Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

<<ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ>>


Αμετάβλητη η εικόνα σε ότι αφορά το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα κόκκινα δάνεια για το μήνα Μάρτιο φτάνουν τα 27,6 δις.

Προβληματικά είναι ένα στα δύο δάνεια για νοικοκυριά, ενώ ζοφερή παραμένει η εικόνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σκαρφαλωμένα στα 27 δις παραμένουν για άλλον ένα μήνα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, παρά τις προσπάθειες για μείωσή τους τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, κατά το μήνα Μάρτιο, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε στο 46,09% από σύνολο 59,8 δις δανείων. Σε καθαρούς αριθμούς 27.6 δις κόκκινα δάνεια. Μέτρα για αναδιάρθρωση ελήφθησαν μόνο για το 21,7% των δανείων.

Το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους τα ΜΕΔ ανήλθαν στα 27.8 δις.

Προβληματικά παραμένουν περισσότερα από ένα στα δύο δάνεια για νοικοκυριά.

Ποσοστό ΜΕΔ 53,9%, ή 12,7 δις.

Την ίδια ώρα, ζοφερή παραμένει η εικόνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέρχεται στο 64.7%, δηλαδή δάνεια ύψους 9 δισεκατομμυρίων δεν εξυπηρετούνται.

Εν τω μεταξύ, στη νομική υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο βρίσκεται ήδη το νομοσχέδιο για την πακετοποίηση και πώληση δανείων σε τρίτους, και σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα θα κατατεθεί σε υπουργικό συμβούλιο και βουλή εντός του χρονικού πλαισίου που έχει κατατεθεί.

Ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος, πρότεινε όπως παραταθεί η άρση της απαγόρευσης πώλησης δανείων μέχρι τις 10 Ιουλίου, αφού η τελευταία απαγόρευση εκπνέει την ερχόμενη Παρασκευή.

Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, είχε τεθεί ως προαπαιτούμενο η έγκριση της νομοθεσίας από το Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι τα τέλη Ιουνίου.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου