Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

<<ΠΑΝΕ ΝΑ ‘’ΦΑΝΕ’’ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΛΕΓΚΤΗ ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ>>


O Γενικός Ελεγκτής κάνει σωστά την δουλειά του και αυτό δεν αρέσει στη κυβέρνηση γιατί της περιορίζει το ‘’φαεί’’ και την εξυπηρέτηση ημετέρων. Στηρίζω ανεπιφύλακτα το ΓΕ γιατί για πρώτη φορά στα χρονικά του θεσμού ασκείται σωστά αυτός ο ρόλος. Οι αθλιότητες πρέπει κάποτε να τελειώνουν. Δείτε το πιο κάτω σχετικό δημοσιέυμα

Όμηρος Αλεξάνδρου


Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου και του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ο Υπουργός Εσωτερικών, με αφορμή επιστολές που είδαν το φώς της δημοσιότητας για το εργοστάσιο απορριμάτων στην Κόσιη, κάλεσε τον Γενικό Ελεγκτή να περιοριστεί στο ρόλο του. Η Ελεγκτική υπηρεσία με ανακοίνωση έκανε λόγο για αβάσιμες και αόριστες αναφορές από πλευράς του ΥΠΕΣ.


Χάσικος: Μπαμπούλας ο Γενικός Ελεγκτής


Στην ανακοίνωση του ο Σ. Χάσικος έκανε λόγο για μπαμπούλα του Γενικού Ελεγκτή που επικρέμαται πάνω από τους δημόσιους υπαλλήλους που φοβούνται να πάρουν αποφάσεις, ενώ ανέφερε πως ο κ. Μιχαηλίδης θέλει να συμπεριφέρεται και ως εκτελεστική εξουσία, και ως Νομική Υπηρεσία, αλλά και ως Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, ο κ. Χάσικος αναφέρθηκε αρχικά στην επιστολή του Γενικού Ελεγκτή που είδε το φως της δημοσιότητας και η οποία απεστάλη στην  Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. “Όπως ξέρετε ο Γενικός Ελεγκτής έχει πάντα ένα τρόπο όταν θέλει να δώσει στη δημοσιότητα θέματα, τα αποστέλλει σε πολλούς αποδέκτες. Άρα, λοιπόν δεν τίθεται θέμα ποιος έκανε τη διαρροή, όμως δεν είναι αυτό το θέμα”, είπε.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην υπόθεση του εργοστασίου απορριμάτων της Κόσιης και της νέας συμφωνίας που προχώρησε η Κυβέρνηση με τον εργολάβο για καταβολή από τους φορολογούμενους το ποσό των 39 ευρώ ανά τόνο για τα σκύβαλα του αντί 75 που ήταν η αρχική σύμβαση. Όπως είπε, με απόφαση το Υπουργικό εξουσιοδότησε τον ίδιο να προχωρήσει σε υπογραφή αυτής της συμφωνίας με τον εργολάβο, “πλην όμως ο Γενικός Ελεγκτής έχει τις δικές του απόψεις και εισηγήσεις επί του θέματος. Για εμάς όμως πρώτιστο μέλημα ήταν πώς να μειωθεί αυτό το ποσό που πλήρωνε ο φορολογούμενος. Για αυτό προχωρήσαμε και είμαστε σήμερα στη θέση όπου θα υπογράψουμε με τον εργολάβο”.

Ο κ. Χάσικος ανέφερε στη συνέχεια πως με επιστολή του ο Γενικός Ελεγκτής, “από τη μια λέει ότι με βάση το Σύνταγμα έχουμε το δικαίωμα σαν εκτελεστική εξουσία, σαν Υπουργικό Συμβούλιο, ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να προχωρήσουμε. Από την άλλη όμως”, πρόσθεσε, “έρχεται και λέει, ότι υιοθετώντας ως ελεγκτική υπηρεσία τη διεθνή πρακτική των ανώτατων ελεγκτικών οργάνων για ενημέρωση του κοινοβουλίου σε θέματα ελέγχου δημοσίων δαπανών, κοινοποιούμε στη Βουλή αυτή την πρόθεση, τη συμφωνία, έτσι ώστε η Βουλή, πριν εμείς προχωρήσουμε στην υπογραφή και δεσμεύσουμε το κράτος, να κάνει τη δική της παρέμβαση”.

Όπως είπε ο Υπουργός ο Γενικός Ελεγκτής από τη μια δέχεται ότι ως κυβέρνηση “δικαιούμαστε να προχωρήσουμε και δεν είμαστε υποχρεωμένοι να υιοθετήσουμε τις εισηγήσεις ή τις απόψεις του, αλλά από την άλλη μας καταγγέλλει στη Βουλή, στη νομοθετική εξουσία, έτσι ώστε να σταματήσουμε αυτό που αποφασίσαμε σαν εκτελεστική εξουσία”.

Στη συνέχεια διερωτήθηκε ο κ. Χάσικος, στο τέλος της ημέρας, ποιος Κυβερνά. “Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος και το διορισμένο από αυτό Υπουργικό Συμβούλιο, ή ο Γενικός Ελεγκτής; Δηλαδή εμείς δεν μπορούμε να αποφασίζουμε; Ας έρθει να κάνει τον έλεγχο του πάνω στην πράξη εκ των υστέρων, δεν μπορεί να μας αποτρέψει”, είπε.

Ο Υπουργός ανέφερε πως με αυτές τις λογικές του Γενικού Ελεγκτή κινδυνεύει να παραλύσει το κράτος. “Φοβούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι να πάρουν αποφάσεις γιατί επικρέμαται συνεχώς ο μπαμπούλας του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος θέλει να συμπεριφέρεται και σαν εκτελεστική εξουσία, και σαν Νομική Υπηρεσία, και την ίδια στιγμή και σας Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας”.

Ο καθένας, συνέχισε, “να περιοριστεί στο ρόλο του, στο ρόλο που το ίδιο το Σύνταγμα του καθορίζει. Με λογικές σαν αυτή αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει το κράτος”.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χάσικος επανέλαβε ότι υπάρχει μια φοβία ανάμεσα στους δημόσιους υπάλληλους, γιατί υπάρχει ο Γενικός Ελεγκτής και έχει καλλιεργηθεί μια νοοτροπία τρόμου και λόγου του ότι ο σημερινός Ελεγκτής επέλεξε να δημοσιοποιεί τα πάντα αλλά και γιατί παρεμβαίνει μέσα σε όλες σχεδόν τις αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας.

Ερωτηθείς αν η επέκταση του συμβολαίου με τον εργολάβο για το εργοστάσιο απορριμάτων είναι νόμιμη, ο κ. Χάσικος απάντησε θετικά, λέγοντας πως η απόφαση συνάδει με την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών. “Δεν σημαίνει ότι επειδή ο Γενικός Ελεγκτής έχει τις δικές του απόψεις είναι κατ` επέκταση νόμος, ή θέσφατο. Σε καμιά περίπτωση δεν εξυπηρετούνται με την ανανέωση του συμβολαίου τα συμφέροντα του εργολάβου”, είπε.

Πρόσθεσε πως ο Γενικός Ελεγκτής εισηγείται όπως η απόφαση του Υπουργικού παραπεμφθεί σε μια ευρωπαϊκή επιτροπή για να κριθεί, τη στιγμή που υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία του 2014/24 της ΕΕ που νομιμοποιεί στο 100% την απόφαση της Κυβέρνησης. Η οδηγία δίνει το δικαίωμα τροποποίησης των συμβάσεων δεδομένου ότι εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον και δεν κερδίζει μέσα από την τροποποίηση ο εργολάβος.

“Αυτό κάναμε εμείς. Τώρα αν ο Γενικός Ελεγκτής έχει τις δικές του απόψεις ας βγει να πει στον κόσμο που πληρώνει σήμερα 75 ευρώ ενώ θα μπορούσε να πληρώνει 39 ευρώ ότι για νομικίστικους λόγους ή διότι έτσι κρίνει ο ίδιος, έτσι είναι η άποψη του, συνεχίστε να πληρώνετε μέχρι να κριθεί μέσα από τις ελληνικές καλένδες”, είπε και πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση θα πάει στη Βουλή και θα εξηγήσει τί ακριβώς έκανε. Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι δεν θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τη νομοθετική εξουσία.

Ερωτηθείς για τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, είπε πως δεν είναι αυτή που επικαλείται ο Γενικός Ελεγκτής. “Πολλές φορές έχουν γίνει γνωματεύσεις από τον Γενικό Εισαγγελέα και δεν ήταν ουσιαστικά επακριβείς με την έννοια ότι υπολείπονταν στοιχεία όταν εξέδιδαν την γνωμάτευση. Είναι κάτι που συζητείται”, είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χάσικος είπε πως σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζει το ρόλο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. “Και ναι, καλώς κάνει η Ελεγκτική Υπηρεσία και ελέγχει, αλλά όμως, υπάρχει και ένα αλλά. Κάπου ο υπερβάλλων ζήλος ή καμιά φορά το γεγονός ότι και ο δικός σας ρόλος ως ΜΜΕ, ο τρόπος που παρουσιάζετε κάποια θέματα, ο τρόπος που δίνονται σε εσάς κάποια θέματα από την Ελεγκτική Υπηρεσία, δυστυχώς έχουν δημιουργήσει κάποιες στρεβλώσεις σε σχέση με την άσκηση αυτού του απόλυτα επιβεβλημένου, αν θέλετε, και συνταγματικά κατοχυρωμένου καθήκοντος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας”, είπε και πρόσθεσε: “Ναι στον έλεγχο, όχι στην υπερβολή, όχι στην ανθρωποφαγία”.


Αόριστα και ατεκμηρίωτα τα περί ανθρωποφαγίας
  
Ανακοίνωση εξέδωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας αναφορικά με δηλώσεις στις προέβη σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών στην οποία ανακοίνωση σημειώνει ότι “η εκτελεστική εξουσία ασκείται από το Υπουργικό Συμβούλιο και αυτό ουδείς το αμφισβήτησε ενώ οι εξουσίες και αρμοδιότητες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας καθορίζονται στο Σύνταγμα και τη σχετική νομοθεσία”.

Ο δε ρόλος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, συνεχίζει, “προκύπτει, επίσης, από σωρεία αποφάσεων διεθνών οργανισμών, περιλαμβανομένης και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που το 2011 με την Απόφαση της Α/66/209 τόνισε το σημαντικό ρόλο των Ελεγκτικών Υπηρεσιών στην προώθηση της αποδοτικότητας, λογοδοσίας, αποτελεσματικότητας και διαφάνειας στη δράση της δημόσιας διοίκησης”.

“Είναι κρίμα που Υπουργός της Κυβέρνησης φαίνεται να αγνοεί τέτοια θέματα που άπτονται της δημοκρατικής λειτουργίας και ελέγχου κάθε σύγχρονου Κράτους”, αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία στην ανακοίνωσή της.

Προσθέτει ότι “η Ελεγκτική Υπηρεσία, που ως γνωστό δεν υπάγεται σε οποιοδήποτε Υπουργείο, έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις της για οποιοδήποτε θέμα αφορά δημόσια δαπάνη, περιλαμβανομένων περιπτώσεων στις οποίες υπάρχει κίνδυνος η Κυπριακή Δημοκρατία να υποχρεωθεί να καταβάλει αποζημιώσεις από παράνομους ή λανθασμένους χειρισμούς Υπουργών”.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει πως “έχουμε την άποψη ότι θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο από τον Υπουργό το δικαίωμα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να ανησυχεί από το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου στην Κυπριακή Δημοκρατία, αν διαπιστωθεί παραβίαση του ενωσιακού δικαίου”.

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, συνεχίζει η ανακοίνωση, “ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας γνωμάτευσε ότι διατηρεί `έντονες επιφυλάξεις` κατά πόσο η σκοπούμενη χρονική επέκταση της σύμβασης είναι νομικώς επιτρεπτή”.

Αναφέρει ότι “ο Υπουργός Εσωτερικών αγνόησε τη γνωμάτευση αυτή και προχώρησε στη σύναψη κατ’ αρχήν συμφωνίας με τον ιδιώτη εργολάβο, υιοθετώντας τη θέση των νομικών συμβούλων του ιδιώτη εργολάβου ότι η χρονική επέκταση των επτά χρόνων είναι νόμιμη και το ίδιο έπραξε και στις σημερινές του δηλώσεις, γνωματεύοντας ο ίδιος ότι δήθεν η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/24/ΕΕ `νομιμοποιεί στο 100% την απόφαση της Κυβέρνησης`, την ίδια ώρα που ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας επικαλέστηκε τη νέα αυτή Οδηγία για να εκφράσει τις έντονες επιφυλάξεις του ως προς τη νομιμότητα της σκοπούμενης χρονικής επέκτασης”.

“Θεωρήσαμε υποχρέωση μας να εκφράσουμε στον Υπουργό τις ανησυχίες μας και να υποβάλουμε εισηγήσεις για το πώς θα μπορούσε να μειώσει τους κινδύνους να κληθεί ο Κύπριος φορολογούμενος να πληρώσει πρόστιμο, με τελικό αποτέλεσμα μόνος κερδισμένος να είναι ο εργολάβος, ο οποίος από μία τιμή που ούτως ή άλλως θα έπρεπε να μειωθεί, αποδέχεται μείωση της τάξης των 20εκ. ευρώ συνολικά για τα πέντε χρόνια που κανονικά απομένουν μέχρι τη λήξη της σύμβασης του, με αντάλλαγμα να εισπράξει ένα ποσό της τάξης των 70εκ. ευρώ τα επόμενα 12 χρόνια, χωρίς ανοικτό διαγωνισμό και διαφανείς διαδικασίες”, αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Προσθέτει ότι “ο εργολάβος θα πληρώνεται τα επόμενα 12 χρόνια προς €40/τόνο αποβλήτων, ενώ στην αντίστοιχη μονάδα της Λεμεσού, μέσα από ανοικτές διαδικασίες, η τιμή του χαμηλότερου προσφοροδότη ήταν €19/τόνο, και του ίδιου του εργολάβου που διαχειρίζεται την Μονάδα της Κόσιης ήταν €35/τόνο και κάθε €10/τόνο μεταφράζονται σε ένα ποσό της τάξης των €18εκ. για τα 12 χρόνια που ακολουθούν”.

Αυτό λοιπόν που πράξαμε, αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία, “ήταν να υποβάλουμε εισηγήσεις για τη προστασία (ring fencing) του Κύπριου φορολογούμενου, με κεντρικό άξονα των εισηγήσεων μας την αναζήτηση καθοδήγησης από την Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας ώστε να διασφαλιστούν νομικά τα συμφέροντα της Δημοκρατίας”.

“Αυτές τις εισηγήσεις είναι που αγνόησε ο Υπουργός που προχωρεί, όπως αντιλαμβανόμαστε, στη σύναψη συμφωνίας. Η ενημέρωση της Βουλής των Αντιπροσώπων ήταν επίσης απόλυτο δικαίωμα, και εν πολλοίς υποχρέωση, μας”, συνεχίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Αναφέρει ακόμη ότι “δεν θα σχολιάσουμε τα όσα άλλα αναφέρει ο Υπουργός περί ανθρωποφαγίας ή τρομοκρατίας, αφού είναι αόριστα και ατεκμηρίωτα και επειδή προφανώς ο Υπουργός έχει κατά νουν υποθέσεις του δικού του Υπουργείου, όπως είναι τα αποχετευτικά συστήματα των διαφόρων επαρχιών, οι τουρκοκυπριακές περιουσίες και οι πολεοδομικές ζώνες, αναμένουμε να μας εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί”.

“Υπενθυμίζουμε καταληκτικά την υποχρέωση πάντων να σέβονται τη νομιμότητα και σημειώνουμε ότι η επίκληση του δημόσιου συμφέροντος σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί απόκλιση από τη νομιμότητα πόσο μάλλον όταν αυτό το υποτιθέμενο δημόσιο συμφέρον είναι τόσο αβέβαιο, ειδικά συγκρινόμενο με το όφελος του ιδιώτη εργολάβου”, καταλήγει η Ελεγκτική Υπηρεσία.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου