Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Νοικιάζει τεμάχιο 1.007 ευρώ από το κράτος και το υπενοικιάζει 66.000 ευρώ... στο κράτος!

Προβλήματα με τις υπενοικιάσεις των βιομηχανικών τεμαχίων φαίνεται να εντόπισε ο Γενικός Ελεγκτής, αφού, σύμφωνα με τις δηλώσεις Βουλευτών της Επιτροπής Ελέγχου, οι ενοικιαστές κρατικών βιομηχανικών τεμαχίων εισπράττουν πολλαπλάσια χρηματικά ποσά σε σχέση με το ενοίκιο που καταβάλουν στο κράτος, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα τεμάχια αυτά υπενοικιάζονται σε υπηρεσίες του κράτους.
Στις δηλώσεις του για το θέμα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Γιώργος Γεωργίου είπε ότι η Επιτροπή Ελέγχου διαπιστώνει ότι στις περιπτώσεις υπενοικίασης βιομηχανικών τεμαχίων, οι μισθωτές εισπράττουν πολλαπλάσια χρηματικά ποσά σε σχέση με το ενοίκιο που καταβάλουν στο Υπουργείο.
Το ύψος των ποσών σύμφωνα με τον ίδιο δεν φαίνεται να οφείλεται μόνο στα κτίρια που έχουν ανεγερθεί, αλλά και στο πλεονέκτημα της τοποθεσίας ορισμένων βιομηχανικών τεμαχίων ή περιοχών το οποίο τελικά επωφελούνται οικονομικά οι μισθωτές των βιομηχανικών τεμαχίων και όχι ο ιδρυτής, ο ιδιοκτήτης αυτών των βιομηχανικών τεμαχίων που είναι το ίδιο το κράτος.
«Ζητήσαμε τη χαρτογράφηση των βιομηχανικών περιοχών, να μας δοθούν όλες οι παραχωρήσεις συμβάσεων στους μισθωτές, στους υπέρ-εκμισθωτές, καθώς και στα ενοίκια τα οποία καταβάλλονται είτε ενοίκια του μισθωτή είτε τα ενοίκια του υπέρ-εκμισθωτή προς το μισθωτή, για συζήτηση του θέματος και τον καθορισμό ενός χρονοδιαγράμματος και κατάλληλης διαδικασίας για την εξέταση όλων αυτών των ζητημάτων που αναφύονται», συμπλήρωσε.
Στο θέμα της υπενοικίασης των βιομηχανικών τεμαχίων αναφέρθηκε στις δηλώσεις του και ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Γεώργιος Προκοπίου, ο οποίος έδωσε και κάποια παραδείγματα από σχετικά στοιχεία που προσκομίστηκαν στην Επιτροπή.
Σύμφωνα με τα παραδείγματα αυτά, κάποιος πληρώνει στο κράτος €6.600 ετησίως και το υπενοικιάζει €135.000. Άλλη περίπτωση αφορά άτομο που πληρώνει €1.581 και το υπενοικιάζει €77.486. Άλλος ενοικιαστής πληρώνει ετήσιο ενοίκιο €2.751 και υπενοικιάζει €31.200. Άλλη περίπτωση αφορά ετήσιο ενοίκιο €1007 και ακολούθως την υπενοικίαση €66.000.
Διευκρίνισε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις τα τεμάχια υπενοικιάζονται σε κρατικές υπηρεσίες και συγκεκριμένα στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, το Τμήμα Δημοσίων Εργων και το Τμήμα Κρατικών Αγορών και Προμηθειών. Ζητήσαμε την επανεξέταση αυτών των υποθέσεων, είπε.
Ο κ. Προκοπίου ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν και ανείσπρακτα ενοίκια, τα οποία στο τέλος του 2013 ανέρχονταν στα €5,5 εκ.
Καθυστερημένα Έσοδα
----------------
Εξάλλου, στις δηλώσεις του ο κ. Γεωργίου είπε ότι τα καθυστερημένα έσοδα για το 2013 ανέρχονται σε €9,9 εκ. και εξέφρασε την ανησυχία της Επιτροπής.
«Η Επιτροπή Ελέγχου επανειλημμένα εκφράζει την ανησυχία της ότι λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στην είσπραξη των οφειλομένων, οι κίνδυνοι απώλειας ή ζημιάς σε βάρος του δημοσίου είναι υπαρκτή», είπε.
Ζητήσαμε, πρόσθεσε, «τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος για την εισαγωγή δέσμης μέτρων και διαδικασιών για την αύξηση της ικανότητας είσπραξης των ενοικίων, είναι εγκληματική αμέλεια να αφήνονται για δεκάδες χρόνια, για 27 τόσα χρόνια, η μη είσπραξη ενοικίων και η μη έξωση ακόμη, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις, πέραν τις δεκαετίας, έξωσης του συγκεκριμένου μισθωτή από το υποστατικό, το οποίο ενοικιάζει».
Παράλληλα, και σε ό,τι αφορά το Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου είπε ότι λόγω της σημαντικής καθυστέρησης στην προώθηση της λειτουργίας του παραμένει σε εκκρεμότητα η καταβολή των αποζημιώσεων για απαλλοτρίωση, που ανέρχονται περίπου στα €17 εκ.
Εξέφρασε τη θέση ότι θα πρέπει να τεθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για υλοποίηση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι ο Υπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή πως έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα και ότι η Επιτροπή έχει ζητήσει περαιτέρω ενημέρωση επί του θέματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου