Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

<<Πανευρωπαϊκό κίνημα ιδρύει στο Βερολίνο ο Βαρουφάκης>>

Ένα από τα πιο διάσημα θέατρα του Βερολίνου, το Volksbühne («Λαϊκή Σκηνή»), επέλεξε ο τέως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης για να ιδρύσει το αριστερό πανευρωπαϊκό κίνημα για το οποίο είχε μιλήσει αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν σε διάφορες συνεντεύξεις. Το όνομά του “Democracy in Europe Movement 2025“ (DiEM 25) («Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025»).
Την είδηση δημοσιεύει η αριστερή εφημερίδα Neues Deutschland, η οποία τονίζει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης και οι συνοδοιπόροι του θα παρουσιάσουν στο Βερολίνο τις ιδέες τους, «για να προωθήσουν τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης και να σταματήσει ο υφέρπων κατακερματισμός της».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η επιλογή του Βερολίνου είναι συμβολική διότι «η σωτηρία της Ευρώπης από την ενορχηστρωμένη από τη Γερμανία πολιτική διαχείριση της κρίσης θα ξεκινήσει από την πρωτεύουσα της χώρας, η οποία προσπαθεί να ενισχύσει απροκάλυπτα την ηγεμονική της θέση με όχημα τις εξαγωγές».

Ο Έλληνας οικονομολόγος είχε ανακοινώσει εδώ και καιρό τα σχέδιά του για ένα νέο πανευρωπαϊκό κίνημα. Στόχος του δεν είναι η δημιουργία ενός νέου κόμματος, είχε τονίσει πολλές φορές ο Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά μια «τρίτη εναλλακτική», πέρα από την κατά την άποψή του λανθασμένη στρατηγική της επιστροφής στο «κουκούλι των εθνικών κρατών» αλλά και πέρα από την επίσης λανθασμένη πορεία υποταγής σε «αντιδημοκρατικούς θεσμούς της ΕΕ».

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει γνωστό ούτε ποιες προσωπικότητες θα έχει στο πλευρό του στις 9 Φεβρουαρίου στο Βερολίνο ο Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά ούτε και πώς το νέο κίνημα θα προωθήσει έμπρακτα τον εκδημοκρατισμό των ευρωπαϊκών θεσμών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου