Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

<<Όταν ο Πούτιν συνελήφθη για κατασκοπεία στη Σμύρνη>>


Στην καρδιά του ψυχρού πολέμου ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συλληφθεί από τις Τουρκικές αρχές στην Σμύρνη για κατασκοπεία μαζί με έναν συνεργάτη του και απελάθηκαν στη Σοβιετική Ενωση.
Ο Αντεμ Αλμπαϊράκ σήμερα
Αυτήν την κρυφή ιστορία του ρώσου προέδρου φέρνει στο φως με την αφήγησή του ένας τούρκος, ο οποίος εκείνη την εποχή, πριν 45 ολόκληρα χρόνια εργαζόταν στην κατασκευή του διυλιστηρίου Petkim κοντά στην Σμύρνη.
Την ιστορία αφηγείται στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο Αντεμ Αλμπαϊράκ, συνταξιούχος σήμερα, ο οποίος δηλώνει ότι θυμάται τον μετέπειτα ρώσο πρόεδρο να εργάζεται μαζί του, μαζί με ακόμη δύο σοβιετικούς.
Ο Αλμπαϊράκ αφηγείται ότι τότε – το  1971 -ο Πούτιν ήταν πολύ νεαρός, μόλις 19 ετών και είχε σταλεί με άλλους συμπατριώτες του από τη Ρωσία να πάρουν μέρος στην κατασκευή του διυλιστηρίου, που βρίσκεται στην περιοχή Αλιαγά, κοντά στη Σμύρνη. Ο ίδιος θυμάται ότι οι μυστικές υπηρεσίες συνέλαβαν τον νεαρό Πούτιν μαζί με έναν συμπατριώτη του ονόματι Τουρίσκιν που δούλευε ως οξυγονοκολλητής στο εργοτάξιο, με την κατηγορία ότι φωτογράφιζαν την εγκατάσταση.
Στα 19 του ήταν το «μεγάλο αφεντικό»
«Φωτογράφιζε συνεχώς, Ασχολείτο μόνο με την δουλειά του και κρατούσε αποστάσεις από όλους», λέει ο Αλμπαϊράκ, δίνοντας την εικόνα όχι μόνο ενός απόμακρου ανθρώπου, αλλά και του ανθρώπου που παρά το νεαρό της ηλικίας του ήταν ο «αρχηγός». Ο ίδιος περιγράφει ότι στην παρέα υπήρχε και ένας τρίτος Σοβιετικός, ηλικίας γύρω στα 40, ο Ιλία Νερόζνακ. «Ο Ιλιά αποκαλούσε τον Πούτιν το μεγάλο αφεντικό και αναρωτιόμουν πως γίνεται ένας 40άρης να φοβάται έναν νεαρό. Ακόμα και ο Ιλια πίστευε ότι ο Πούτιν ήταν κατάσκοπος της KGB.»
«Φοβούνταν ότι θα σταλούν στη Σιβηρία.» λέει ο Αλμπαϊράκ αναφερόμενος στην σύλληψή τους από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και προσθέτει ότι ο Τουρίσκιν ο οξυγονοκολητής βρέθηκε κρεμασμένος από ένα δέντρο, φοβούμενος ότι δεν αντέξει στις κακουχίες της Σιβηρίας.
Οσο για τον 20χρονο Πούτιν, ο τούρκος πρώην εργαζόμενος στο διυλιστήριο λέει ότι έμαθε πως τελικά τον έστειλαν στη Σιβηρία όταν τον απέλασαν οι τουρκικές αρχές. Η επόμενη φορά που ο Αλμπαϊράκ άκουσε το όνομα του Πούτιν, ήταν πολλά χρόνια μετά, όταν εκείνος ανέλαβε επικεφαλής της KGB. «Χρόνια μετά, σοκαρίστικα όταν έμαθα ότι ο Πούτιν έγινε πρόεδρος της Ρωσίας» καταλήγει ο τούρκος συνταξιούχος της Petkim.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου