Η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή χρέους που θα φτάνει τα 100 δισ. ευρώ περίπου για να υπάρξει πιθανότητα η χώρα να καταφέρει να βγει από την "παρατεταμένη και σοβαρή ύφεση” που γνωρίζει, σύμφωνα με το βρετανικό think-tank National Institute of Economic and Social Research (NIESR), όπως αναφέρει δημοσίευμα της Telegraph. 
Το NIESR προειδοποιεί παράλληλα ότι οι αυξήσεις του ΦΠΑ και οι δημοσιονομικοί στόχοι ασφυκτιούν την οικονομία, ενώ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ύφεση αυτό το έτος και το επόμενο.
Μέχρι το τέλος του 2016 η οικονομία αναμένεται να είναι κατά 30% μικρότερη από την κορυφή του 2007 και 7% μικρότερη απ’ ό,τι ήταν πριν την ένταξη στο ευρώ το 2001, αναφέρει.
"Δεν βλέπουμε την Ελλάδα να επιστρέφει στο επίπεδο που ήταν όταν εντάχθηκε στο ευρώ το 2001, πολύ περισσότερο στα επίπεδα που ήταν πριν το ξέσπασμα της κρίσης, άρα αυτή είναι μια παρατεταμένη και βαθιά ύφεση για την Ελλάδα”, αναφέρει ο Jack Meaning, research fellow στο NIESR.
Ο ίδιος εκτιμά ότι παραμένει "μια μεγάλη πιθανότητα” η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη, ενώ οι αυξήσεις του ΦΠΑ πιθανότατα θα πλήξουν την οικονομία περισσότερο απ’ ό,τι υποδεικνύουν οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές. 
"Σίγουρα, καθώς οι προοπτικές για την Ελλάδα επιδεινώνονται ενώ παραμένει στην Ευρωζώνη, τα ερωτήματα για τη συμμετοχή της θα επιμένουν” αναφέρει το NIESR.
Για το χρέος, οικονομολόγοι αναφέρουν ότι οι πιστωτές θα πρέπει να απομειώσουν ή αναδιαρθρώσουν 95 δισ. ευρώ από το συνολικό ύψος των 320 δισ. ευρώ για να μειωθεί στο 130% περίπου του ΑΕΠ από την πρόβλεψη 186,9% αυτό το έτος.
Το NIESR αναφέρει ότι αυτό θα κάνει τον στόχο του ΔΝΤ για χρέος στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 "τουλάχιστον πιθανό”.
Οι προβλέψεις του think-tank έδειξαν ότι η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3% το 2015 και 2,3% το 2016, παραμένοντας σε ύφεση μέχρι τουλάχιστον το δεύτερο μισό του 2016.
Με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις, η ελληνική οικονομία δεν αναμένεται να επιστρέψει στο μέγεθος που είχε πριν την κρίση μέχρι το πρώτο μισό του 2023.
"Θα πρέπει να πας πίσω στη Μεγάλη Ύφεση για να βρεις οικονομίες που χτυπήθηκαν πιο σκληρά από μια κρίση”, σχολιάζει ο Ο Simon Kirby, principle research fellow του NIESR.