Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

<<Τα 6 σημεία κλειδιά της συμφωνίας - Πώς το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 50% χωρίς haircut>>

 

"Ήρθε η ώρα να μάθουμε από τα λάθη των προηγούμενων και να προτάξουμε τα μικρο-οικονομικά στοιχεία έναντι των μακρο-οικονομικών"
Το απαραίτητα «στοιχεία» της συμφωνία, τα οποία θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα και να εισέλθει στο δρόμο της ανάπτυξης καταγράφει ο Νίκος Οικονομίδης, καθηγητής Οικονομικών στο Stern School of Business.
Ειδικότερα, σε άρθρο του στο πρακτορείο CNBC, ο Ν. Οικονομίδης, ο οποίος αποτελεί και σύμβουλο της ελληνικής κυβέρνησης, επιχειρεί να καταγράψει τα «σημεία», τα οποία πρέπει να χαρακτηρίζουν την επικείμενη συμφωνία.
Βάσει του ίδιου, εφόσον προβλεφθούν οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, τότε η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να ανακτήσει την απολεσθείσα ανταγωνιστικότητά της.
Όπως εξηγεί αναλυτικά, οι προηγούμενες τρεις συμφωνίας με τους δανειστές εμπεριείχαν ελάχιστες μικρο-οικονομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα επέτρεπαν στην Ελλάδα να καταστεί ανταγωνιστική και τελικώς, αυτάρκης οικονομικά.
«Ενόψει της υπογραφής της 4ης συμφωνίας, ήρθε η ώρα να μάθουμε από τα λάθη των προηγούμενων και να προτάξουμε τα μικρο-οικονομικά στοιχεία έναντι των μακρο-οικονομικών» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Δημόσιος Τομέας
Σύμφωνα με τον Ν. Οικονομίδη, η Ελλάδα διαθέτει ένα τεράστιο και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα, ο οποίος επιβαρύνει δυσανάλογα τον ιδιωτικό τομέα.
Αυτό που απαιτείται είναι η σημαντική συρρίκνωση του, μέσω της αξιολόγησης και της μείωσης του εργατικού δυναμικού.

Ασφαλιστικό
Το ασφαλιστικό σύστημα, τονίζει εν συνεχεία, τελεί υπό πλήρη αταξία, με ορισμένους συνταξιούχους να απολαμβάνουν τεράστια οφέλη και άλλους να λαμβάνουν εξαιρετικά χαμηλές συντάξεις.
«Το ασφαλιστικό σύστημα χρήζει μίας άμεσης εκλογίκευσης, ώστε οι συντάξεις να αντιστοιχούν στις συνεισφορές των ασφαλισμένων. Αυτό θα συνεπάγεται δραστικές μειώσεις σε ορισμένους, αλλά και σημαντικές αυξήσεις σε άλλους» εξηγεί αναλυτικά ο καθηγητής του Stern School of Business.

Διαφθορά
Σύμφωνα με τον Ν. Οικονομίδη, η διαφθορά στο δημόσιο εμπεριέχεται σε κάθε έκφανση της λειτουργίας του κράτους, από την άμυνα έως την υγεία.
Επομένως, θα πρέπει να σταματήσουν δια παντός οι απευθείας αναθέσεις και όλες οι δημόσιες αναθέσεις να συντελούνται μέσω ανοιχτών και ανταγωνιστικών διαγωνισμών.
Παράλληλα, επισημαίνει, τα «κλειστά» επαγγέλματα θα πρέπει επιτέλους να «ανοίξουν» και να καταστούν πιο ανταγωνιστικά.

Ιδιωτικοποίησης
Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, ο καθηγητής οικονομικών εξαίρει την ανάγκη αποκρατικοποίησης των τραίνων, των αεροδρομίων, των λιμανιών και της ενέργειας.
Όπως εξηγεί, αυτοί οι τομές θα προσφέρουν ένα λαμπρό πεδίο επενδύσεων για αρκετά χρόνια, ενώ θα προσελκύσουν αρκετά αποδοτικές και κερδοφόρες επενδύσεις.

Αγορά εργασίας
Η φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας, για τον Ν. Οικονομίδη, κρίνεται απολύτως απαραίτητη, καθώς μέσω αυτής, θα επιτευχθεί η βελτίωση της αποδοτικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Σημείο κλειδί συνιστά και η κατάργηση της γραφειοκρατίας και η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, η οποία θα προσελκύσει νέες επενδύσεις και θα δώσει ανάσα στην εγχώρια επιχειρηματικότητα.

Χρέος
Τέλος, ο Ν. Οικονομίδης προτείνει την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, προκειμένου να σταματήσει η ανάγκη εξυπηρέτησής του να απομυζά πόρους, οι οποίοι εναλλακτικά θα μπορούσαν να χρηματοδοτούν τις δημόσιες επενδύσεις.
Ένας εφικτός τρόπος για την αναδιάρθρωση του χρέους έγκειται στην επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων προς την Ε.Ε. κατά 75 χρόνια.
Σε δεύτερο επίπεδο, προτείνει τη μείωση των επιτοκίων αποπληρωμής και σε τρίτο, την αναστολή της καταβολής οποιασδήποτε δόσης για 10 χρόνια.
«Αυτές οι ρυθμίσεις θα επιτρέψουν στην οικονομία να αναπτυχθεί, μειώνοντας παράλληλα, την τρέχουσα αξία του ελληνικού χρέους κατά 50%» διαμηνύει καταλήγοντας ο καθηγητής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου