Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

<<Επικίνδυνες οι κεντρικές τράπεζες, ανόητα τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης>>


Κανένα asset δεν είναι ασφαλές, πέρα από τα πολύτιμα μέταλλα, σύμφωνα με τον Marc Faber
Για «επικίνδυνες κεντρικές τράπεζες» και τα «ανόητα προγράμματα QE» έκανε λόγο, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, ο Marc Faber, γνωστός οικονομολόγος και επενδυτής, προειδοποιώντας παράλληλα για την ασφάλεια των καταθέσεων μας.Ειδικότερα, ανέφερε πως οι πολιτικές που ασκούν οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των ανταγωνιστικών νομισματικών υποτιμήσεων, έχουν προκαλέσει μεγάλη οικονομική ανισότητα, ενώ προειδοποίησε ότι ακόμη και οι καταθέσεις δεν είναι πλέον ασφαλείς.
«Πιστεύω ότι οι κεντρικές τράπεζες σήμερα, με τις συνεχείς παρεμβάσεις τους, ήτοι τα προγράμματα αγοράς ομολόγων έχουν καταστήσει επισφαλή τα assets σε όλο τον κόσμο», υποστήριξε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια πρόσθεσε πως όταν ο ίδιος μεγάλωνε «τη δεκαετία του ‘50» ήταν ασφαλές να καταθέτεις τα χρήματά σου στις τράπεζες».
«Τα επιτόκια ήταν χαμηλά, αλλά υπήρχε ασφάλεια», διευκρίνισε ο Faber.
Αντιθέτως, σήμερα, δεν ξέρεις καν τι θα ισχύει την επόμενη στιγμή, σχετικά με την αγοραστική δύναμη των χρημάτων σου, παρατήρησε ο οικονομολόγος, για να επισημάνει αμέσως, «αυτό που ξέρουμε, βασικά, είναι ότι η αγοραστική δύναμη πέφτει».
«Η ευημερία και η ευμάρεια δεν επιτυγχάνονται με την απόφαση των κεντρικών τραπεζών να τυπώνουν χρήμα», κατέστησε σαφές ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως «είναι παλαβό να το πιστεύει κανείς αυτό, πρόκειται για οικονομικό σόφισμα».
Παράλληλα, υποστήριξε πως πρέπει κανείς να στραφεί στα πολύτιμα μέταλλα, κυρίως τον χρυσό και τις μετοχές ορυχείων, ενώ ανέφερε ότι είναι αυτό που και ο ίδιος έχει κάνει
«Θα προτιμούσα να επικεντρωθώ στα πολύτιμα μέταλλα, όπως ο χρυσός, το ασήμι και η πλατίνα, καθώς δεν εξαρτώνται από τη βιομηχανική ζήτηση, όπως για παράδειγμα τα βασικά εμπορεύματα», σχολίασε.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου