Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

<<Έφθασε η ώρα του Βγενόπουλου>>

Παρά τη σημαντική καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην ικανοποίηση του αιτήματος του κλιμακίου διερεύνησης του οικονομικού εγκλήματος για να ανακριθεί ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της Marfin-Laiki, εντούτοις οι ελλαδικές αρχές διαμήνυσαν μόλις τις προηγούμενες μέρες ότι θα ανταποκριθούν θετικά.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Π», τα διαβήματα που έγιναν τόσο από τον γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη όσο και από τον υπ. Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου απέδωσαν καρπούς και την ερχόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου, ο κ. Βγενόπουλος θα κληθεί σε ανακριτική κατάθεση για τη διερευνώμενη υπόθεση της χειραγώγησης μετοχών στη βάση και του γνωστού πορίσματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η ανάκριση θα ληφθεί από Έλληνες ανακριτές ενώ σε αυτήν θα παρίσταται και κλιμάκιο Κυπρίων ανακριτών οι οποίοι θα μετάσχουν στο πλαίσιο της εκτέλεσης του αιτήματος δικαστικής συνδρομής που έχει υποβληθεί.

Η πιο πάνω εξέλιξη θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική για την ανακριτική ομάδα αφού η ανάκριση του Ανδρέα Βγενόπουλου καθώς και άλλων συγκεκριμένων προσώπων, όπως του επίσης πρώην ισχυρού στελέχους της Marfin-Laiki Ευθύμιου Μπουλούτα, θα αποτελέσει την τελευταία πράξη πριν από την καταχώριση ποινικής υπόθεσης στο δικαστήριο.

Προς άρση ενδεχόμενης παρερμηνείας, το αίτημα δικαστικής συνδρομής και κατ’ επέκταση η ανάκριση Βγενόπουλου αφορά μόνο το κομμάτι της ποινικής έρευνας σε σχέση με την ενδεχόμενη χειραγώγηση της αγοράς και όχι οποιαδήποτε άλλη πτυχή.

Πρόκειται για πολύ συγκεκριμένη υπόθεση και η ανάκριση, η οποία θα γίνει σε έδαφος όπου δεν έχουν δικαιοδοσία οι Κύπριοι ανακριτές, θα πρέπει να περιοριστεί μόνο σε αυτήν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελλαδικές αρχές θα μπορούσαν να ζητήσουν ερωτηματολόγιο και να υποβάλουν οι ίδιοι τον Ανδρέα Βγενόπουλο σε ανάκριση και εν συνεχεία να ενημερώσουν την κυπριακή ανακριτική ομάδα για το αποτέλεσμα, ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δόθηκε το πράσινο φως για να παρίστανται σε αυτήν και Κύπριοι ανακριτές.

Η συγκεκριμένη πτυχή σχετίζεται άμεσα με τις υποθέσεις που έχει ήδη διερευνήσει, σε διοικητικό και όχι ποινικό επίπεδο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία, τον Ιούνιο του 2014, έκρινε πως οι Ανδρέας Βγενόπουλος και Ευθύμιος Μπουλούτας, καθώς και άλλα πρώην στελέχη της Λαϊκής, συμμετείχαν σε ενέργειες που συνιστούσαν χειραγώγηση της αγοράς, κατά τα έτη 2010-2011. Υπενθυμίζεται ακόμη ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε στους Βγενόπουλο και Μπουλούτα διοικητικό πρόστιμο 705.000 ευρώ στον καθένα για παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορά  πρόσωπα τα οποία κατέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες και πράξεις χειραγώγησης της αγοράς καθώς και του νόμου που αφορά τις προϋποθέσεις διαφάνειας σχετικά με μετοχές εταιρειών που είναι εισηγμένες στο ΧΑΚ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου