Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

<<Γιατί θα μπορούσαν να χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο οι πληγές της Ελλάδας>>

Πιθανά μεγαλύτερα τραύματα από την αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές για την ήδη αποδεκατισμένη από την πολιτική αβεβαιότητα Ελλάδα
Η κατάσταση στην Ελλάδα θα μπορούσε να επιδεινωθεί έτι περαιτέρω εξαιτίας της αστάθειας στα παγκόσμιες αγορές, επισημαίνεται σε άρθρο του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC.Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η Ελλάδα που έχει ήδη αποδεκατιστεί από την πολιτική αβεβαιότητα και την οικονομική αδυναμία, είναι πιθανόν να τραυματιστεί ακόμη περισσότερο από την αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές.
Κάθε επενδυτική εμπιστοσύνη που είχε επιστρέψει στη χώρα, μετά τη συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, είναι πιθανόν να έχει πληγεί από την πρόσφατη φυγή προς ασφαλή καταφύγια.
Το ισχυρότερο ευρώ, το οποίο τις δύο τελευταίες εβδομάδες ενισχύεται πάνω από 4% έναντι του δολαρίου, δεν αποτελεί καλό νέο για τις ελληνικές εξαγωγές, κάτι που είναι πιθανόν να βαθύνει την ύφεση στη χώρα σε μια στιγμή που δεν το αντέχει, επισημαίνεται.
Αναλυτές της UBS
πρόσφατα προχώρησε σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεών της όσον αφορά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας ύφεση 1,6% για το 2015 και ύφεση 1,1% για το 2016, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για ανάπτυξη 1,5% το 2015 και 2,5% το 2016.
Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με νέες εκλογές, το πιθανότερο στις 20 Σεπτεμβρίου, τις οποίες προκήρυξε ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αφού προχώρησε σε μεγάλες υπαναχωρήσεις έναντι των πιστωτών της χώρας και σε αντίθεση με ό,τι είχε υποσχεθεί.
«Το πρόγραμμα σημαίνει νέα μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα, όμως βεβαιότητα χρηματοδότησης, QE για τα ελληνικά ομόλογα σύντομα και μια σειρά από εργαλεία υπέρ της ανάπτυξης. Η πρόκληση είναι τώρα η ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή των τελευταίων», σημειώνουν οι αναλυτές της Credit Suisse.
Βεβαίως, τα μέτρα λιτότητας ίσως να είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αποδεκτά από τους έλληνες πολίτες.
Υπάρχει ακόμη ο σοβαρός κίνδυνος το πρόγραμμα διάσωσης να εκτροχιαστεί και κατά συνέπεια η Ελλάδα να εξέλθει της ζώνης του ευρώ, σημειώνουν αναλυτές της UBS.
Οι συμβιβασμοί του Αλέξη Τσίπρα ίσως να μην ήταν τελικά αρκετοί, εξαιτίας δυνάμεων εκτός του ελέγχου του, καταλήγει το άρθρο.

Μεταφραστική
επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου