Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

<<Schmidt (γερμανική Επιτροπή Σοφών): Το Grexit δεν έχει πλήρως αποκλειστεί – Μικρός ο κίνδυνος μετάδοσης>>

«Η Αθήνα σχεδόν προκαλεί το Grexit»

Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν έχει πλήρως αποκλειστεί», ανέφερε σήμερα, Πέμπτη, στο πλαίσιο συνέντευξης με την γερμανική εφημερίδα, Handelsblatt, ο επικεφαλής των Γερμανών «Σοφών» της Οικονομίας, Christoph Schmidt.
Μάλιστα, σχολίασε ότι σε κάποιες περιπτώσεις «η Αθήνα σχεδόν προκαλεί το Grexit».
O Schmidt εκτίμησε, ωστόσο, ότι ο κίνδυνος μετάδοσης στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας, είναι μικρός, σίγουρα, δε, μικρότερος από ό,τι ήταν το 2011.
«Η αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης έχει ενισχυθεί», σχολίασε, έπειτα, διευκρινίζοντας πως η ενίσχυση προέκυψε ως αποτέλεσμα των διαρθρωτικών αλλαγών, που προσπάθησαν να κάνουν τα ευρωπαϊκά κράτη, κυρίως οι χώρες που αντιμετώπισαν οικονομική κρίση, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και τη Ιρλανδία, ώστε να ωθήσουν σε ανάκαμψη την οικονομία τους.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, αλλά και οι προσπάθειες διατήρησης της ενότητας της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχουν, επίσης, συμβάλει στην ενίσχυση της ζώνης του ευρώ, πρόσθεσε ο οικονομολόγος.
Στη συνέχεια, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι ο καλύτερος δρόμος για την Αθήνα, ενώ ο χειρότερος δρόμος θα ήταν η Ελλάδα να σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις χωρίς αυτό να έχει επιπτώσεις στην οικονομική υποστήριξη που λαμβάνει η χώρα μέσω του προγράμματος βοήθειας.
Το δεύτερο και χειρότερο σενάριο, προειδοποίησε ο Schmidt θα είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ντόμινο και στις υπόλοιπες χώρες του ευρώ, οι οποίες θα μπορούσαν να αρνηθούν να εφαρμόσουν πολλές μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις, με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία, συνολικά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου