Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

<<Η Ελλάδα, η Δημοκρατία και ο Άθλος του Ηρακλή>>

Αν η όποια ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει μεταρρυθμιστική προσπάθεια, ο κίνδυνος του Grexit είναι θανάσιμα σοβαρός
Καλές και οι εκλογές, αλλά η χώρα έχει ανάγκη για μία ειλικρινή μεταρρυθμιστική προσπάθεια.
Έτσι ανοίγουν το άρθρο τους οι αμερικανικοί Financial Times, στο οποίο τονίζουν ότι η Ελλάδα, ο πάντα αμελής μαθητής της ευρωζώνης, είναι «πρώτη στην τάξη» όταν πρόκειται για να συμβουλευτεί τη βούληση του λαού.
Οι βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Σεπτεμβρίου σηματοδοτούν την πέμπτη φορά από τον Οκτώβριο του 2009, που ζητείται από τους ψηφοφόρους να επιλέξουν νέα κυβέρνηση, ενώ αν προσθέσει κανείς και το δημοψήφισμα του Ιουλίου για την τρίτη έκτακτη οικονομική διάσωση, μετράμε έξι φορές που το έθνος άσκησε τη δημοκρατία σε ισάριθμα χρόνια, σημειώνουν οι FT για να παραθέσουν ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν πιάνει αυτό το ρεκόρ.
Οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας κάνουν πως δεν ανησυχούν για τις εκλογές, υπονοώντας ότι αυτές θα παραγάγουν μία σαφή εντολή για την επόμενη κυβέρνηση ώστε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη διάσωση των 86 δισ.
Πίσω στον πραγματικό κόσμο, τα πράγματα φαίνονται κάπως διαφορετικά, σημειώνουν οι FT.
Αναφερόμενη στην προεκλογική εκστρατεία, η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι αυτή συνθέτει την εικόνα ενός έθνους κονιορτοποιημένου από την οικονομική δυστυχία και δύσπιστου, απέναντι και στις ανίκανες πολιτικές ελίτ που δημιούργησαν τη συμφορά της Ελλάδας, αλλά και στην κουρελιασμένη ριζοσπαστική εναλλακτική που αντιπροσωπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, το αριστερό κόμμα του οποίου ηγείται ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην πρωθυπουργός.
Οι ψηφοφόροι έχουν κάθε δικαίωμα να είναι καχύποπτοι, εκτιμούν οι FT.
Στον κ. Τσίπρα βλέπουν έναν ηγέτη που ανέβηκε στην εξουσία τον Ιανουάριο με την υπόσχεση να δώσει τέλος στη λιτότητα και να πετσοκόψει την ξένη επίβλεψη της ελληνικής οικονομικής πολιτικής.
Τους ζήτησε να επαναβεβαιώσουν αυτή τη στάση στο δημοψήφισμα και κέρδισε μια εμφατική νίκη. Μετά εκτέλεσε μία χαζή κωλοτούμπα και συμφώνησε στο είδος προγράμματος αρωγής έναντι μεταρρυθμίσεων που είχε καταγγείλει με τόσο πάθος στο δρόμο του για την εξουσία.
Παράλληλα οι Financial Times τονίζουν ότι δεν αποτελεί έκπληξη το ότι τόσοι πολλοί Έλληνες, ιδιαίτερα οι νέοι ψηφοφόροι, χάνουν την πίστη τους σε έναν πολιτικό που τους ζητά να υποστηρίξουν πολιτικές που αποτελούν το πολικό αντίθετο αυτών που αντιπροσώπευε οκτώ μήνες πριν.
Όσο για την Νέα Δημοκρατία, το συντηρητικό κόμμα που αποτελεί το μοναδικό σοβαρό διεκδικητή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δρα και ακούγεται ως πολιτική δύναμη ακόμη εξαντλημένη από τα δυόμισι χρόνια της στην εξουσία μεταξύ του Ιουνίου του 2012 και του Ιανουαρίου φέτος, ενώ παράλληλα το κόμμα δεν έχει ακόμη εκλέξει μόνιμο ηγέτη.
Οι FT εκτιμούν ότι ο νικητής των εκλογών, είτε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η Νέα Δημοκρατία, δε θα έχει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία και ως εκ τούτου θα χρειαστεί να κυβερνήσει με τουλάχιστον έναν κυβερνητικό εταίρο.
Το αν μια τέτοια έκβαση θα αποδώσει μία κυβέρνηση σταθερή, επιδέξια και αρκετά σίγουρη για τον εαυτό της ώστε να ικανοποιήσει τους όρους που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας, μένει να το δούμε.
Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2009 – κεντροαριστεροί, τεχνοκράτες, κεντροδεξιοί και ριζοσπάστες αριστεροί- έχουν αγωνιστεί για να εξαλείψουν τη διαφθορά, να εκσυγχρονίσουν τη δημόσια διοίκηση και να χαλαρώσουν τον κλοιό της ολιγαρχίας στην οικονομία.
Θα είναι άθλος του Ηρακλή αλλά η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να κάνει μία προσπάθεια τονίζουν οι FT και εξηγούν:
Ένας λόγος είναι ότι αυτό θα πείσει τους πιστωτές να χορηγήσουν έγκαιρη, ουσιαστική ελάφρυνση χρέους, που είναι ουσιώδης για τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάκαμψη.
Ένας άλλος είναι ότι η πρόσφατη διάσωση θα είναι σίγουρα η τελευταία της Ελλάδας.
Πριν από δύο μήνες, η απειλή να την πετάξουν έξω από την ευρωζώνη αποτελούσε πραγματική πιθανότητα.
Την επόμενη φορά, με την απουσία μίας ειλικρινούς μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, αυτή η απειλή θα είναι θανάσιμα σοβαρή προειδοποιεί η αμερικανική εφημερίδα.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου