Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

<<To χρονικό ενός αγώνα - Η μάχη της Ελλάδας για συμφωνία και οι απειλές για Grexit>>


Η αγωνία για την εξεύρεση βραχυπρόθεσμης λύσης για το ελληνικό πρόβλημα δεν θα πρέπει να επισκιάσει τα μακροχρόνια ζητήματα που αφορούν στην ελληνική οικονομία
Στη φράση "τo χρονικό ενός αγώνα" συνοψίζει τις αγωνιώδεις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές ο Economist, αποτιμώντας μια προς μια τις ραγδαίες εξελίξεις που αφορούν στο ελληνικό ζήτημα.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά το περιοδικό, σε νέο δημοσίευμά του, η αγωνία για την εξεύρεση βραχυπρόθεσμης λύσης για το ελληνικό πρόβλημα δεν θα πρέπει να επισκιάσει τα μακροχρόνια ζητήματα που αφορούν στην ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τον Economist, από τις 25 Ιανουαρίου και έπειτα, από τότε δηλαδή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, έχει παρουσιάσει ένα μοντέλο αστάθειας και έλλειψης συνοχής.
Κεντρικό θέμα τριβής στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών έχει αποτελέσει το εξής: Είναι ή όχι ευρωπαϊκό το ελληνικό πρόβλημα;
Αποκλεισμένη από τις αγορές, η Ελλάδα χρειάζεται φρέσκα κεφάλαια προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία και να συνεχίσει να υπηρετεί τις υποχρεώσεις της.
Εκλεγμένη να απορρίψει τη λιτότητα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε, πριν από τέσσερις μήνες, τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, με χαμόγελα και καλή θέληση.
Όμως γρήγορα φάνηκε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγούν πουθενά και για τον λόγο αυτό όλες οι πλευρές άρχισαν να υιοθετούν πιο σκληρή στάση έναντι των συνομιλητών τους.
Τα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας, εξόδου της από το ευρώ, επιβολή capital controls και όχι μόνο... δίνουν και παίρνουν.
Καθώς ο χρόνος εξαντλείται, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της...
Τα τελευταία κεφάλαια στο ελληνικό story δεν έχουν ακόμη γραφτεί.
Αναζητείται επειγόντως συγγραφέας... καταλήγει με νόημα ο Economist.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου