Κυριακή 3 Μαΐου 2015

<<ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ>>

Πώς κόβουμε την ρίζα όλων των κακώς εχόντων στον τόπο μας

Υποβάλλεται  τακτικά η άποψη ότι την ευθύνη για τα κακώς  έχοντα στον τόπο μας φέρουν  κυρίως τα μεγάλα πολιτικά μας κόμματα.

Για να γίνει κατανοητό πως μπορούν τα κόμματα αυτά ανεξέλεγκτα να ενορχηστρώνουν σκάνδαλα όταν συνεργάζονται μεταξύ τους αλλά και πώς θα μπορούσαμε ο καθ’ ένας από μας να τους «κόψει την φόρα» διαβάστε τα πιο κάτω.

Η επιτροπή Δημοσίας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) είναι πενταμελής και αποτελείται από ένα τουλάχιστον εκπρόσωπο των  ΔΥΣΗ,ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ ΚΑΙ ΕΔΕΚ. Τα πέντε αυτά  κομματικά μέλη αν και δηλώνουν απεξάρτηση από την κομματική τους ιδιότητα έχουν την απόλυτη εξουσία για να διορίζουν ως και να προαγάγουν και να μεταθέτουν όλους τους  δημόσιους λειτουργούς σύμφωνα με κομματικές εντολές. Απόδειξη γι’ αυτό είναι το ότι  σχεδόν όλοι που κατέχουν δημόσια θέση είναι και μέλη κάποιου κόμματος.

Οι δημόσιοι λειτουργοί που θα αρνούνταν να προωθήσουν «ύποπτες» εντολές του κόμματος  στο οποίο οφείλουν τον διορισμό τους , ξέρουν ότι  διακινδυνεύουν  είτε να χάσουν κάποια προαγωγή ή να πάρουν κάποια δυσμενή μετάθεση  και έτσι μοιραίως  υπακούουν ακόμη και εάν οι κομματικές εντολές είναι «ύποπτου» ή κακόβουλου χαρακτήρα.

Σε περιπτώσεις που τα κόμματα έχουν κοινό πολιτικό ή οικονομικό συμφέρον να προωθήσουν οτιδήποτε  ύποπτο, λειτουργούν συντονισμένα (για να μην φοβούνται ο ένας τον άλλο) με κομματικές εντολές στους εκάστοτε «δικούς τους» λειτουργούς. Ακόμη και ο οποιοσδήποτε πρόεδρος της Κ.Δ. είναι φυσικά αδύναμος να σταματήσει τέτοιου είδους διαπλοκές και  είναι γι’ αυτό που ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης,   απηυδισμένος χαρακτήρισε την Δημοκρατία μας ως ΜΠΑΝΑΝΙΑ.

Βεβαίως  οτιδήποτε  ύποπτο (ή μη)  που προτείνεται από δημόσιους λειτουργούς  πρέπει να περάσει και από την Βουλή. Όμως συντονισμένα και πάλιν,  τα κόμματα μας μερίμνησαν έτσι που στις βουλευτικές εκλογές να ψηφίζουμε κόμμα (αντί άτομα) και κατά συνεπείαν  όλοι οι βουλευτές να είναι κομματικοί, άρα και  εντολοδόχοι των κομμάτων τους αντί του κυπριακού λαού. Έτσι  το οτιδήποτε «ύποπτο» θα περάσει και από τον έλεγχο της Βουλής ασυζητητί  νοουμένου ότι  τα κόμματα λειτουργούν  συλλογικά σε τέτοιες «ύποπτες» περιπτώσεις.

Στα πιο πάνω εντοπίζεται και η «ρίζα του κακού», δηλαδή ο σκανδαλώδης τρόπος που επιτρέπει την κατά βούληση κατάχρηση της  εξουσίας τους στα τέσσερα μεγάλα κόμματα μας, τόσο στην διακυβέρνηση όσο και στην Βουλή. Αν είχαμε και μερικούς ανεξάρτητους βουλευτές απλά για να ελέγχουν ή και να εκθέτουν δημοσίως τους κομματικούς, το οποιοδήποτε «ύποπτο»  πολύ πιο δύσκολα θα περνούσε από έγκριση στη Βουλή, γιατί τα κόμματα θα έχαναν την παντοδυναμία τους.

Είναι γι’ αυτό που τα μεγάλα κόμματα μας για δεκαετίες αρνούνταν να συζητήσουν την οριζόντια ψηφοφορία, δηλαδή το να ψηφίζουμε άτομα αντί κόμματα στις βουλευτικές, γεγονός που θα έδινε ίση ευκαιρία σε ανεξάρτητους να εκλεγούν. Παράλληλα,  με την οριζόντια ψηφοφορία ο κάθε βουλευτής θα είχε ο ίδιος προσωπική ευθύνη για τις θέσεις που υποστηρίζει ως  και για τις αποφάσεις του και δεν θα μπορεί  να κρύβετε πίσω από κομματικές αποφάσεις, ούτε και να αποφύγει την κρίση του κάθε ψηφοφόρου στις κάθε επόμενες εκλογές.

Μετά που τα κακά  κόμματα , έφεραν τον κυπριακό λαό στην θλιβερή θέση που μας έφεραν, αν τους απέμεινε έστω στοιχειώδης αίσθηση πατριωτισμού, θα πρέπει να προωθήσουν εκλογικό σύστημα που να παραχωρούν τουλάχιστον τις  16 εκ των 56 βουλευτικών εδρών σε ανεξάρτητους ψηφοφόρους. Ίσως με δυο ψηφοδέλτια, ένα για κομματικούς συνδυασμούς μόνο (όπως γινόταν παραδοσιακά) και δεύτερο ψηφοδέλτιο που να αφορά  μόνο  τους 16 ανεξάρτητους –«μίνι» οριζόντια δηλαδή.

Όμως και αυτό να μην συμβεί, στις επόμενες βουλευτικές θα έχουμε σαν ψηφοφόροι την επιλογή να ψηφίσουμε συνδυασμούς από ανεξάρτητους που εξ ανάγκης (για να έχουν πιθανότητες εκλογής) έχουν συνασπιστεί  υπό μορφή κινήματος/κόμματος όπως π.χ. ήταν ο επιτυχημένος συνασπισμός από ανεξάρτητους υποψήφιους του κινήματος  «Μήνυμα Ελπίδας» και άλλα μικρότερα, στις τελευταίες ευρωβουλευτικές.

Βέβαια, για να επιτύχει η εκλογή  σεβαστού αριθμού  ανεξάρτητων βουλευτών θα πρέπει εκείνοι που θέλουν να τιμωρήσουν τα “κακά“ κόμματα, να σηκωθούν από την καρέκλα τους την ημέρα των εκλογών και να μαυρίσουν αυτά τα κόμματα ψηφίζοντας ένα από τα κινήματα με συνδυασμούς ανεξάρτητων. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η αποχή από εκλογές αντιστοιχεί με ψήφο υπέρ του κατεστημένου των κακών κομμάτων.

Θα πρέπει επιτελούς  να αποκτήσουμε πραγματικούς κοινοβουλευτικούς εκπρόσωπους του Κυπριακού λαού (και όχι μόνο εκπροσώπους των κομμάτων) στη Βουλή, αν θα δούμε άσπρη μέρα.

Δημήτρης  Π. Λόρδος  - Πολίτης της Κ.Δ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου