Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

<<ΔΡΑΜΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ>>

Να άρει το αδιέξοδο εντός 48 ωρών επιχειρεί ο Τσίπρας που έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη κορυφής στο Μαξίμου

Στο Μαξίμου βρίσκονται Καμμένος, Δραγασάκης, Βαρουφάκης και Σταθάκης
Δραματικές είναι οι στιγμές και σε πολιτικό επίπεδομε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ώστε να αρθεί το αδιέξοδο εντός των επόμενων 48 ωρών και να υπάρξει συμφωνία.
Εν μέσω τελεσιγράφου που φέρεται να έχουν στείλει οι δανειστές και εν μέσω φημών - που διαψεύστηκαν - ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπό ασφυκτικότατη πίεση συγκάλεσε εκτάκτως σύσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης.
Στο Μαξίμου βρίσκονται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.
Οι ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες όσον αφορά τη διαπραγμάτευση, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για τελεσίγραφο των δανειστών προς την Ελλάδα, την ώρα που το ΔΝΤ έχει εντείνει την πίεση.
Είναι προφανές ότι η έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται με ένα θέμα συμφωνία με ποιους όρους και πότε όταν η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η ΕΚΤ στις 24 Ιουνίου θα αυξήσει τα haircuts στα collaterals.
Οι επιλογές της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένες ή συμφωνία κερδίζοντας πολιτικό και οικονομικό χρόνο ή χάος, capital controls και χρεοκοπία, ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με εκλογές.
Δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών άπαξ και οι δανειστές κρατούν άτεγκτη στάση.
Η συμφωνία είναι η μόνη λογική διέξοδος για την Ελλάδα....
Στόχος άρση του αδιεξόδου μέσα στο Σαββατοκύριακο...

Πυρετός διαβουλεύσεων, ζυμώσεων, εισηγήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, το οικονομικό επιτελείο και τους στενούς συνεργάτες να επιχειρούν να ξεμπλέξουν μέσα σε 48 ώρες το κουβάρι της συμφωνίας για το μπλέξιμο της οποίας κατηγορούν ευθέως τους τρεις θεσμούς, την πολιτική ατολμία του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης και πρωτίστως το ΔΝΤ στο οποίο προσάπτουν εμμονική προσήλωση και στοχευμένες ενέργειες που οδηγούν στα απανωτά ναυάγια.
Ο Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς τους καταστρώνουν τα σχέδια τους για την πολιτική, αλλά και την επικοινωνιακή, διαχείριση της επόμενης ημέρας, είτε αυτή ξημερώσει με μια συμφωνία την τελευταία στιγμή που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της Πέμπτης είτε οδηγηθούμε σε νέο, αλλά και οριστικό, ναυάγιο με ρήξη εντός της Ευρωζώνης.
Η ομάδα διαπραγμάτευσης και το οικονομικό επιτελείο ήδη από χθες το βράδυ έχουν λάβει ξεκάθαρη εντολή από τον πρωθυπουργό να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια και να καταθέσουν κάθε εναλλακτική πρόταση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η οποία όπως υποστηρίζουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έχει τελειώσει στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων αλλά συνεχίζεται σε πολιτική βάση με ηγέτες και θεσμικούς.
Ωστόσο, πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν ότι τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, πλην του ΔΝΤ, είναι σε ετοιμότητα και μπορούν έστω και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και εφόσον προηγηθεί πολιτική επικοινωνία και συμφωνία σε κάθε επιμέρους ζήτημα να γνωμοδοτήσουν.
Το Μέγαρο Μαξίμου εκλαμβάνει το μπαράζ αρνητικών δηλώσεων, κατηγορηματικών τελεσιγράφων και άκρως επικριτικών δημοσιευμάτων ως μία συντονισμένη κίνηση από όλες τις πλευρές προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να οδηγηθεί σε άτακτη υποχώρηση υιοθετώντας πλήρως τις σκληρές εισηγήσεις για να κλείσει η συμφωνία.
Ως εκ τούτου το Μέγαρο Μαξίμου μέσω άτυπου ενημερωτικού σημειώματος απαντά βάζοντας τέσσερις προϋποθέσεις:
** Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπαστεί ο μηχανισμός αναπαραγωγής της λιτότητας.
** Καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.
** Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
** Ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων [αναπτυξιακό πακέτο].
Σε κάθε περίπτωση, υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή σημείωνε με νόημα πως η παγκόσμια ιστορία μας διδάσκει πως η λύση μπορεί να επέλθει στην κορύφωση μιας κρίσης και μάλιστα λίγο πριν τη λήξη ενός τελεσιγράφου.
Το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης

Το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές θέτει η κυβέρνηση, με στόχο μια ενιαία συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, καμία περικοπή σε μισθούς, συντάξεις, αναδιάρθρωση του χρέους και επενδυτικό πακέτο.
Επίσης απαντά στο ΔΝΤ για το ύψος των συντάξεων στην Ελλάδα και τις πιέσεις που ασκεί σε ελληνική κυβέρνηση και ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ειδικότερα, σύμφωνα με non paper της κυβέρνησης:
1. Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται για μια ενιαία συμφωνία που θα περιλαμβάνει ενιαία προαπαιτούμενα [conditionality] και έχει καταθέσει την πρότασή της που συμπυκνώνεται σε:
** Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπαστεί ο μηχανισμός αναπαραγωγής της λιτότητας.
** Καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.
** Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
** Ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων [αναπτυξιακό πακέτο].
2. Η κυβέρνηση, μετά τις επαφές με Μέρκελ, Ολάντ, Γιουνκέρ και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι έτοιμη, όπως έχει συμφωνηθεί, να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία.
Γι’ αυτό τον λόγο θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους.

3. Η ελληνική πλευρά έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις στα τεχνικά κλιμάκια και στο Brussels Group έχουν ολοκληρωθεί και ότι «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε πολιτικό πλέον επίπεδο» [Γ. Σακελλαρίδης, 08.06.2015].
Το ίδιο το ΔΝΤ, όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπός του κ. Τζέρι Ράις, αναγνώρισε ότι πράγματι η συζήτηση στις Βρυξέλλες διεξάγεται σε πολιτικό επίπεδο, στο οποίο δεν θέλει να εμπλακεί -«δεν είμαστε πολιτικός θεσμός, είμαστε τεχνικός θεσμός», ήταν η ακριβής φράση του.
Φράση που δείχνει και μια εσωτερική διαφωνία μεταξύ των θεσμών και πίεση του ΔΝΤ προς τους εταίρους του [Κομισιόν και ΕΚΤ] να επανέλθουν στο «σωστό δρόμο» της τεχνικής διαπραγμάτευσης. Ήδη ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ πήρε το σήμα δηλώνοντας [France Culture, 12.06.15] ότι «οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν ξανά, πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό» προκειμένου να «ηρεμήσει» το ΔΝΤ. Πρόσθεσε, βέβαια, για να συνεχιστεί η πίεση προς την ελληνική πλευρά ότι «μια συμφωνία είναι απαραίτητη τις επόμενες ημέρες.
Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο».
4. Η μη συμμετοχή, λοιπόν, του ΔΝΤ στην πολιτική διαπραγμάτευση δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από πίεση προς όλους -Κομισιόν, ΕΚΤ και Ελλάδα.
Όπως, μάλιστα, διευκρίνισε και ο κ. Τζέρι Ράις «το ΔΝΤ ποτέ δεν φεύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και αν χρειαστεί θα επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις.
Ίσως το ΔΝΤ να πιστεύει ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να εισέπραττε τα χρήματα που έχει δώσει έως σήμερα και να έφευγε από το πρόγραμμα της Ελλάδας.
Πιέζει, λοιπόν, προς όλες τις κατευθύνσεις -κυρίως προς το Βερολίνο- με στόχο να εφαρμοστούν σκληρές πολιτικές στην Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματά του.

5. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, κ. Ράις αναφέρθηκε και στο ύψος των συντάξεων στη χώρα μας.
Τα στοιχεία, όμως, δεν τον επιβεβαιώνουν.
Η μέση σύνταξη στην Ελλάδα, ανά κατηγορία σύνταξης, είναι για την κύρια 664,69 ευρώ και για την επικουρική 168,40 ευρώ.
Το 44,8%, μάλιστα, των συνταξιούχων [1.189.396 από τους 2.654.784 συνολικά] παίρνουν μηνιαία σύνταξη κάτω από το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας, που είναι 665 ευρώ.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο μέσος όρος των μηνιαίων συντάξεων σε Ελλάδα και Γερμανία είναι περίπου ο ίδιος.
6. Στην Ελλάδα για την κάλυψη του ελλείμματος των συντάξεων ο κρατικός προϋπολογισμός δίνει 9% του ΑΕΠ [ο κ. Τζέρι Ράις είπε το 10%] ενώ στην Γερμανία το 3% του ΑΕΠ.
Η διαφορά, όμως, είναι μόλις 1,5 ποσοστιαία μονάδα καθώς από το 9% του ΑΕΠ το 4,55% αποτελεί μέρος της τριμερούς χρηματοδότησης και μόνο το υπόλοιπο 4,45% αποτελεί κρατική επιχορήγηση για την κάλυψη των ελλειμμάτων του συνταξιοδοτικού συστήματος [στοιχεία από Ageing Report 2012].

7. Ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην Ελλάδα για τους άνδρες είναι 63 ετών και για τις γυναίκες 59. Στην Γερμανία είναι ο ίδιος για τους άνδρες [63ο έτος] και για τις γυναίκες το 62ο έτος [στοιχεία OECD, Pension at Glance 2011].
Ο κ. Τζέρι Ράις είχε ισχυριστεί ότι ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην Γερμανία είναι έξι χρόνια μεγαλύτερος από την Ελλάδα…
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου