Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

<<Μήπως τελικά είναι ορθό να έχουμε λίγο περισσότερο χρέος και λίγο υψηλότερα επιτόκια;>>

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι οι πολιτικές που θα επέτρεπαν υψηλότερα επιτόκια στις καλές εποχές, χωρίς να προκαλούν ύφεση, υποστηρίζει ο Krugman
Το δημόσιο χρέος δεν είναι τόσο κακό όσο ο μύθος το παρουσιάζει ή μπορεί το δημόσιο χρέος στην πραγματικότητα να είναι ένα καλό πράγμα διερωτάται σε ένα άρθρο του στους New York Times ο Paul Krugman νομπελίστας οικονομολόγος.
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ως κάθε εθνική οικονομία χρειάζεται μια επαρκή ποσότητα δημόσιου χρέους για να λειτουργήσει καλά.
Το ερώτημα είναι πόσο χρέος.
Ίσως περισσότερο από ό, τι έχουμε σήμερα.
Δηλαδή, υπάρχει μια λογική επιχειρηματολογία που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι παγκόσμια οικονομία ίσως να χρειάζεται λίγο παραπάνω χρέος
Αυτό μπορεί να ακούγεται τρελό το ξέρω αναφέρει ο Krugman Μετά από όλα που έχει περάσει ο πλανήτης με το χρέος τα τελευταία πέντε ή έξι χρόνια, όλοι θεωρούν ότι το χρέος πρέπει να μειωθεί, πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική πειθαρχία να μειωθούν τα ελλείμματα.
Το παράδειγμα της Ελλάδος είναι πολύ χαρακτηριστικό.
Και όμως οι οικονομίες χρειάζονται λίγο περισσότερο χρέος.
Τα πολύ χαμηλά επιτόκια, μας λένε κάτι για το τι θέλουν οι αγορές.
Έχω ήδη αναφέρει ότι η ύπαρξη δημόσιου χρέους βοηθά τη λειτουργία της οικονομίας καλύτερα.
Πώς συμβαίνει αυτό;
Η απάντηση, σύμφωνα με Ricardo Caballero του MIT και άλλων οικονομολόγων, είναι ότι το χρέος αποτελεί σταθερή, αξιόπιστη αξία για μια Κυβέρνηση παρέχοντας «ασφαλή περιουσιακά στοιχεία» που βοηθούν τους επενδυτές να διαχειρίζονται τους κινδύνους, να κάνουν συναλλαγές ευκολότερα ενώ τα πλεονάζοντα μετρητά τοποθετούνται λαμβάνοντας λογικές αποδόσεις.
Υποσημειώσεις

Όταν τα επιτόκια για το δημόσιο χρέος είναι πολύ χαμηλά, ακόμα και όταν η οικονομία είναι ισχυρή, δεν υπάρχει πολύ περιθώριο μείωσης.
Όταν η οικονομία είναι πιο αδύναμη,  είναι πιο δύσκολο να  καταπολεμηθεί η ύφεση.
 Ως εκ τούτου, μπορεί να υπάρξουν συνέπειες για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα:
Πολύ χαμηλές αποδόσεις στα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία μπορεί να ωθήσουν τους επενδυτές να πάρουν ρίσκα σε άλλες επενδύσεις που μπορεί να αποδειχθούν λάθος.
Τι μπορεί να γίνει;
Απλά να αυξηθούν τα επιτόκια, ωστόσο στις αδύναμες οικονομίες τα χαμηλά επιτόκια μπορεί να καθιστούσαν εύθραυστη την ανάκαμψη.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι οι πολιτικές που θα επέτρεπαν υψηλότερα επιτόκια στις καλές εποχές, χωρίς να προκαλούν ύφεση.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου