Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

<<Μπανανίας Χρύσανθου Συνέχεια>>


Σάλος για κατακόρυφη αύξηση ενοικίου κατά €120.000 ετησίως

Λευκωσία: Σάλος ξέσπασε στο Τμήμα Αλιείας με αφορμή την επικείμενη ανανέωση του συμβολαίου ενοικίασης του κτηρίου στο οποίο στεγάζονται οι υπηρεσίες του, αφού από €80.000 τον χρόνο που είναι σήμερα εκτοξεύεται στις €200.000.

Αξίζει να σημειωθεί, πως με βάση υπολογισμούς (ως προς την αξία του κτηρίου που κυμαίνεται στα €2.400.000) το Τμήμα Αλιείας καταβάλλοντας δέκα χρόνων ενοίκια, δηλαδή δέκα χρόνια προς €200.000 τον χρόνο, με βάση το νέο συμβόλαιο, σχεδόν θα πληρώσει την αξία του κτηρίου το οποίο θα εξακολουθήσει να ανήκει στον σημερινό του ιδιοκτήτη.

Αν υπολογιστεί και το γεγονός ότι το Τμήμα Αλιείας νοίκιασε το κτήριο από το 2007 μέχρι και το 2013 καταβάλλοντας €1,4 εκατ., τότε γίνεται αντιληπτό ότι το Τμήμα κατέβαλε ενοίκια που καλύπτουν και την αξία του ακινήτου στο οποίο βρίσκεται το κτήριο του οποίου η αξία το 2013 εκτιμήθηκε περίπου στο €1.064.000. Την περίοδο από το 2013-2014 το Τμήμα κατέβαλλε στον ιδιοκτήτη μειωμένο ενοίκιο €80.000 ετησίως ύστερα από συμφωνία που επήλθε, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στα ενοίκια που καταβλήθηκαν ή θα καταβληθούν θα πρέπει να προστεθούν και περίπου €60.000 που αντιστοιχούν για τους πρώτους εννέα μήνες του 2015.

Το Τμήμα Αλιείας, μέχρι το 2024 θα καταβάλει συνολικά €3.460.000. Η αξία του κτηρίου, μαζί με τη γη στην οποία είναι κτισμένο, εκτιμάται ότι ανέρχεται  σε €3.424.000. Όταν λήξει και το νέο συμβόλαιο, δηλαδή το 2024, το Τμήμα Αλιείας είτε θα νοικιάσει νέα κτήρια είτε θα ανανεώσει το συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη του παρόντος κτηρίου.

Ο ίδιος ο υπουργός Γεωργίας κ. Νίκος Κουγιάλης, ως προϊστάμενος του Τμήματος Αλιείας, ερωτηθείς σχετικά από τον «Φ», ανέφερε πως ο ίδιος υπέδειξε πως εν ουδεμία περιπτώσει το ενοίκιο έπρεπε να υπερβεί τις €120.000 ετησίως. Ο κ. Κουγιάλης διευκρίνισε, πάντως, πως δεν χειρίστηκε ο ίδιος το θέμα της ενοικίασης του κτηρίου, αλλά η αρμόδια υπηρεσιακή επιτροπή η οποία χειρίζεται το θέμα της ενοικίασης κτηρίων για λογαριασμό του δημοσίου. Αντιλαμβάνομαι ότι η Επιτροπή ενέκρινε την αύξηση του ενοικίου, είπε ο κ. Κουγιάλης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής καθορισμού ενοικίων και γενικός διευθυντής στο υπουργείο Συγκοινωνιών, Αλέκος Μιχαηλίδης, ενώπιον του οποίου θέσαμε το θέμα, ανέφερε πως η μείωση του ενοικίου του συγκεκριμένου κτηρίου ήταν από τις μεγαλύτερες που έγιναν λόγω της οικονομικής κρίσης, οπόταν δύο χρόνια μετά τη μείωσή του (από €200.000 σε €80.000) ο ιδιοκτήτης του κτηρίου ζήτησε από το Τμήμα Αλιείας να το εγκαταλείψει αν δεν αυξανόταν το ενοίκιο.

Ο κ. Μιχαηλίδης παρατήρησε, επίσης, πως για τις ανάγκες του Τμήματος διαμορφώθηκαν εργαστήρια τα οποία δεν υπήρχαν σε άλλα κτήρια. Εξάλλου, όπως είπε ο κ. Μιχαηλίδης, ο υπουργός Γεωργίας ζήτησε να εξεταστεί η παραμονή του τμήματος στο συγκεκριμένο κτήριο, σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη, κάτι το οποίο έπραξε ο ίδιος σε συναντήσεις που είχε με τον ιδιοκτήτη.

Ο ιδιοκτήτης υποστήριξε πως το ενοίκιο μειώθηκε πολύ. Υποστήριξε, επίσης, πως είχε ενοικιαστή που ήταν έτοιμος να νοικιάσει το κτήριο, καταβάλλοντας πολύ υψηλότερο ενοίκιο σε σχέση με το ενοίκιο που καταβάλλει τώρα το Τμήμα Αλιείας.

Τέλος, ο κ. Μιχαηλίδης υπέδειξε πως δεν μπορούμε να είμαστε άδικοι με έναν πολίτη, ο οποίος διευκόλυνε το δημόσιο για περίοδο δύο χρόνων χαμηλώνοντας το ενοίκιο.

Πάντως, υπάλληλοι του Τμήματος Αλιείας ετοιμάζονται να ζητήσουν γραπτώς την παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή.
* Το Χρύσανθου παραπέμπει στο ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο τότε πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ Νίκος Αναστασιάδης στις χρηματιστηριακές του συναλλαγές το 1999-2000 για να ξεγελά και να εξαπατά τους πολίτες και να θησαυρίζει σε βάρος τους.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου