Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

<<Όλα ρευστά για την Ελλάδα>>

Αθήνα: Προς κάθε κατεύθυνση κινείται η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει ένα «δυσάρεστο» για όλους Grexit και να φτάσει σε μία έστω και προσωρινή συμφωνία που θα έλυνε το έντονο χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας. Τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον πιεστικά και είναι θέμα λίγων ημερών ώστε να επέλθει η συμφωνία ή να οριστικοποιηθεί η ρήξη, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ελληνική οικονομία. Χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφερε στη Βουλή, σε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, το θέμα της διαπραγμάτευσης.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αμφιβολίες για άμεση επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών εξέφρασε για άλλη μία φορά ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η κυβέρνηση στην Αθήνα συνεχίζει να μην βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά και την οικονομία, αντιθέτως υπάρχει ο κίνδυνος απόκλισης, δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Είπε επίσης ότι αναμένει τις εναλλακτικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει όμως χρονικά την επόμενη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνεχίζουν τις προσπάθειες για επίτευξη κοινά αποδεκτής συμφωνίας με την Ελλάδα, ωστόσο δεν αναμένεται νέα συνάντηση Γιούνκερ-Τσίπρα-Ντάισελμπλουμ τις αμέσως επόμενες ημέρες. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν, ο οποίος θεωρεί νόμιμη την ομαδοποίηση των δόσεων που ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση από το ΔΝΤ, αφήνοντας σαφέστατα όμως να εννοηθεί ότι οι Βρυξέλλες δεν ενημερώθηκαν εκ των προτέρων από την Αθήνα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, στην παρούσα χρονική φάση ο κ. Γιούνκερ δεν απηύθυνε πρόσκληση για συνάντηση στον κ. Τσίπρα, η πραγματοποίησή της είναι πιθανή, αλλά δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή μια ημερομηνία για τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Όλα πάντως δείχνουν ότι οι εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα μεταφέρονται για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, δεδομένου ότι ο κ. Γιούνκερ βρίσκεται στη Γερμανία για τη Σύνοδο Κορυφής G7 την Κυριακή και Δευτέρα, ενώ την Τρίτη θα μεταβεί στο Στρασβούργο στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής. Μάλιστα, παράγοντες που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις υποστηρίζουν πως η αντίστροφη μέτρηση για συμφωνία αναφορικά με τα προαπαιτούμενα ολοκλήρωσης της
αξιολόγησης του Μνημονίου έχει ξεκινήσει. Όπως προκύπτει από τις προτάσεις που κατέθεσαν οι δύο πλευρές, έχει ήδη συμφωνηθεί το γενικό πλαίσιο, λένε. Δηλαδή, να κλείσει τώρα η αξιολόγηση, με εκταμίευση των προβλεπόμενων δόσεων και να μετατεθούν για το προσεχές φθινόπωρο οι κρίσιμες αποφάσεις για το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Στον αντίποδα, έχει σημειωθεί αθόρυβα ουσιαστική σύγκλιση στο μείζον, όπως εξελίχθηκε η διαπραγμάτευση, θέμα, των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η κυβέρνηση θα πάρει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτό που ήθελε. Δηλαδή, τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα αποτελέσει και το μεγαλύτερο επικοινωνιακό της όπλο για να ψηφισθεί η συμφωνία, καθώς έτσι αποκτά αφενός ευχέρεια για άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής με αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά, αφετέρου καλύτερες προϋποθέσεις για ανάπτυξη και μια γερή υποσχετική για αναδιάρθρωση χρέους σε δεύτερο χρόνο.
Ο κίνδυνος για την αγορά, λένε, είναι να οδηγηθεί η χώρα σε μια ενδιάμεση συμφωνία που θα σπρώχνει τις κρίσιμες αποφάσεις για το φθινόπωρο και θα αντιμετωπισθεί ως προσωρινή λύση τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τους εταίρους. Κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει επιβαρυντικά για την οικονομία και τις τράπεζες, καθώς θα παραταθεί το μαρτύριο της σταγόνας, αλλά και η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα.

Το αίτημα ομαδοποίησης των δόσεων του ΔΝΤ και αποπληρωμής τους στο τέλος Ιουνίου, αλλά και επειδή η αγορά αντιλαμβάνεται πως το θρίλερ της διαπραγμάτευσης θα συνεχιστεί για καιρό ακόμη, οδήγησαν χθες τον δείκτη του ελληνικού Χρηματιστηρίου σε πτώση 4,96%, στις 786,11 μονάδες. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τράπεζες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου