Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

<<Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παίζουν με την ελληνική κυβέρνηση τη διπλωματία των άκρων>>

Oι Θεσμοί, η Γερμανία και οι υπόλοιποι δανειστές εξακολουθούν να επιμένουν σε ένα οικονομικό πρόγραμμα που έχει αποδειχθεί αποτυχημένο
«Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να παίζουν με την ελληνική κυβέρνηση τη διπλωματία των άκρων» τονίζει σε άρθρο του στο Project-Syndicate ο νομπελίστας Joseph Stiglitz ο οποίος κάνει μια αναδρομή στα ανεύθυνα μέτρα που ζητούσε μέχρι πριν από μερικούς μήνες η τρόικα από την Ελλάδα.
«Παρότι ότι η ελληνική κυβέρνησης έχει δεχθεί περισσότερα από τα μισά μέτρα από αυτά που ζητούν οι Θεσμοί, η Γερμανία και οι υπόλοιποι δανειστές εξακολουθούν να επιμένουν σε ένα πρόγραμμα που έχει αποδειχθεί αποτυχημένο» τονίζει χαρακτηριστικά.
Ο οικονομολόγος νομπελίστας αναφέρεται στο άρθρο του στις αρχικές απαιτήσεις των δανειστών για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ το οποίο είναι ουσιαστικά άπιαστο.
«Δυστυχώς όταν η τρόικα, που αποτελείτο από την ΕΕ, τη ΕΚΤ και το ΔΝΤ, είχε αυτή την ανεύθυνη απαίτηση από την τότε ελληνική κυβέρνηση δεν είχε από το να την δεχθεί» σχολιάζει ο Stiglitz.
«Η τρόικα μέτρησε λάθος τις μακροοικονομικές επιπτώσεις της λιτότητας καθώς πιστεύει λανθασμένα ότι μειώνοντας μισθούς και συντάξεις θα αυξήσουν τις ελληνικές εξαγωγές και θα βάλουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης» υπογραμμίζει.
Το μόνο που πραγματικά θα πετύχει η Ευρώπη από αυτή τη στάση είναι ένα ισχυρό πλήγμα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, από την οποία το ευρώ θα μπορούσε να βγει ενισχυμένο. Αντί γι αυτό θα υπάρχουν αρνητικά αποτελέσματα» σχολιάζει.
Υπογραμμίζει ακόμη ότι «δεν είναι προς όφελος της Ευρώπης, ή ολόκληρου του κόσμου να έχουν μια χώρα αποκλεισμένη από τους εταίρους της, ειδικότερα αυτές τις εποχές που παρατηρείται γεωπολιτική αστάθεια, τις ταραχές στη Μέση Ανατολή και την επιθετική πολιτική της Ρωσίας».
Και καταλήγει λέγοντας ότι «οι ευρωπαίοι ηγέτες που δημιούργησαν το ευρώ ήταν οραματιστές και το μέλλον της Ευρώπης και που ευρώ απαιτεί ηγέτες που να συνδυάζουν όραμα και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου