Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

<<Προσφυγική κρίση... Αυτή είναι η ευκαιρία της Ευρώπης για πρόοδο και ισχυροποίηση>>

Ο κίνδυνος αποτυχίας στην επίλυση του προσφυγικού είναι πολύ μεγαλύτερος από τους κινδύνους που γεννά για την Ευρώπη η ελληνική κρίση
Την πικρή αλήθεια που κρύβεται πίσω από την ανθρώπινη τραγωδία της προσφυγικής κρίσης που συντελείται στην Ευρώπη αποκαλύπτει ο πρώην ισχυρός άντρας της Pimco και νυν οικονομικός σύμβουλος της μητρικής της, της Allianz, Mohamed El-Erian.Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά σε νέο του άρθρο στον γνωστό ιστότοπο project-syndicate, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να διαχειριστεί την όξυνση της προσφυγικής κρίσης, με τρόπο αντίστοιχο των αξιών της, εάν κυβερνήσεις και πολίτες της Ευρώπης δεν αντιληφθούν την κατάσταση επακριβώς ως έχει.
Το μείζον ερώτημα που προκύπτει είναι ένα: Είναι σε θέση οι Ευρωπαίοι ηγέτες - οι οποίοι έχουν αποτύχει να διαχειριστούν πολύ λιγότερο περίπλοκα ζητήματα - να αντιληφθούν το μέγεθος και τη σπουδαιότητα της προσφυγικής κρίσης;
Η πρόκληση είναι όχι μόνο τεράστια, αλλά και άμεση, προειδοποιεί ο γκουρού των αγορών, εστιάζοντας σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα.
Κατά τον ίδιο, το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης έχει εξήγηση.
Μητέρα του κακού δεν είναι άλλη από την αποτυχία των ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων να συνεργαστούν σοβαρά, εποικοδομητικά και αποτελεσματικά, με στόχο την ανάσχεση της προσφυγικής κρίσης.
Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί μια μεγάλη αλήθεια...
Ο κίνδυνος αποτυχίας στην επίλυση του προσφυγικού είναι πολύ μεγαλύτερος από τους κινδύνους που γεννά για την Ευρώπη η ελληνική κρίση.
Η πολιτική συνοχή της Ευρώπης βρίσκεται μπροστά σε μεγάλο κίνδυνο.
Εάν κατορθώσουν οι Ευρωπαίοι και το αντιληφθούν αυτό, τότε ίσως να καταφέρουν να μετατρέψουν μια σοβαρή βραχυπρόθεσμη πρόκληση σε ένα ισχυρό μακροπρόθεσμο πλεονέκτημα.
Μια συντονισμένη απάντηση των Ευρωπαίων στην προσφυγική κρίση θα μπορούσε να ωφελήσει την Ευρώπη με πάρα πολλούς τρόπους και σε πολλές άλλες πτυχές.
Η τρέχουσα κατάσταση, με το προσφυγικό μέτωπο ανοιχτό, μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη εκείνον που χρειάζεται η Ευρώπη για να καλύψει τις αδυναμίες της δομής της, σε όρους θεσμικούς, πολιτικούς και οικονομικούς.
Η τρέχουσα κατάσταση, με το προσφυγικό μέτωπο ανοιχτό, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την ισχυροποίηση της διακυβέρνησης στην Ευρώπη.
Η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να μετατρέψει την προσφυγική κρίση σε καταλύτη προόδου και ανανέωσης.
Αυτή είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου