Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015


Οι εκλογές στην Ελλάδα έχουν γίνει ένα πολύ άσχημο παιχνίδι, γράφει η βρετανική εφημερίδα στην εισαγωγή της συνέντευξης με τον πρώην υπουργό Οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη. Ο υπουργός φωτογραφίζεται στην Αίγινα, στο εξοχικό του σπίτι, αλλά σε μια πολύ πιο απλή εκδοχή από αυτή της ομολογουμένως κακής αισθητικής φωτογράφησης του στο Paris Match.
O δημοσιογράφος Andrew Anthony τον συναντά στην Αίγινα «τον εξοχικό παράδεισο των πλούσιων Αθηναίων με τα αρχαία και την σημαντική ιστορία» και παρατηρεί οτι «το γεγονός ότι είναι πρώην υπουργός δεν καλύπτει σαν τίτλος τον θρύλο του Βαρουφάκη. Και ο Γκίκας Χαρδούβαλης ήταν υπουργός αλλά δεν τον γνωρίζει κανείς».
Οι αξέχαστες ατάκες του πρώην υπουργού για την ευρωζώνη ως στίχο του Hotel California, ή το σχόλιο Πορτογαλέζας βουλευτή οτι είναι«πολύ σέξι» έχουν κάνει εντύπωση στον δημοσιογράφο που σημειώνει ότι ο Βαρουφάκης δεν έχει το παρουσιαστικό υπουργού.
«Σεξ και χρήμα: ένας εκρηκτικός συνδυασμός, που δυστυχώς δεν κράτησε. Στις 6 Ιουλίου, μετά από ένα βιαστικό δημοψήφισμα, ο Βαρουφάκης οδηγήθηκε σε παραίτηση από τον Τσίπρα. Ήταν μια περίεργη στιγμή για τον Σύριζα, και ειδικά για τον Βαρουφάκη, που μετά την επιτυχία του όχι, θεώρησε ότι η χώρα δέχθηκε καθολική ήττα» σημειώνει η εφημερίδα.
«Και ενώ ο Σόιμπλε ξεκαθάριζε πως καμία χώρα δεν μπορεί να αλλάξει αυτά που ισχύουν για όλες απλά με ένα δημοψήφισμα, ο Βαρουφάκης υπογράμμιζε οτι το παρόν σύστημα δεν λειτουργεί. Κάτι που όλοι οι υπουργοί του Eurogroup είχαν βαρεθεί να ακούνε. Τον ήθελαν εκτός και πιθανώς ο Τσίπρας είχε κουραστεί και ο ίδιος από τον τρόπο που ο Βαρουφάκης μετέφερε τις απόψεις του».
«Παρ' όλο το ειδυλλιακό σκηνικό της Αίγινας με τον δυνατό ήλιο και την λαμπερή θάλασσα, που μπορεί να σε ξεγελάει, ο θυμός στην Ελλάδα είναι διάχυτος. Ο περισσότερος είναι προς την Ευρώπη και ειδικά τους Γερμανούς, αλλά και το ελληνικό πολιτικό σύστημα, διεφθαρμένο και δυσλειτουργικό» σχολιάζει ο Anthony.
«Ο Βαρουφάκης κατέκρινε πάντα την ελληνική πολιτική και τους ολιγάρχες που την ορίζουν οι οποίοι φοροδιαφεύγουν σωρηδόν. Και όμως αυτός αντιμετωπίζει τώρα κατηγορίες για υψίστη προδοσία με την κατηγορία πως άνοιξε λογαριασμούς ΑΦΜ».
Και ενώ όλοι έχουν μια άποψη για τον πρώην υπουργό, καθώς ο δημοσιογράφος μιλάει με οδηγούς ταξί, εστιάτορες και άλλους πολίτες, το ζήτημα είναι αν απλά είναι «μάστορας στην θεωρία αλλά δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την πολυπλοκότητα και τους συμβιβασμούς του πραγματικού κόσμου» πιστεύει ο δημοσιογράφος.
«Με υποδέχεται μαυρισμένος και φαίνεται απόλυτα χαλαρός, φορώντας λευκό πουκάμισο και τζιν. Μου εξηγεί ότι το σπίτι ανήκει στην οικογένεια της συζύγου του. Καθόμαστε στην πισίνα που έχει θέα την Πελοπόνησο. Και ενώ σκέφτομαι οτι αυτό δεν έχει σχέση με τον λιτό βίο, συνηδειτοποιώ οτι ούτε ο Βαρουφάκης ούτε η Στράτου μου φαίνονται ψωνισμένοι. Ο Βαρουφάκης παραδέχεται το λάθος του Paris Match, αλλά είναι το παρουσιαστικό του ζευγαριού που προκαλεί: είναι και οι δύο ωραίοι εκτός από πλούσιοι.».
Η αναφορά για το διάσημο τραγούδι των Pulp που εμπνεύστηκε από την Δανάη Στράτου ο Jarvis Cocker, ή την συμμετοχή του Βαρουφάκη ως Προέδρου των Αφροαμερικανών φοιτητών του Πανεπιστημίου του Έσεξ, εντυπωσιάζουν τον δημοσιογράφο. Και μέσα στο ειδυλλιακό περιβάλλον ο Anthony υπενθυμίζει στον Βαρουφάκη πως η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι χειρότερη από το τέλος του 2014.
Και ο δημοσιογράφος αναρωτιέται εάν ο Βαρουφάκης νιώθει υπεύθυνος για αυτό. Ο πρώην υπουργός του απαντά «Με τον φόβο να ακουστώ αλαζόνας, καθόλου και ο λόγος είναι πολύ απλός. Η Ελλάδα πτώχευσε το 2010 και η Ευρώπη αρνείται να το παραδεχτεί από τότε γιατί η ΕΕ δεν είχε κανένα μηχανισμό αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων. Και τι κάνεις όταν δεν έχεις λύση; Συμπεριφέρεσαι σαν τους θρασύτατους τραπεζίτες. Παρατείνεις τα δάνεια που είναι κόκκινα και προσποιείσαι ότι δεν είναι «κακά» δάνεια και δίνεις κι άλλα λεφτά. Έτσι, το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία , σε απόλυτους όρους και όχι οι σχετικούς , δόθηκε στο πιο αφερέγγυο κράτος στην ευρωζώνη. Η Ευρωζώνη παραμένει σε άρνηση της πραγματικότητας, Και αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι απλά να πούμε την αλήθεια στον λαό και να πάμε στην Ευρώπη και να πούμε “παιδιά αυτό το σύστημα δεν λειτουργεί ας βρούμε μια λογική προσέγγιση στο πρόβλημα”».
Και ενώ πολλοί τον κατηγορούν για αλαζονεία και επιθετικότητα που δεν βοήθησε στις διαπραγματεύσεις, ο ίδιος δηλώνει με χαμόγελο «Εύχομαι να μπορούσα να πω ότι αν ήμασταν πιο ήπιοι θα είχαμε μια πιο δίκαιη συμφωνία. Δεν μπορώ να το πω αυτό και αν δει κανείς τα πρακτικά των Eurogroup θα δει ότι ήμουν ανοιχτός σε όλες τις ιδέες και ήθελα να βρεθεί κοινό έδαφος και έτοιμος για συμβιβασμό. Θα στο πω ωμά δεν ήταν έτοιμοι να παραδεχτούν ότι τα προγράμματα που επέβαλαν στην Ελλάδα ήταν αποτυχημένα».
«Το χιούμορ του και η προσωπικότητα του τον σώζουν από το να χαρακτηριστεί αλαζόνας, αλλά είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς οτι χαρακτηρίζοντας την απέναντι πλευρά “τρομοκράτες” θα ήταν μια τακτική που θα βοηθούσε τις διαπραγματεύσεις. Η κοινή πεποίθηση ήταν ότι δεν είχε τα φόντα για πολιτική» καταλήγει ο Anthony.
«Δεν περιμέναμε ποτέ ότι η Τρόικα θα παραδεχόταν τα λάθη της. Περιμέναμε όμως οτι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα παρενέβαιναν και ειδικά η Ανγκελα Μέρκελ» δηλώνει ο πρώην υπουργός στον Βρετανό δημοσιογράφο, ξεκαθαρίζοντας πως ήταν μαζί με τον Τσίπρα σε αυτή την θέση, λέγοντας πως «είναι καλοί φίλοι ακόμα με τον πρωθυπουργό. Η γυναίκα του όμως υπονοεί ότι ο άνδρας της προδόθηκε» αποκαλύπτει ο Anthony καταλήγοντας πως ο μαρξιστής Βαρουφάκης δεν είχε την ψευδαίσθηση πως θα αλλάξει την παγκόσμια τάξη ή πως οι Έλληνες ζητούν επανάσταση.
«Η οικονομική κρίση δεν είναι στιγμή για επαναστάσεις, μόνοι οι Ναζιστές, οι ρατσιστές και οι μισάνθρωποι επωφελούνται. Ας είμαστε ειλικρινείς, η αριστερά τα πήγε πολύ καλά, όχι επειδή ήταν αριστερά ή επειδή οι ψηφοφόροι μας ήθελαν σοσιαλισμό, αλλά επειδή υπογραμμίσαμε το γιατί πρέπει να σταματήσει η τακτική του συνεχούς δανεισμού. Και πιστεύω οτι ήμασταν η μόνη ελπίδα που είχε η Ευρώπη να εξυγιάνουμε το φορολογικό».
Όσο για τις φιλοδοξίες του υπουργού, παρ' όλες τις αριστερές καταβολές του τις οποίες εξιστορεί στον Anthony «η ιδέα οτι θα αφήσουμε τον καπιταλισμό να καταρρεύσει και θα πάρουμε το παλάτι είναι απαρχαιωμένη. Το κάναμε αυτό και οδήγησε σε μια ουτοπία». Και ενώ λέει ότι η ποινική του δίωξη δεν τον ενοχλεί καθόλου «αν με καταδικάσουν για προδοσία, θα έχει ενδιαφέρον. Για τι θα είναι άραγε; Για το όχι στην Τρόικα; Για το ότι προσπάθησα να βρω Plan B; Αν το κάνουν θα χαρώ γιατί θα τους ξεσκεπάσω εντελώς». Δεν σκοπεύει να επιστρέψει άμεσα στην ακαδημαϊκή του ζωή, παραμένει βουλευτής και πιστός στους ψηφοφόρους του όπως ξεκαθαρίζει στον Observer. «Μέλος κυβέρνησης μπορεί να ξαναείμαι ναι» δηλώνει, ενώ η σύζυγος του ξεκαθαρίζει «εξαρτάται από την κυβέρνηση». Κοιτώντας την θέα από το εξοχικό της Στράτου ο δημοσιογράφος σχολιάζει για την ομορφιά της χώρας παρ' όλη την κρίση και η Στράτου σημειώνει οτι «κάποιοι δεν μας το συγχωρούν αυτό». Ο Βαρουφάκης συμπληρώνει ότι «αυτό που δεν μας συγχωρούν είναι οτι μπορούμε ακόμα να περνάμε καλά και μέσα στην μιζέρια της οικονομικής κρίσης».
Η συνέντευξη που έγινε πριν την παραίτηση Τσίπρα, συνεχίστηκε διαδικτυακά, και ο πρώην υπουργός απάντησε μέσω email στον δημοσιογράφο ότι:
O Τσίπρας αποφάσισε να παραδοθεί στον Τρόικα αλλά να εφαρμόσει τους κανόνες τις παράδοσης, με την σκέψη οτι είναι προτιμότερο να τους εφαρμόσουμε εμείς παρά να τους αφήσουμε στα πιόνια της Τρόικα στην Ελλάδα που δεν θα φέρουν αντιρρήσεις». Για τον ίδιο δεν έπρεπε να γίνει έτσι, καθώς είναι ξεκάθαρο «ότι αν αρχίσει να συμφωνείς για το Χ, τότε θα αρχίσεις να συμφωνείς για όλα τα υπόλοιπα.
Σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα ο Βαρουφάκης δηλώνει στον Observer ότι «έχει πέσει θύμα των συμβούλων του και του εγώ του και έχει μετατραπεί σε έναν νέο Ντε Γκολ ή καλύτερα Μιτεράν». Για την Λαική Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα συμμετέχω στο κόμμα αλλά δεν θα του επιτίθεμαι κιόλας».
Πηγή: protothema.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου