Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

<<Το πρόβλημα του χρέους δεν αφορά μόνον την Ελλάδα – Η Γερμανία υπονομεύει τη δημοκρατία στην Ευρώπη>>

 

Η Γερμανία είναι η χώρα που δεν έχει πληρώσει ποτέ τα χρέη της, δεν μπορεί να δίνει μαθήματα για το θέμα αυτό σε άλλες χώρες, σημειώνει ο γάλλος οικονομολόγος
Το πρόβλημα του χρέους δεν αφορά μόνον την Ελλάδα, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τονίζει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» ο γάλλος οικονομολόγος Thomas Piketty, ο οποίος προχωρά σε έντονη κριτική έναντι της Γερμανίας.
Όπως αναφέρει, «χρειαζόμαστε μια διάσκεψη για το σύνολο των χρεών της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και προσθέτει ότι «μια αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι αναπόφευκτη μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».
Εν τω μεταξύ, ο γάλλος οικονομολόγος επέκρινε τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα και την κατηγόρησε ότι υπονομεύει την Ευρώπη.
«Είναι μεγάλο λάθος η υπονόμευση της δημοκρατίας στην Ευρώπη, όπως κάνει τώρα η Γερμανία προκειμένου να επιβάλλονται κανόνες προερχόμενοι κυρίως από το Βερολίνο σχετικά με τα χρέη των κρατών», σημειώνει ο Piketty και συμπληρώνει ότι η Γερμανία είναι η χώρα που δεν έχει πληρώσει ποτέ τα χρέη της.
«Δεν μπορεί να δίνει μαθήματα για το θέμα αυτό σε άλλες χώρες», υπογραμμίζει.
Η Ευρώπη χρειάζεται έναν νέο δημοκρατικό θεσμό, ο οποίος θα αποφασίσει για το επιτρεπτό όριο χρέους ώστε να αποφευχθεί μια νέα αύξησή τους.
«Θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα μια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», σημειώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου