Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

<<Δεν θα υπάρξει συμφωνία, έρχεται χρεοκοπία της Ελλάδος εντός ευρώ>>

Το διάστημα μεταξύ της χρεοκοπίας εντός ευρώ και πριν το Grexit, θα παρθούν οι μεγάλες αποφάσεις για την Ελλάδα .... εκτιμά η Goldman Sachs
Σε μια άκρως απαισιόδοξη προσέγγιση προβαίνει η Goldman Sachs, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα που είναι γνωστή για τις διασυνδέσεις της παγκοσμίως.
Δεν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και της ΕΕ αναφέρει σε έκθεση της η Goldman Sachs τις επόμενες λίγες ημέρες, δεν θα υπάρξει συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου για την Ελλάδα.
Κατά την άποψη της Goldman Sachs είναι πιο πιθανό να υπάρξει χρεοκοπία της Ελλάδος εντός ευρώ να εκδοθούν IOU και να σημειωθούν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με τον σχηματισμό ενός φιλοευρωπαϊκού κόμματος ίσως μέσω ένωσης πολιτικών δυνάμεων.
Ωστόσο η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι  που περιβάλλουν το σενάριο αυτό είναι ασύμμετροι και μεταβαλλόμενοι.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει συμφωνία αλλά να κερδίσει μόνο χρόνο συμπληρώνει η Goldman Sachs σχολιάζοντας και το ενδεχόμενο παράτασης της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης.
Κατά την Goldman Sachs δεν πρέπει να υποτιμηθεί το σενάριο της χρεοκοπίας εντός ευρώ, της έκδοσης IOUs ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και το σενάριο η χρεοκοπία εντός ευρώ να οδηγήσει σε Grexit και σε πολιτικές εξελίξεις ραγδαίες στην Ελλάδα.  
Με βάση την Goldman Sachs δεν επετεύχθη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους επίσημους πιστωτές της κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 18 Ιουνίου.
Αυτό ήταν αναμενόμενο.
Λόγω του αδιεξόδου έχει προγραμματιστεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Δευτέρα το βράδυ 22 Ιουνίου και μπορεί να χρειαστεί και άλλος χρόνος στην τακτική Σύνοδο Κορυφής λίγο αργότερα.
Με βάση την Goldman Sachs η κατάσταση της ρευστότητας των τραπεζών και της οικονομίας είναι οριακή.
Οι συνεχείς εκροές καταθέσεων οδηγούν την ΕΚΤ να παράσχει συνεχώς ELA, ενώ εκτάκτως θα συνεδριάσει η ΕΚΤ και την Δευτέρα 22 Ιουνίου για το ELA.
Παρά την αναγκαιότητα συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδος και της ΕΕ η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι το βασικό της σενάριο παραμένει ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και των δανειστών τις επόμενες λίγες ημέρες.
Οι διαφωνίες σχετικά με τεχνικές λεπτομέρειες του νέου προγράμματος παρ΄ όλα αυτά δεν είναι υπερβολικά μεγάλες.
Οι ελληνικές προτάσεις που έγιναν πριν από δύο εβδομάδες προέβλεπαν πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα τα οποία δεν αποκλίνουν σοβαρά από τις εκτιμήσεις των πιστωτών.
Ωστόσο, υπάρχουν άλλες διαφορές σε άλλα μέτρα που είναι μεγάλες.
Οι λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» θεωρούνται απαραβίαστες και από τις δύο πλευρές.
Οι πιστωτές ζητούν από την Ελλάδα να αποδεχθεί το υπάρχον πλαίσιο προσαρμογής, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως ταπείνωση και αποτυχημένο σχέδιο.
Στο τέλος Ιουνίου η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ 1,53 δισεκ. ευρώ μετά την ομαδοποίηση 4 δόσεων.
Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να καλύψουν τις υποχρεώσεις προς τους συνταξιούχους και εργαζομένους του δημόσιου τομέα.
Επίσης χωρίς περαιτέρω επέκταση στο υπάρχον πρόγραμμα διάσωσης, η ΕΚΤ θα πρέπει να επανεξετάσει την παροχή ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.
Ελλείψει μιας νέας συμφωνίας, θα διακοπεί η χρηματοδότηση των τραπεζών και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει το μοντέλο των πληρωμών υπό καθυστέρηση για υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ.
Οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρωθούν με υποσχετικές IOU ενώ θα επιβληθούν capital controls στις ελληνικές τράπεζες.
Λόγω της δραματικής αβεβαιότητας τα capital controls θα μπορούσαν να επιβληθούν και την εβδομάδα μεταξύ 22 και 27 Ιουνίου.
Μια τέτοια έκβαση θα επιβαρύνει δραματικά την ελληνική οικονομία, την σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.
Η Goldman θεωρεί ότι ο αντίκτυπος αυτών των εξελίξεων θα είναι δραματικός.
Η κοινωνία θα σκεφθεί ότι η Ελλάδα χρεοκοπεί για να πληρωθούν οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι πληρώνονται κανονικά έως τώρα.
Μετά από μια περίοδο πραγματικού αδιεξόδου (που θα μπορούσε να διαρκέσει για μια περίοδο εβδομάδων ή ακόμα και μηνών) θα μπορούσαν να προκηρυχθούν εκλογές  ή δημοψήφισμα ή να προκύψει ένας συνασπισμός κομμάτων με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό
Κατά την Goldman η Ελλάδα θα παραμείνει εντός της ζώνης του ευρώ, ακόμη και αν χρειαστεί λίγος χρόνος για να μετριαστούν οι θέσεις Ελλάδος και δανειστών.
Η Goldman υποστηρίζει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θα διατηρήσουν τις βασικές τους θέσεις, δεν θα υπαναχωρήσουν στα αιτήμτα της Ελλάδος.
Ενώ υπάρχουν περιθώρια για διαπραγματεύσεις, ωστόσο η  συμμετοχή της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ απαιτεί περαιτέρω οικονομική προσαρμογή και αυτός ο κανόνας δεν θα παραβιαστεί.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει τώρα συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και δανειστών.
Ωστόσο, με βάση την λογική η συμφωνία θα έπρεπε να είχε επιτευχθεί εδώ και πολύ καιρό, όμως το κλίμα μεταξύ Ελλάδος και ΕΕ δεν είναι θετικό.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ελάχιστα κίνητρα να συμφωνήσει σε αυτή την φάση.
Μπορεί να ελπίζει η Ελλάδα ότι ο αντίκτυπος της ελληνικής χρεοκοπίας θα προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις σε ομόλογα και μετοχές παγκοσμίως.
Αν ο Τσίπρας ξεπεράσει την μικροπολιτική και συμφωνήσει θα έρθει αντιμέτωπος με εξέγερση στο κόμμα του τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν διαφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει στον ελληνικό λαό ότι δεν μπορούσε να δεχθεί μια συμφωνία που είναι εις βάρος της κοινωνίας.
Σύμφωνα με την έκθεση της Goldman Sachs, οι κίνδυνοι που περιβάλλουν το σενάριο αυτό είναι ασύμμετροι και μεταβαλλόμενοι.
Τις προσεχείς λίγες ημέρες ο μεγάλος στόχος είναι αν θα υπάρξει τελικώς πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα.
«Το άρθρο στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit (18η Ιουνίου) που  προέβλεπε την εκταμίευση των  10 δισ από το ΤΧΣ που κατέχει πλέον ο ESM  - είναι ένα παράδειγμα της κερδοσκοπίας που υπάρχει γύρω από το ελληνικό ζήτημα.
 Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει η κυβέρνηση στην Ελλάδα θα αλλάξει  ώστε μια νέα κυβέρνηση να διευκολύνει μια συμφωνία.
Ωστόσο, η Goldman παραμένει επιφυλακτική για το αποτέλεσμα.
Οι δανειστές επηρεάζονται είτε από ένα μέρος της σκληροπυρηνικής Γερμανίας είτε από την απροθυμία  κυβερνήσεων όπως η Ισπανία, που εφάρμοσαν προγράμματα λιτότητας και έχουν το Podemos να καραδοκεί.
Από την άλλη και ο Τσίπρας δεν έχει λόγο να υποχωρήσει.
Αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών και δεν μπορεί να πληρώσει το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ, εκδώσει IOUs για να καλύψει τις εγχώριες πληρωμές, να επιβάλλει ελέγχους κεφαλαίων ή να μπλοκάρει τις μαζικές εκροές  καταθέσεων ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα είναι να επικρατήσει χάος και το χάος να οδηγήσει στο Grexit.
Με βάση την Goldman το σενάριο εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ είναι πιθανό αλλά όχι βασικό.
Από την πλευρά των πιστωτών, το ΔΝΤ θα είναι σε θέση να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα μέχρι να αποπληρωθούν οι  ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Ο πυρήνας των ευρωπαϊκών χωρών μπορεί να είναι απρόθυμος να συμμετάσχει σε ένα νέο πρόγραμμα, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Το βασικό σενάριο της Goldman Sach είναι ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει εντός ευρώ.
Οι σχέσεις της Ελλάδος με την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ και την ΕΚΤ θα είναι εξαιρετικά δύσκολες αλλά δεν θα υπάρξει άμεσα ρήξη για να φύγει από το ευρώ.
Το διάστημα αυτό θα παρθούν οι μεγάλες αποφάσεις για την Ελλάδα όταν η χώρα έχει χρεοκοπήσει εντός ευρώ και πριν το Grexit.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου