.
3.    Δεν συμβάλλει στο κοινό συμφέρον.
Αν μπορούσα να τροποποιήσω το Σύνταγμα, θα διέγραφα το άρθρο 86 και στην θέση του θα έβαζα ένα νέο άρθρο το οποίο να προβλέπει ποινές τουλάχιστο διπλάσιες των προβλεπόμενων από τους νόμους, όταν οι παραβάτες είναι μέλη της Βουλής, η Δημόσιοι Λειτουργοί.
Ευχαριστώ
·         Τέως Βουλευτής Λεμεσού, 1960-66

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου