Τρίτη 19 Μαΐου 2015

<<Η Ελλάδα δεν έχει άλλη λύση από το να εγκαταλείψει το ευρώ εάν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δείξουν ακαμψία>>

Το ευρωπαϊκό όνειρο του κοινού νομίσματος, που ήταν ελαττωματικό από την αρχή, θα καταρρεύσει σε περίπτωση Grexit
Την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλη λύση από το να εγκαταλείψει το Ευρώ σε περίπτωση που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δείξουν ακαμψία στο θέμα του προγράμματος και επιμείνουν στις λάθος εκτιμήσεις τους, εξέφρασε στο Bloomberg ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει απόλυτο δίκιο να επιζητά τον τερματισμό της λιτότητας. Αν διαπραγματεύεσαι με καλή θέληση, κάνεις όχι τα πάντα, αλλά πάρα πολλά, και οι συνομιλητές σου δε θέλουν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα», τότε δεν υπάρχει εναλλακτική από το να αποχωρήσεις, τόνισε ο νομπελίστας.
Όπως τόνισε με έμφαση, «αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, το ζήτημα θα είναι πολύ σοβαρό για την Ευρώπη. Δεν είναι μόνο οι αρχικές αναταράξεις. Η Ελλάδα είναι μικρή αλλά αυτό που δείχνει είναι ότι η ένωση, είναι προσωρινή».
«Την επόμενη φορά που η Ισπανία θα έχει κάποιο πρόβλημα και θα έχει μια άλλη κυβέρνηση, ο κόσμος θα πει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δε διαπραγματεύονται με καλή πίστη, δεν αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα, ότι οι πολιτικές τους δε λειτουργούν και σπρώχνουν τις προβληματικές χώρες εκτός. Αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια θα εκτοξευτούν. Ένα Grexit «πραγματικά θα φέρει μεγάλη αστάθεια στην Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό όνειρο του κοινού νομίσματος, που ήταν από την αρχή ελαττωματικό, αλλά μπορούσε να επιδιορθωθεί, θα αντιμετωπίσει έναν πραγματικό κίνδυνο να αποτύχει».
Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Columbia αναφέρθηκε στα θλιβερά οικονομικά στοιχεία της Ελλάδα η οποία βρισκόμενη σε μεγάλη ύφεση, έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της ενώ οι ανεργία στους νέους υπερβαίνει το 50%.
«Κάτι τέτοιο καταστρέφει τη χώρα και το μέλλον της. Έτσι, εάν η Γερμανία και η υπόλοιπη Ευρώπη αρνηθούν να αλλάξει το πρόγραμμα, δεν υπάρχει εναλλακτική από το να φύγει η Ελλάδα από το Ευρώ» τόνισε.
Ο νομπελίστας υποστηρίζει ότι «το πρόγραμμα ήταν μια καταστροφή ενώ τα μοντέλα των θεσμών με τις προβλέψεις για το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα ήταν από την αρχή πολύ λανθασμένα»
Αίσθηση προκαλεί και η δήλωση του ότι οι ευρωπαίοι που επιμένουν σε αυτή τη γραμμή «δεν καταλαβαίνουν τα μακροοικονομικά:
Δεν υπολόγισαν καθόλου τις συνδυαστικές συνέπειες της λιτότητας μαζί με την περιστολή του δανεισμού από το χρηματοπιστωτικού τομέα. Αυτό είναι θεμελιώδες πρόβλημα.
Σε μία ζώνη ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων τα κεφάλαια αποχωρούν από τις χώρες που έχουν προβλήματα αυξάνοντας τις τοξικές συνέπειες της περιστολής των δημοσίων δαπανών λόγω της λιτότητας.
Τα μοντέλα της Ευρωζώνης το αγνοούν αυτό και αναφορικά με την εξέλιξη του προγράμματος ήταν τόσο λάθος που «αν τους είχα φοιτητές θα έπαιρναν μηδέν», κατέληξε αστειευόμενος Joseph Stiglitz.
Τέλος, αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση, σχολίασε ότι έχουν γίνει εντυπωσιακά πολλές μεταρρυθμίσεις, αλλά με τεράστιο κόστος λόγω της λιτότητας, η οποία ευθύνεται για την ύφεση.
«Αυτό άλλωστε έχει προκαλέσει τη μείωση του παρονομαστή του χρέους ανά ΑΕΠ, πράγμα που έχει φέρει το ποσοστό από 110% του ΑΕΠ στο 170%».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου