Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

<<Επί τέλους και στην Μπανανία μας η περίφημη λίστα Λαγκάρτ>>

Επιτέλους απόκτησε και η Κυπριακή Μπανανιά την περίφημη λίστα Λαγκάρτ που παρουσιάζει τις καταθέσεις που οι κύπριοι είχαν για δεκαετίες στην Ελβετία. Όπως αναφέρει το πιο κάτω δημοσίευμα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι η λίστα είναι σε ακατέργαστη μορφή…..και θα την κατεργαστεί για να δει αν αυτοί οι καταθέτες είναι και φοροφυγάδες. Προφανώς η ‘’κατεργασία’’….. επιβάλλεται γιατί στην λίστα υπάρχουν ονόματα του διεφθαρμένου πολιτικοοικονομικού κατεστημένου που κατέστρεψε την Κύπρο. Εύχομαι κατά την ‘’κατεργασία’’ να μην αφαιρεθούν κάποια ονόματα ημετέρων και μη που διέφευγαν φορολογικά για δεκαετίες όπως έκανε και ο πρώην υπουργός οικονομικών της Ελλάδας Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο οποίος παραμένει ελεύθερος και απολαμβάνει τα κλεμμένα γιατί οι υπόλοιποι φοβούνται να ….μην ανοίξει το στόμα του

Όμηρος Αλεξάνδρου


<<Μετά από νέες προσπάθειες η Κύπρος κατάφερε και εξασφάλισε από τις γαλλικές αρχές τα στοιχεία της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ με κυπριακό άρωμα, τα οποία αφορούν φορολογουμένους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προκειμένου μάλιστα να εξασφαλιστεί η λίστα ο έφορος Φορολογίας Γιαννάκης Λαζάρου μετέβη πρόσφατα στο Παρίσι όπου του επιδόθηκαν τα εν λόγω στοιχεία τα οποία εδώ και λίγες ημέρες οι φορολογικές αρχές του κράτους άρχισαν να ξεσκονίζουν.


Για την απόκτηση της λίστας Λαγκάρντ ενημερώθηκε χθες και η Βουλή με επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης προς τον πρόεδρο του σώματος Γιαννάκη Ομήρου την οποία εξασφάλισε ο «Π».

Σε αυτήν ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει μεταξύ άλλων πως για την ώρα ο έφορος Φορολογίας επεξεργάζεται τα εν λόγω στοιχεία τα οποία, όπως σημειώνει, ούτε ο ίδιος δεν γνωρίζει λόγω της φύσης του εν λόγω θέματος.
Ως εκ τούτου, προσθέτει ο κ. Γεωργιάδης, δεν μπορεί για την ώρα να προβεί σε εκτίμηση για ενδεχόμενο όφελος από την αξιοποίηση των συγκεκριμένων στοιχείων.

Στα χέρια του εφόρου
Η Κύπρος επιχείρησε και στο παρελθόν να αποκτήσει τη λίστα Λαγκάρντ χωρίς όμως να τα καταφέρει. Συγκεκριμένα, μετά από συνεννόηση μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών, ο πρέσβης της Δημοκρατίας στο Παρίσι είχε τον Φεβρουάριο του 2013 συνάντηση με αρμοδίους του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών και έθεσε επίσημα αίτημα για παραλαβή της λίστας που τυχόν περιελάμβανε ονόματα Κυπρίων πολιτών, ωστόσο η όλη προσπάθεια στην οποία ενεπλάκη και ο υπουργός Οικονομικών δεν στέφθηκε με επιτυχία.

Οι προσπάθειες για απόκτηση της λίστας εντάθηκαν τον Φεβρουάριο φέτος, όπως είχε υποσχεθεί ο υπουργός Οικονομικών όταν το θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα μετά από έντονες πιέσεις της Βουλής. Τελικά, όπως προκύπτει από τη χθεσινή επιστολή του κ. Γεωργιάδη προς τον κ. Ομήρου, η σχετική λίστα εξασφαλίστηκε και βρίσκεται ήδη στα χέρια του εφόρου Φορολογίας.


Σύμφωνα με την επιστολή του υπ. Οικονομικών, «ο Έφορος Φορολογίας στο πλαίσιο της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 15ης Φεβρουαρίου 2011, σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας, προέβη σε διαβουλεύσεις με τις φορολογικές αρχές της Γαλλίας, με στόχο την απόκτηση στοιχείων της λίστας Λαγκάρντ που αφορούν φορολογούμενους της Δημοκρατίας». Με την ολοκλήρωση των εν λόγω διαβουλεύσεων, συνεχίζει ο υπουργός, «ο έφορος Φορολογίας μετά από πρόσκληση των φορολογικών αρχών της Γαλλίας, μετέβη πρόσφατα στο Παρίσι, όπου και του επιδόθηκαν στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ που αφορούν πρόσωπα με δηλωθείσα διεύθυνση στη Δημοκρατία ή/και σε πρόσωπα που δήλωσαν ’Κύπριοι’».


Σε ακατέργαστη μορφή

Τα στοιχεία που αποκτήθηκαν, συνεχίζει ο κ. Γεωργιάδης, βρίσκονται σε ακατέργαστη μορφή και φυλάσσονται υπό πλήρη εμπιστευτικότητα από τον έφορο Φορολογίας. Ως εκ τούτου, προσθέτει ο κ. Γεωργιάδης, «στο παρόν στάδιο δεν δύναται να γίνει οποιαδήποτε εκτίμηση ως προς το όφελος το οποίο ενδέχεται να αποκομίσει η Δημοκρατία από την αξιοποίηση των συγκεκριμένων στοιχείων».

Προκειμένου εξάλλου να «προλάβει» αίτημα των βουλευτών για κατάθεση των στοιχείων που εξασφαλίστηκαν ενώπιον της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει στην επιστολή του και τα εξής: «Ως γνωρίζετε, λόγω της φύσης των συγκεκριμένων στοιχείων, η μετάδοση ή η κοινοποίησή τους προσκρούει στο υπηρεσιακό απόρρητο με το οποίο δεσμεύεται ο έφορος Φορολογίας βάσει των φορολογικών νόμων, ενώ η διασφάλιση της εμπιστευτικότητας τους θεωρείται κρίσιμης σημασίας και στη διατήρηση του κύρους και της αξιοπιστίας της Κύπρου ως χρηματοπιστωτικού και επιχειρηματικού κέντρου. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ούτε και ενώπιόν μου έχουν τεθεί τα συγκεκριμένα στοιχεία», συμπληρώνει ο κ. Γεωργιάδης. Καταλήγοντας ο υπουργός διαβεβαιώνει, πάντως, τη Βουλή ότι τα στοιχεία που αποκτήθηκαν θα τύχουν της κατάλληλης επεξεργασίας, σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, ούτως ώστε να καταστούν αξιοποιήσιμα για σκοπούς επιβολής φορολογίας.


Άρχισε το ξεσκόνισμα 
Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Π», η επεξεργασία των συγκεκριμένων στοιχείων έχει ήδη αρχίσει και όπως προκύπτει, στην κυπριακή λίστα Λαγκάρντ περιλαμβάνονται τόσο νομικά όσο και φυσικά πρόσωπα.

Στόχος της επεξεργασίας που γίνεται από το τμήμα Φορολογίας είναι να διαφανεί εάν προκύπτουν από τα στοιχεία που εξασφαλίστηκαν και θέματα φοροδιαφυγής. Μεταξύ άλλων το τμήμα θα εξετάσει εάν υπήρξε παρακράτηση φόρου επί των τόκων των καταθέσεων που περιλαμβάνει η «κυπριακή λίστα» αφού η διατήρηση τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό δεν είναι παράνομη. Δεν αποκλείεται, εξάλλου, στο πλαίσιο της επεξεργασίας να ζητηθούν και συμπληρωματικά στοιχεία από τις φορολογικές αρχές της Γαλλίας.

Σημειώνεται ότι η λίστα Λαγκάρντ, που πήρε το όνομά της από την πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, ή λίστα Φαλτσιάνι όπως είναι περισσότερο γνωστή στο εξωτερικό, αποκτήθηκε από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες το 2009 και σε αυτήν περιλαμβάνονται χιλιάδες άτομα από διάφορες χώρες που διατηρούσαν καταθέσεις στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας.

Τη λίστα Λαγκάρντ και στοιχεία που υπάρχουν σε αυτήν ζήτησαν και πήραν φορολογικές αρχές από πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.>>


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου