Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

<<Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει χρεοκοπία Ισλανδικού τύπου και κρατικοποίηση των τραπεζών>>

Η Ελλάδα μελετά το capital control και τη δημιουργία μιας πανίσχυρης Κεντρικής Τράπεζας που θα στηρίξει το νέο οικονομικό της σύστημα
«Η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει τις επόμενες ημέρες μια Ισλανδικού τύπου χρεοκοπία και την κρατικοποίηση του τραπεζικού τομέα, μετά τις άστοχες συνομιλίες με τους δανειστές του», υποστηρίζει σε δημοσίευμα του ο Telegraph.
Επικαλούμενο πηγές μέσα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα μελετά τη λήψη μέτρων όπως το capital control και τη δημιουργία μιας πανίσχυρης Κεντρικής Τράπεζας που θα στηρίξει το νέο οικονομικό σύστημα της χώρας.
Αποκαλύπτει μάλιστα ότι το σενάριο αυτό έχει παρουσιάσει στον έλληνα πρωθυπουργό η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, η ακραία αριστερή πτέρυγα του κόμματος.
Όσο για το capital Control που ζητούν να ισχύσει, αναφέρουν ότι θα προβλέπει ανώτατο ημερήσιο όριο ανάληψης 400 ευρώ.
Ο Telegraph επισημαίνει ακόμη ότι παρόλα αυτά δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί το ενδεχόμενο διπλού νομίσματος μέσα στα πλαίσια της ΕΕ, τουλάχιστον θεωρητικά. Σε αυτή την περίπτωση η εφαρμογή μια ακραίας αριστερής πολιτικής θα ερχόταν σε σύγκρουση με την φιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί η ευρωζώνη γεγονός που θα οδηγούσε αυτόματα στη δραχμή.
Τα σχέδια αυτά, ανακυκλώνονται, όπως υπογραμμίζει ο Telegraph, τις τελευταίες μέρες στο εσωτερικό του κόμματος από μέλη της «Αριστερής Πλατφόρμας», καθώς 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν αυτή την πολιτική επιλογή. Στο ίδιο μήκος βρίσκονται και αρκετοί βουλευτές του κόμματος των ΑΝ. ΕΛ που στηρίζουν την κυβέρνηση Τσίπρα οι οποίοι και επιθυμούν τη ρήξη με τους δανειστές εάν τα μέτρα είναι πολύ σκληρά για τους έλληνες.
Η εφημερία επικαλείται ακόμη δήλωση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δηλώνει «τρομοκρατημένος στην ιδέα μιας ταπεινωτικής παράδοσης» λέγοντας ότι «δεν επιτρέπει στον εαυτό του να στραγγαλιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Το δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη στη συνάντηση της Μπρατισλάβας την ερχόμενη Πέμπτη , όπου θα υπάρξουν πολεμικά σενάρια επί χάρτου με τους ευρωπαίους αξιωματούχους να παραδέχονται για πρώτη φορά επισήμως ότι «υπάρχει Plan B».
«Ήταν μια προετοιμασία για το χειρότερο σενάριο καθώς οι χώρες ήθελαν να γνωρίζουν θα συνέβαινε σε μια τέτοια περίπτωση» αποκάλυψε ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου