Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

<<Δεν συμφέρει κανέναν το Grexit – Οι 10 κρίσιμες απαντήσεις για την Ελλάδα>>


Δέκα απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα για την Ελλάδα
Αυξάνονται οι φόβοι για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδος από την Ευρωζώνη, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των πιστωτών και της ελληνικής κυβέρνησης επιδεινώνονται. Αυτό αναφέρει η HSBC στην τελευταία 8σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο «Greece crisis - The top ten questions» (Κρίση στην Ελλάδα - Δέκα ερωτήσεις), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, στην οποία περιλαμβάνονται οι απαντήσεις σε δέκα κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την Ελλάδα, και ιδιαίτερα για τη στήριξη της ΕΚΤ, τη χρηματοδότηση, τον έλεγχο των κεφαλαίων και τη  χρεοκοπία.
Ειδικότερα:

1. Προτίθεται η ΕΚΤ να αυξήσει το όριο του ELA;


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα μπορούσε να αρνηθεί να αυξήσει το όριο του ELA για να ασκήσει πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.
Η δεν το έχει κάνει ποτέ, αλλά είχε απειλήσει την Κύπρο ότι θα το κάνει, εάν δεν συμφωνούσε σε ένα πρόγραμμα με την Τρόικα.

2. Το Eurogroup της Πέμπτη, 18 Ιουνίου, είναι μια σκληρή προθεσμία;


Ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, είχε αναφέρει ότι η συνεδρίαση της 18ης Ιουνίου ήταν η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας.
Όμως, ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία, θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για τις χώρες να εγκρίνουν τα κοινοβούλια τους τη συμφωνία.
Μόνο τότε θα μπορέσει η δόση των 7,2 δισ. ευρώ να αποδεσμευτούν για την Ελλάδα, προκειμένου να μπορέσει η χώρα να αποπληρώσει το ΔΝΤ.
Οι διαπραγματεύσεις αφορούν προς το παρόν σε κάποιο είδος ενδιάμεσης συμφωνίας η οποία θα καλύπτει την Ελλάδα στη διάρκεια του καλοκαιριού.

3. Πόσο μακριά είναι οι δύο πλευρές;


Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι επίσημες προτάσεις, αλλά διάφορα έγγραφα (σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση) έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο.
Οι βασικοί τομείς της διαφοράς είναι οι λεγόμενες "κόκκινες γραμμές" της Ελλάδας, ενώ φαίνεται να έχουν φθάσει σε ένα συμβιβασμό σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα της περιόδου 2015-2016.
Η αντίσταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι στις περικοπές μισθών και συντάξεων.
Επίσης, διαφορά υπάρχει και στον ορισμό του χρηματοδοτικού κενού, με τους πιστωτές να το προσδιορίζουν στα 2 δισ. το 2015 και στα 3,6 δισ. το 2016.

4. Υπάρχει κάποια βάση στην οποία συμφωνούν οι δύο πλευρές;


Δεν είναι προφανές.
Το ΔΝΤ σταμάτησε την υποβολή εισηγήσεων μετά την κατάρρευση των συνομιλιών του Σαββατοκύριακου.
Το Ταμείο υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα πρέπει να επιμηκύνουν τις λήξεις χρέους στην Ελλάδα, νε μειώσουν τον τόκο και να «μαλακώσουν» τις απαιτήσεις τους στις μεταρρυθμίσεις, ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει σε κάποιες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το ΦΠΑ.
Οι διαφορές απόψεων είναι και μεταξύ των πιστωτών, όμως.
Η Ευρώπη παραμένει ανήσυχη για τον ηθικό κίνδυνο του να ελαφρύνει το ελληνικό χρέος, ειδικά εάν δεν υπάρξουν μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.
Ως εκ τούτου, η Ευρώπη δεν θα ήθελε να συμφωνήσει σε περαιτέρω παράταση των προθεσμιών λήξης πριν υπάρξει ένα τρίτο πρόγραμμα, ενώ το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει σε ένα νέο πρόγραμμα εάν δεν λάβει τη δέσμευση από την ΕΕ για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, στην Ελλάδα, η προστασία του δημοσίου τομέα στους μισθούς και τις συντάξεις είναι η κρίσιμη «κόκκινη
γραμμή».
Αλλά θα είναι αδύνατο να κλείσει το χάσμα χωρίς κάποια παραχώρηση για τις συντάξεις.
Οι δημόσιες δαπάνες για τις συντάξεις αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 16% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, που είναι το υψηλότερο στην ΕΕ.

5. Τι θα συμβεί αν δεν επιτευχθεί συμβιβασμός στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου;


Αν μια συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί μέχρι την Πέμπτη, με την πιθανότητα να μην υπάρξουν οι πληρωμές του ΔΝΤ, δεν θα οδηγήσει άμεσα σε μια χρεοκοπία της Ελλάδας.
Πολλά θα εξαρτηθούν από την αντίδραση της αγοράς, σε περίπτωση έλλειψης συμφωνίας.
Αν το Eurogroup ολοκληρωθεί χωρίς συμφωνία σε έναν συμφιλιωτικό τόνο όμως, δηλαδή να αναγνωριστεί ότι υπάρχει κοινό έδαφος, η κατάσταση θα μπορούσε να είναι ήρεμη.
Αν, όμως, η συνεδρίαση καταλήξει σε ένα παρόμοιο ύφος με τις διαπραγματεύσεις στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, τότε η αντίδραση της αγοράς θα ήταν πολύ πιο αρνητική.
Υπάρχει ακόμη η περίπτωση να πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή (Financial Times), όπου οι ηγέτες θα προσπαθήσουν να βρούν μια λύση.
Αν και επί του παρόντος φαίνεται απίθανο, είναι μια δυνατότητα, εάν
υπάρχει σοβαρή πίεση της αγοράς την Παρασκευή.

6. Θα μπορούσαν να επιβληθούν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων;


Οι αναφορές στον ευρωπαϊκό Τύπο (Sueddeutsche Zeitung) αναφέρουν την πιθανότητα επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.
Θα μπορούσαν να επιβληθούν αυτό το Σαββατοκύριακο, αν η συνάντηση της Πέμπτης αποτύχει να καταλήξει σε συμβιβασμό.
Αν υλοποιηθούν θα ήταν λογικό να γίνουν το Σαββατοκύριακο, αλλά να μην είναι για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίου θα απαιτήσουν την έγκριση της ΕΕ.
Η επιβολή ελέγχων στην Ελλάδα χωρίς ελπίδα για μια επικείμενη συμφωνία θα ήταν αναμφίβολα πολύ αρνητική για την πραγματική οικονομία, η οποία έχει ήδη επιστρέψει στην ύφεση.
Οι επιπτώσεις στην ήδη κακή ρευστότητα μπορεί να είναι πολύ σοβαρές, ανάλογα με το πόσο καιρό οι έλεγχοι βρίσκονται σε ισχύ.
Ακόμη και σε χώρες όπου οι έλεγχοι κεφαλαίων επιβάλλονται για να δοθεί χρόνος να βρεθεί μια λύση σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, έμειναν για αρκετό χρονικό διάστημα: δύο χρόνια στην Κύπρο και επτά χρόνια στην Ισλανδία.
Όσον αφορά τις λεπτομέρειες για τυχόν ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων που θα μπορούσαν να επιβληθούν, είναι αδύνατο να εκτιμηθούν οι συνέπειες για τους ξένους επενδυτές σε αυτό το στάδιο.

7. Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ στα τέλη του Ιουνίου;


Αν δεν καταβληθεί η δόση των 1,55 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ δεν θα οδηγήσει την Ελλάδα σε άμεση χρεοκοπία.
Η χώρα θα λάβει μια παράταση, αλλά δύσκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «έξυπνη» κίνηση.
Καμία χώρα δεν έχει ποτέ αθετήσει το ΔΝΤ και η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί βοήθεια από το ΔΝΤ, είτε παραμείνει είτε όχι στην Ευρωζώνη.
Ο οίκος αξιολόγησης S&P στις 15 Ιουνίου ανέφερε ότι ακόμη και η μη καταβολή των 7,7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, τα οποία λήγουν από τις 20 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου, δεν συνιστά αθέτηση σύμφωνα με τα κριτήρια του, επειδή η ΕΚΤ δεν θεωρείται εμπορικός πιστωτής.
Ωστόσο, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η αγορά δεν θα επηρεάζεται από την απόφαση, ή την έλλειψη αυτής, ενός οργανισμού αξιολόγησης.
Αντιθέτως θα ήταν μια πολύ αρνητική τροπή, αν και οι αρνητικές αντιδράσεις της αγοράς πιθανόν να προηγούνται της «αναπάντητης» πληρωμής.

8. Η ΕΚΤ θα διακόψει τον ELA σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ;


Η ΕΚΤ θα πρέπει σχεδόν σίγουρα να μειώσει το όριο χρήσης του ELA (μέσω υψηλότερων περικοπών στις εγγυήσεις), αλλά κατά πάσα πιθανότητα, δεν διακόψει τη χρήση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.
Για να αλλάξει την απόφασή της η EKT για τον ELA απαιτείται η πλειοψηφία των δύο τρίτων του διοικητικού συμβουλίου.

9. Μια μη πληρωμή προς την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου θα σημάνει ένα Grexit;


Υπάρχουν πολλές προθεσμίες κατά τις τελευταίες εβδομάδες, και μερικές ακόμα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, αλλά η HSBC επισημαίνει ότι το σημείο κλειδί στην κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων είναι η εξόφληση των ομολόγων ύψους 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ (συν 800 εκατ. ευρώ τόκων) στις 20 Ιουλίου.
Εκτιμά ότι μια συμφωνία το τελευταίο λεπτό θα επιτευχθεί και η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Αλλά εάν δεν πληρωθούν τα 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ εγκαίρως η πιθανότητα Grexit θα αυξηθεί δραματικά.
Η πρόσφατη ιστορία μας έχει δείξει ότι υπάρχει πάντα περιθώριο στους κανόνες να γίνει πιο ευέλικτοι.
Έτσι, ενώ μια χρεοκοπία δεν σημαίνει απαραίτητα ένα Grexit, όμως ο ρόλος της ΕΚΤ θα είναι καθοριστικός.
Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν μια εξαιρετική εκταμίευση απευθείας στην ΕΚΤ, αλλά και πάλι αυτό θα ήταν μια πολιτική απόφαση από τους αρχηγούς των κρατών, σε περίπτωση που αποφασίσουν να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

10. Μπορεί η μεγάλη κοινωνική υποστήριξη στο ευρώ να αποτρέψει ένα Grexit;


Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 11 Ιουνίου από την Marc συνεχίζει να υποδηλώνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να μείνει στο ευρώ.
Εάν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση η πλειοψηφία θα αποδεχθεί τους όρους που επιβάλλονται από τους πιστωτές, σε σύγκριση με το 37% των Ελλήνων που θα προτιμούσαν ένα διάλειμμα από τις συνομιλίες με τον κίνδυνο μιας πιθανής αθέτησης.
Γι 'αυτό η HSBC επιμένει στην άποψη ότι ο Τσίπρας έχει εντολή να διαπραγματευθεί, αλλά η εντολή να παραμείνει η χώρα εντός του ευρώ είναι ισχυρότερη και ως εκ τούτου πρέπει να προβεί στις αναγκαίες παραχωρήσεις για να γίνει αυτό.

Δεν συμφέρει κανέναν το Grexit


Η Ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει μείνει με άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψει το ευρώ;
Κατά την άποψη της HSBC ένα Grexit θα προκαλούσε σημαντικές ζημιές στην νομισματική ένωση και την υπόλοιπη Ευρώπη, ακόμη και αν ορισμένοι έχουν την άποψη ότι η νομισματική ένωση θα ήταν ισχυρότερη για να έχει απαλλαγεί από το «κακό μήλο», την Ελλάδα
Οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα μπορούσε να είναι πράγματι πολύ μεγάλες: οικονομικά, πολιτικά και γεωπολιτικά.
Θα ήταν μια νομισματική ένωση, όπου ο κίνδυνος της εξόδου θα αυξηθεί.
Μια ένωση όπου οποιαδήποτε χώρα μάχεται με μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και υψηλό δημόσιο χρέος κατά πάσα πιθανότητα θα μπορούσε να εγκαταλείψει το ευρώ.
Το πρώτο σημάδι των κακών ειδήσεων, θα είναι μια υπέρβαση του προϋπολογισμού, για να ξεκινήσει η «φιλολογία» περί εξόδου κι άλλης χώρας από το ευρώ.
Οι διεθνείς επενδυτές έχουν ανάγκη να αναζητήσουν στο ευρώ μια αξιόπιστη και σταθερή πηγή της αξίας;
Εάν όχι, οι τοποθετήσεις θα μειωθούν;
Για λόγους ασφαλείας, δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Ευρώπης να δουν την Ελλάδα να πέφτει σε οικονομικό χάος, καταλήγει η HSBC.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου