Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

<<Το μεγάλο δίλημμα θα υπάρξει χάος και μετά εξευτελιστική συμφωνία ή εξευτελιστική συμφωνία μνημονίου χωρίς χάος;>>


Η τριβή με την καθημερινότητα θα αποτελέσει μεγάλη πολιτική φθορά για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Το μεγάλο δίλημμα είναι θα υπάρξει χάος και μετά εξευτελιστική συμφωνία νέου μνημονίου ή εξευτελιστική συμφωνία μνημονίου χωρίς χάος;
Ένα είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και της ΕΕ αυτό είναι νομοτελειακά δεδομένο.
Όμως το κύριο και βασικό ερώτημα είναι θα υπάρξει χάος και μετά εξευτελιστική συμφωνία ή εξευτελιστική συμφωνία μνημονίου χωρίς χάος;
Πρόσφατα είχαμε παρουσιάσει μια ανάλυση που αναφέραμε ότι στο τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ θα συρθεί σε μια συμφωνία μνημονιακού χαρακτήρα.
Μάλιστα στο νέο δάνειο που υποχρεωτικά η Ελλάδα θα ζητήσει θα είναι ύψους 26 δισεκ. ενώ στην χρηματοδότηση θα περιλαμβάνονται τα 7,2 δισεκ. της τελευταίας δόσης του δεύτερου δανείου, τα 3 δισεκ. αύξηση των εντόκων από 14,9 δισεκ. στα 18 δισεκ. και τα 1,92 δισεκ. που είναι τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες.
Συνολικά 26 δισεκ του νέου δανείου και 12 δισεκ. από παλαιές πηγές χρηματοδότησης συνολικά 38 δισεκ. συνολική χρηματοδότηση της Ελλάδος.
Τραπεζίτες και ξένοι όπως η Barclays θέτουν ένα δίλημμα μιλώντας στο www.bankingnews.gr.
«Νομοτελειακά η ελληνική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να υπογράψει νέο μνημόνιο το τρίτο μνημόνιο.
Ήδη για 4η φορά αυξάνεται το ύψος των μεταρρυθμίσεων (ρεπορτάζ του bankingnews.gr αναφέρει ότι τα νέα μέτρα φθάνουν στα 14,2 δισεκ. ευρώ).
Η τελική συμφωνία δεν θα είναι έντιμος συμβιβασμός θα είναι εξευτελιστική συμφωνία για την Ελλάδα καθώς θα είναι τρίτο μνημόνιο με μέτρα, μεταρρυθμίσεις ενώ τα σενάρια για κεφαλικό φόρο στους πολύ πλούσιους έλληνες είναι άνευ ουσίας καθώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί.
Η ελληνική κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο που σημαίνει χάος από τα capital controls που θα εφαρμοστούν και μετά το χάος θα υπάρξει συμφωνία ή θα υπάρξει συμφωνία χωρίς χάος;
Η πεποίθηση των περισσότερων πάντως είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να φλερτάρει με την στάση πληρωμών και τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων αλλά τελικώς το σκηνικό χάους θα αποτραπεί και η ελληνική κυβέρνηση θα υπογράψει τελικώς μνημόνιο το τρίτο μνημόνιο με σοβαρές συνέπειες στο εκλογικό προφίλ της κυβέρνησης.
Η φθορά της κυβέρνησης θα είναι μεγαλύτερη στο προσεχές μέλλον και θα κλείσει η ψαλίδα ίσως και κάτω από τις 10 μονάδες από την ΝΔ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα κερδίζει η ΝΔ, απλά θα χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η πραγματική πολιτική φθορά της κυβέρνησης θα έρθει μόνο όταν θα ξεκινήσει να κυβερνά.
Η τριβή με την καθημερινότητα θα αποτελέσει μεγάλη πολιτική φθορά για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου