Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

<<Πάνε τον Ρίκκο και για δημόσια βλάβη>>


Στο συμπέρασμα ότι στοιχειοθετείται υπόθεση δημόσιας βλάβης σε βάρος του βοηθού γενικού εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η αστυνομία. Ο φάκελος της υπόθεσης αναμένεται ότι θα προωθηθεί σήμερα κιόλας στον γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη για τα περαιτέρω.
Σε χθεσινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ γράψαμε για την αποστολή επιστολής από τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού στον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας με αίτημα να προχωρήσει δίωξη του κ. Ερωτοκρίτου για το αδίκημα της δημόσιας βλάβης. Ωστόσο, η επιστολή Κυπριανού είχε τελικά ως αποδέκτη τον αρχηγό της αστυνομίας και όχι τον Κώστα Κληρίδη και απλώς κοινοποιήθηκε στον γενικό εισαγγελέα. Ούτως ή άλλως, όμως, ο αρχηγός της αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου είχε κινηθεί καθηκόντως, προτού ακόμη παραλάβει την επιστολή του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, προς την κατεύθυνση της διερεύνησης υπόθεσης δημόσιας βλάβης σε βάρος του κ. Ερωτοκρίτου.

Αυτοβούλως

Ειδικότερα, μετά τη γραπτή δήλωση και ένορκη κατάθεση του βοηθού γενικού εισαγγελέα κ. Ρίκκου Ερωτοκρίτου στο Ανώτατο Δικαστήριο που αφορούσε την αίτηση που καταχώρισε ο γενικός εισαγγελέας για την παύση του πρώτου αλλά και τη δημόσια απολογία και δήλωση του κ. Ερωτοκρίτου, ο αρχηγός αστυνομίας έκρινε σκόπιμο ότι είχε καθήκον να παρέμβει.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Ερωτοκρίτου στις 26 περασμένου Ιουνίου, ενόρκως αναίρεσε το περιεχόμενο των καταγγελιών του στην αστυνομία εναντίον του γενικού εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε κατά πόσο αποσύρονται όλοι οι ισχυρισμοί-καταγγελίες που είχε διατυπώσει από τις 14 Απριλίου έως τις 24 Απριλίου σε σχέση με οποιοδήποτε θέμα, η απάντησή του ήταν ότι «όλοι οι ισχυρισμοί που του εναπέθεταν μομφή, κατηγορίες ή απαξίωση. Τα απορρίπτω και τα ακυρώνω και τα αναιρώ».

Ο Ζαχαρίας Χρυσοστόμου έδωσε οδηγίες στο ΤΑΕ Αρχηγείου και συγκεκριμένα στον βοηθό διευθυντή του ΤΑΕ Αρχηγείου Γιαννάκη Γεωργίου να απευθυνθεί στον γενικό εισαγγελέα για το ενδεχόμενο διερεύνησης διάπραξης του αδικήματος της δημόσιας βλάβης ή οποιουδήποτε άλλου αδικήματος από τον βοηθό γενικό εισαγγελέα.

Όπως ενημέρωσε επίσημα το γραφείο Τύπου της αστυνομίας την εφημερίδα μας, μετά τις οδηγίες από τον αρχηγό αστυνομίας, περί τα μέσα Ιουλίου (και πριν την παραλαβή της επιστολής από τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, η οποία εστάλη μία μέρα αργότερα και απευθυνόταν στον αρχηγό αστυνομίας), ο βοηθός διευθυντής του ΤΑΕ Αρχηγείου έθεσε το θέμα στον γενικό εισαγγελέα, η απάντηση του οποίου ήταν ότι είναι ζήτημα του αρχηγού κατά πόσο θα διερευνήσει υπόθεση δημόσιας βλάβης ή οποιαδήποτε άλλα αδικήματα. Μετά την απάντηση του γενικού εισαγγελέα, η αστυνομία απευθύνθηκε στον πρωτοκολλητή του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ζήτησε και παρέλαβε τα πρακτικά της διαδικασίας στο Ανώτατο (με την επίμαχη παραδοχή του κ. Ερωτοκρίτου) και τα οποία αξιολογήθηκαν.
Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν στον «Π» ότι η αστυνομία καταλήγει στο ότι στοιχειοθετείται υπόθεση δημόσιας βλάβης σε βάρος του βοηθού γενικού εισαγγελέα και μάλιστα ο φάκελος της υπόθεσης θα παραδοθεί σήμερα στον γενικό εισαγγελέα ο οποίος θα έχει και τον τελευταίο λόγο.

Επιβεβαίωση ΑΚΕΛ
Ερωτηθείσα από τον «Π» το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου επιβεβαίωσε ότι ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απέστειλε προ δύο περίπου εβδομάδων επιστολή στον αρχηγό της αστυνομίας, στην οποία γίνεται αναφορά στην αναίρεση από τον βοηθό γενικό εισαγγελέα των καταγγελιών εναντίον του γενικού εισαγγελέα ενώπιον του Ανωτάτου. «Η επιστολή, όπως και άλλες πρωτοβουλίες που ανέλαβε το ΑΚΕΛ, εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για αναστροφή του κλίματος απαξίωσης των θεσμών και της απονομής δικαιοσύνης και της εμπέδωσης ενός αισθήματος ισονομίας», υπογράμμισε η κ. Μαύρου.

Δεν υπάρχει, βεβαίως, αμφιβολία ότι η ένορκη δήλωση του κ. Ερωτοκρίτου στις 26 Ιουνίου στο Ανώτατο ήταν η τέλεια αφορμή για το ΑΚΕΛ να περάσει στην αντεπίθεση, αφού ως γνωστόν θεωρεί υπαίτιο τον βοηθό γενικό εισαγγελέα για την καταδίκη του κομματικού στελέχους του Βενιζέλου Ζαννέττου για την πολύκροτη υπόθεση της Δρομολαξιάς.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου