Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

<<Μηδαμινές οι επιπτώσεις του Grexit>>

 

O κίνδυνος για την Ευρώπη είναι «πολύ, πολύ μικρός, σχεδόν μηδενικός»
Για μηδενικές επιπτώσεις στην Ευρωζώνη από ένα πιθανό Grexit κάνει λόγο η Berenberg Bank, επισημαίνοντας πως τα απόνερα της ελληνικής εξόδου θα είναι βραχύβια…
Ειδικότερα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Holger Schmieding προειδοποιεί πως το Grexit βραχυπρόθεσμα συνεπάγεται την αναταραχή στις διεθνείς αγορές, ιδίως στην Ευρώπη.
Μετοχές και ευρώ θα υποστούν απώλειες, ενώ ταυτόχρονα το κόστος δανεισμού αρκετών ευρωπαϊκών κρατών, όπως Ιταλία και Πορτογαλία, θα αυξηθεί.
«Θα υπάρξει μία περίοδος αποπροσανατολισμού, καθώς οι αγορές θα αναζητούν τρόπο αντίδρασης στο Grexit» εξηγεί χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, αντιτείνει, οι επιπτώσεις δεν προμηνύονται σοβαρές και μακροπρόθεσμες.
«Δεν τίθεται ζήτημα σύγκρισης με την κατάρρευση της Lehman Brother’s» συνεχίζει, προσθέτοντας πως ο κίνδυνος για την Ευρώπη είναι «πολύ, πολύ μικρός, σχεδόν μηδενικός».
Όπως αναλύει ο οικονομολόγος, το σημείο διαφοροποίησης μεταξύ των δύο περιπτώσεων έγκειται στο στοιχείο της έκπληξης.
«Η κατάρρευση της Lehman ήταν ανεπάντεχη, καθώς ουδείς την ανέμενε. Έτσι προκάλεσε αλυσιδωτές και έντονες αντιδράσεις στις αγορές» αναφέρει ο Holger Schmieding.
Αντίθετα, υπερθεματίζει, το στοιχείο της έκπληξης απουσιάζει από την ελληνική περίπτωση.
Συν τοις άλλοις, η ελληνική οικονομία αντιστοιχεί μόλις στο 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.
«Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν τον πρέπον χρόνο, ώστε να περικόψουν την έκθεσή τους προς την Ελλάδα» συμπληρώνει ο αναλυτής της Berenberg Bank.
«Όλοι γνωρίζουν πως η έκθεση πλέον είναι αρκετά μικρή» παραδέχεται.
Είτε η Ελλάδα μείνει στο ευρώ, είτε φύγει, συνεχίζει ο Holger Schmieding, ο τερματισμός της αβεβαιότητας θα αποδειχθεί θετικός παράγοντας…
«Η επίλυση της κρίσης, είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο, είναι προτιμότερος από το σημερινό αδιέξοδο» αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Πολύ μικρή» χαρακτηρίζει και η Capital Economics την επίδραση ενός Grexit στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Ειδικότερα, ο αναλυτής J. Loynes επισημαίνει πως ο άμεσος οικονομικός αντίκτυπος του Grexit είναι «πολύ μικρός», δεδομένου του μεγέθους της χώρας.
Όμως, αντιπαραβάλλει, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μία αναπάντεχη διάδοση της κρίσης στις αγορές, η οποία θα έχεις ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους δανεισμού για τις ευρωπαϊκές χώρες.
«Δεν θα έχουμε μία νέα Lehman, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί και τίποτα» συμπεραίνει χαρακτηριστικά ο αναλυτής της Capital Economics.
Βέβαια, υπάρχουν και οι έμμεσες επιδράσεις, όπως το φαινόμενο ντόμινο στις χώρες μέλη της Ευρωζώνης.
«Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, γιατί τέτοιου είδους απαντήσεις δεν βασίζονται σε μαθηματικές λύσεις» καταλήγει ο J. Loynes.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου