Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

<<ΜΠΑΧΑΛΟ Η ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΑ>>


Μπάχαλο η Γενική Εισαγγελία και εμείς οι αφελείς αναμένουμε δήθεν τιμωρία όσων κατέστρεψαν την Κύπρο. Είπα και το λέω ξανά, μόνο ο απελπισμένος πολίτης με τα ίδια του τα χέρια μπορεί να αποδώσει δικαιοσύνη. Διαβάστε πιο κάτω σχετικό απόσπασμα των δηλώσεων του Γ. Εισαγγελέα

Για δεύτερη φορά σε χρονικό διάστημα μερικών μηνών ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης μιλά δημόσια για πολιτικούς οι οποίοι επιχειρούν να βραχυκυκλώσουν τις ποινικές έρευνες για την οικονομία εξυπηρετώντας δικές τους σκοπιμότητες.
Χαρακτηριστική ήταν η από τηλεοράσεως δήλωσή του ότι «υπήρξαν φαινόμενα κατά τα οποία ήταν εμφανής προσπάθεια βραχυκύκλωσης κάποιων προσπαθειών για να εξυπηρετηθεί και αυτός ο σκοπός της διάβρωσης της Νομικής υπηρεσίας ή του γενικού εισαγγελέα προσωπικά». Και όπως φαίνεται από το περιεχόμενο των δηλώσεων του γενικού εισαγγελέα, η απόφασή του να προβεί σε δημόσιες αναφορές ήταν καθόλα συνειδητή. Όπως υπέδειξε «τα λέω αυτά για να γνωρίζουν ότι έχω επίγνωση τού τι γίνεται και ότι δεν θα έχουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα».

Πολιτικοί με σκοπιμότητες
για τις τοποθετήσεις του γενικού εισαγγελέα, στο πλαίσιο της μεσημβρινής εκπομπής του ΑΝΤ1, αποτέλεσε η επισήμανση ότι μετά το πόρισμα της επιτροπής Θεσμών για την οικονομία, δέχεται επικρίσεις ότι παρουσιάζεται καθυστέρηση στις ποινικές έρευνες.

Η τοποθέτηση του κ. Κώστα Κληρίδη ήταν ότι «αυτό μπορεί να υποκρύβει είτε άγνοια είτε σκοπιμότητα. Δεν είναι με ιδιαίτερη δυσκολία που διαβλέπω και γνωρίζω τις σκοπιμότητες που υπάρχουν. Υπάρχουν και πολιτικοί και πολίτες που πραγματικά ενδιαφέρονται για την πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων και να βρεθούν κάποιοι στο δικαστήριο. Υπάρχουν άλλοι που ενεργούν με σκοπιμότητα και αξιοποιούν κάθε παράγοντα, ακόμα και την παρέλευση του χρόνου, για να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες, για να πλήξουν και τον γενικό εισαγγελέα και άλλους. Σίγουρα υπάρχουν και έχει διαπιστωθεί ότι αυτό γίνεται και συνεχίζει να γίνεται».


Ο γενικός εισαγγελέας σημείωσε πως τέτοιες συμπεριφορές είναι αξιοκατάκριτες, κατά την έκφρασή του, και εξήγησε ότι «από τη στιγμή που έχουμε θεσμούς όπως ο γενικός ελεγκτής, η αστυνομία και ο γενικός εισαγγελέας που προσπαθούν να κάνουν το παν για να διαλευκάνουν αυτές τις υποθέσεις και δεν έχουν κανένα λόγο να τις συγκαλύψουν και σας διαβεβαιώνω γι’ αυτό, το να κτυπούνται κάτω από τη μέση δεν είναι το καλύτερο για τον τόπο και δεν περιποιεί τιμή στους ίδιους».


Κάποιους ενοχλεί
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο γενικός εισαγγελέας δεν δίστασε να αναφέρει πως έχει διαπιστώσει και δεν έχει καμία αμφιβολία ότι κάποιοι δεν τον θέλουν στην καρέκλα του γενικού εισαγγελέα. Υπέδειξε περαιτέρω ότι  «υπάρχουν διαφόρων ειδών σκοπιμότητες, στις οποίες όμως δεν θέλω να αναφερθώ αλλά προειδοποιώ».
Φαίνεται ότι ο γενικός εισαγγελέας εξακολουθεί να επιδεικνύει ιδιαίτερη ανεκτικότητα σε αυτού του είδους τις συμπεριφορές και αν κρίνουμε από το σύνολο των αναφορών του δεν αποκλείεται να υπάρχουν ενέργειες που ίσως και να συνιστούν παρεμβάσεις στις ποινικές έρευνες. Επί του παρόντος, εκείνο το οποίο διαπιστώνεται είναι ότι ο γενικός εισαγγελέας επιδεικνύει ανοχή και περιορίζεται σε προειδοποιήσεις.


Η σωστή διάσταση

Ο γενικός εισαγγελέας, στο πλαίσιο της παρουσίας του στον ΑΝΤ1, φρόντισε να ξεκαθαρίσει για ακόμα μια φορά το πλαίσιο εντός του οποίου κινούνται οι ποινικές έρευνες. Αφού επανέλαβε ότι οι έρευνες διεξάγονται από την αστυνομία και όχι από τη Νομική υπηρεσία, της οποίας ο ρόλος είναι καθοδηγητικός, τόνισε ότι «σκοπός της έρευνας είναι από την αρχή μέχρι το τέλος που είναι ένα πολύ ευρύ φάσμα που οδήγησε στην κατάρρευση του συστήματος, να εξετάσουμε όλες τις πτυχές, μέσω της ανακριτικής ομάδας πάντα, και μόνο εκεί που σε συγκεκριμένες περιπτώσεις υπάρχει το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων να παρέμβουμε και να στοιχειοθετήσουμε υποθέσεις».


Περαιτέρω, ο κ. Κληρίδης κατέστησε σαφές ότι δεν πρέπει να αναμένεται ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα παρόμοιο με αυτό των ερευνητικών επιτροπών και πρόσθεσε ότι δεν είναι όλες οι αποφάσεις που συνιστούν ποινικά αδικήματα και έδωσε ένα παράδειγμα ως εξής: «Μιλούμε για την αγορά ελληνικών ομολόγων. Και κάποιοι λένε ότι καταστράφηκε η τράπεζα διότι είχε στα χέρια της ομόλογα τα οποία δεν έπρεπε να είχε σε κάποιους χρόνους.


Αυτές οι αποφάσεις μπορεί να λήφθηκαν από διοικητικά συμβούλια. Αυτές οι πράξεις μπορεί να είναι επικίνδυνες, μπορεί να είναι αξιοκατάκριτες, μπορεί να είναι αποτέλεσμα υπερβολικού ρίσκου, όμως δεν είναι αυτό που μας ενδιαφέρει. Είμαι σίγουρος ότι στους πολίτες έχει περάσει μια άλλη αντίληψη και αυτό διότι κάποιοι για δικούς τους σκοπούς ίσως θέλουν να περάσουν την ιδέα όλοι πρέπει να πάνε στη φυλακή επειδή οδήγησαν τη χώρα στην κατάρρευση του συστήματος κτλ. Αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα».
Η δε κατάληξη του γενικού εισαγγελέα ήταν ότι «δεν είμαστε κυνηγοί κακών αποφάσεων ή εσφαλμένων αποφάσεων. Είμαστε κυνηγοί ποινικών αδικημάτων».


Παράλληλα, ο γενικός εισαγγελέας εξέφρασε την άποψη ότι οι ποινικές έρευνες θα διαρκέσουν χρόνια και όπως σημείωσε όποτε συμπληρώνεται ο φάκελος μιας υπόθεσης και υπάρχουν δεδομένα τα οποία να μπορούν να στοιχειοθετήσουν ποινικά αδικήματα, και υπάρχουν ήδη τέτοιες υποθέσεις, θα καταχωρούνται στο δικαστήριο.




Σοβαρότατες κατηγορίες εναντίον πολιτικών κύκλων οι οποίοι επιχειρούν να βραχυκυκλώσουν τις ποινικές έρευνες για την οικονομία διατύπωσε ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή. Απέδωσε ευθέως σε κάποιους ότι ενεργούν με σκοπιμότητες και σημείωσε ότι ορισμένοι επιχειρούν με κτυπήματα κάτω από τη μέση να πλήξουν θεσμούς οι οποίοι δεν έχουν κανένα λόγο να συγκαλύψουν υποθέσεις. Ο ίδιος αποφάσισε να προβεί στις αναφορές για να γνωρίζουν, όπως είπε, ότι ο ίδιος έχει επίγνωση του τι γίνεται και ότι τέτοιες προσπάθειες δεν θα έχουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα.  Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες την Κυριακή μεταβαίνουν στην Αθήνα ανακριτές του κλιμακίου διερεύνησης οικονομικού εγκλήματος και την  ερχόμενη Δευτέρα θα είναι παρόντες στη λήψη της κατάθεσης του Ανδρέα Βγενόπουλου. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου