Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

<<Οι δανειστές γύρισαν την κλεψύδρα ανάποδα - Ή γίνονται αποδεκτά τα μέτρα των θεσμών ή η Ελλάδα υποβάλει ισοδύναμα>>


Γ. Βαρουφάκης: Στα δημοσιονομικά η απόσταση έχει μειωθεί στο 0,5% του ΑΕΠ - Aυτή η διαφορά δεν μπορεί να δικαιολογήσει έλλειψη συμφωνίας
(upd) Τελεσίγραφο στην κυβέρνηση έστειλαν χθες οι δανειστές, ότι μέχρι τη Δευτέρα 22 Ιουνίου του 2015, που συνέρχεται έκτακτα η σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης, θα πρέπει ή να αποδεχθεί τα μέτρα των θεσμών ή να υποβάλει νέα ισοδύναμα.
Στο χθεσινό Eurogroup 18 Ιουνίου, δεν βγήκε «λευκός καπνός» παρά την πρόταση για αυτόματο «κόφτη» στις δαπάνες που θα διασφαλίζει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.
Η διαδικασία θα γίνεται σε συνεννόηση με τους δανειστές οι οποίοι θα παρακολουθούν ανά πάσα ώρα και στιγμή τον προϋπολογισμό, ενώ θα μπορούν να χειρίζονται «εν λευκώ» αυτό το «ψαλίδι» που θα είναι οριζόντιο.
Σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, εφόσον η ελληνική πρόταση γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς, η οποία εκτός των μέτρων για πλεόνασμα 1% φέτος, 2% το 2016 και 3% ενσωματώνει και μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας, μπορεί σε σύντομο διάστημα να βάλει τέλος στο δράμα.
Για τον ίδιο η αύξηση κατά 10 μονάδες του ΦΠΑ στην εστίαση δεν είναι μεταρρύθμιση.
Σημείωσε ότι το ελληνικό σχέδιο και αυτό των θεσμών είναι αρκετά κοντά.
Ειδικά στα δημοσιονομικά η απόσταση έχει μειωθεί στο 0,5% του ΑΕΠ. Κατά τον ίδιο «αυτή η διαφορά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει έλλειψη συμφωνίας».
Αναφερόμενος στον πραγματικό λόγο για τον οποίο διακόπηκαν οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις, ο υπουργός είπε ότι έχει να κάνει με το ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν είχαν εντολή να διαπραγματευτούν περαιτέρω.
«Καλέσαμε τους εταίρους να προχωρήσουμε σε μια πολύ γρήγορη διαπραγμάτευση σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, αλλά και ακόμα καλύτερα σε επίπεδο ηγετών.
Ο χρόνος δεν είναι πολύς, αλλά αυτό θα οδηγήσει στο να λυθούν τα προβλήματα οριστικά», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης.
Ο υπουργός επανέλαβε επίσης τη γνωστή πρότασή του να μεταφερθούν στον ESM τα ελληνικά ομόλογα ύψους 27 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ και η Ελλάδα να τα αποπληρώσει μέσω νέου δανείου από τον ESM.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου