Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

<<Η Ελλάδα απειλεί την Ευρωζώνη και η Κύπρος την… προστατεύει!>>

Η Κύπρος φαίνεται πως ακολουθεί περισσότερο τα βήματα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, παρά της Ελλάδας
Είναι η Κύπρος… άλλη μία Ελλάδα;
Προφανώς και «όχι» απαντά η Wall Street Journal, καθιστώντας σαφές πως παρά τις ομοιότητες, Αθήνα και Λευκωσία συνιστούν δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις, γεγονός που πιστοποιείται και από την ετερόκλιτη πορεία των δύο οικονομιών.
Αν και αναγνωρίζει τα όμοια χαρακτηριστικά των δύο χωρών, εντούτοις η αμερικανική εφημερίδα παραδέχεται πως πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις.
«Η Κύπρος μοιάζει με την Ελλάδα. Είναι μία χώρα σε πρόγραμμα βοήθειας, αποκλεισμένη από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και με μία οικονομία στην εντατική» αναφέρει το δημοσίευμα.
Παρά την κοινή συνισταμένη όμως, η Κύπρος έχει ένα εντελώς διαφορετικό outlook, αποφαίνεται η Wall Street Journal.
Mόλις δύο χρόνια πριν, υπενθυμίζει το δημοσίευμα, το κυπριακό πακέτο βοήθειας είχε οδηγήσει την Ευρωζώνη στο χείλος της καταστροφής.
Επιβλήθηκαν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων για πρώτη φορά και οι καταθέτες επωμίστηκαν το βάρος της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος.
Οι πρώτες προβλέψεις για την οικονομία ήταν καταστροφικές, καθώς έκαναν λόγο για σωρευτική ύφεση -12,3% για το 2013 – 2014.
Μάλιστα, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιήσαν για πτώση του ΑΕΠ κατά -20%.
Τελικά, τονίζει η Wall Street Journal, το αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο τραγικό.
Το 2013 σημειώθηκε ύφεση -5,4% και το 2014 -2,3%.
Συνολικά, η οικονομία συρρικνώθηκε την κρίσιμη διετία κατά -7,6%.
Το 2015, βάσει των εκτιμήσεων, η Κύπρος θα επιστρέψει στην ανάπτυξη, ενώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα εκμηδενιστεί.
Οι κεφαλαιακοί περιορισμοί ήρθησαν τελείως τον Απρίλιο, ενώ ο προϋπολογισμός τείνει προς πλήρη ισορροπία.
Σιγά σιγά, η Λευκωσία, συνεχίζει το δημοσίευμα, προλειαίνει το έδαφος για την έξοδο από το πρόγραμμα του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης, ενώ παράλληλα, οι εκδόσεις κρατικών ομολόγων συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών.
Βέβαια, προειδοποιεί η Wall Street Journal, τα μεγάλα προβλήματα και οι κίνδυνοι παραμένουν.
Ο τουρισμός ενδέχεται να πληχθεί και φέτος, εάν οι Ρώσοι, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 26% των τουριστών, αποφασίσουν να μην παραθερίσουν στο νησιωτικό κράτος, λόγω της αδυναμίας του ρουβλιού.
Η ανεργία έχει υποχωρήσει από τα ιστορικά υψηλά, αλλά παραμένει στα επίπεδα του 16% απέχοντας παρασάγγας από τα προ-κρίσης επίπεδα του 4%.
Ενώ τέλος, το ιδιωτικός χρέος εξακολουθεί να μεγεθύνεται προκαλώντας πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.
«Η Ελλάδα επισκιάζει και πάλι την Ευρωζώνη αλλά κάπως ειρωνικά, η Κύπρος της παρέχει ένας είδος προστασίας» αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα, εξηγώντας πως η εξάρτηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος από την Ελλάδα έχει αποκοπεί, μειώνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.
Άλλωστε, αναλύεται εν συνεχεία, η S&P αναβάθμισε το Outlook της Κύπρου σε θετικό, ενώ υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας.
«Αν και η Κύπρος έχει αρκετό δρόμο να διανύσει, φαίνεται πως ακολουθεί περισσότερο τα βήματα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, παρά της Ελλάδας» καταλήγει εμφατικά η Wall Street Journal.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου