Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

<<Ο νέος πολιτικός κίνδυνος στην Ευρώπη, ονομάζεται δεξιός εθνικισμός>>

Mια λαϊκή αντίδραση κατά της μετανάστευσης είναι πιθανόν περισσότερο επικίνδυνη στην Ευρώπη έναντι των ΗΠΑ, σημειώνει η Berenberg
Στον κίνδυνο του δεξιού εθνικισμού που απειλεί την Ευρώπη αναφέρεται σε άρθρο του το Business Insider, με τίτλο «Ένας νέος πολιτικός κίνδυνος ξεπροβάλλει στην Ευρώπη».
Όπως αναφέρεται, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, η εισροή προσφύγων στην Ευρώπη, κυρίως από τη Συρία, έχει βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου, ενώ έχει καταστεί μείζον θέμα για τους ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της γερμανίδας καγκελάριου, Angela Merkel, που βλέπει τη δημοτικότητά της να καταγράφει κάθετη πτώση λόγω των χειρισμών της στην κρίση αυτή.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν ανταποκριθεί ομοιόμορφα σε αυτή την κρίση, σημειώνει η
Berenberg, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το σχέδιο της Ε.Ε., που είναι η διασφάλιση της πολιτικής συνεργασίας και της ελεύθερης διακίνησης αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίου και εργασίας μεταξύ των μελών της.
Ενώ η Berenberg σημειώνει ότι αυτό απέχει από την πρώτη κρίση που η Ευρώπη αντιμετώπισε, ο κίνδυνος ενός αντι-προσφυγικού αισθήματος που θα προκαλέσει ρήξη στην Ε.Ε. είναι πολύ μεγαλύτερος απ' ό,τι στις ΗΠΑ, όπου η μετανάστευση έχει καταστεί επίσης μείζον ζήτημα εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2016.
Στην Ευρώπη, αναφέρει η Berenberg, «μια λαϊκή αντίδραση κατά της μετανάστευσης είναι πιθανόν περισσότερο επικίνδυνη έναντι των ΗΠΑ.
»Η Αϊόβα, για παράδειγμα, δεν θα αποχωρήσει από τις ΗΠΑ αν ο Donald Trump κερδίσει τις προκριματικές εκλογές για την προεδρία, με διατριβές εναντίον των μεταναστών και των πολιτικών της Ουάσιγκτον.
»Στην Ευρώπη, ωστόσο, μια δεξιά λαϊκίστικη αντίδραση έναντι της μετανάστευσης σχεδόν αναπόφευκτα λαμβάνει μια αντιευρωπαϊκή χροιά», σημειώνεται.
Αν ένα δεξιό λαϊκίστικο κόμμα κερδίσει τις εθνικές εκλογές σε ένα μεγάλο κράτος της Ε.Ε., με την απαίτηση της ανάκτησης του ελέγχου των εθνικών συνόρων και να αγνοήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτός ή αυτή θα μπορούσε θεωρητικά να βγάλει τη χώρα από την Ε.Ε., επισημαίνει η Berenberg.
Αν και η Berenberg δεν θεωρεί πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο, ωστόσο σημειώνει ότι σε αντίθετη περίπτωση θα είχε σημαντικές συνέπειες.
Η Berenberg σημειώνει ότι «το Εθνικό Μέτωπο της Marine Le Pen είναι μακριά από το να αναλάβει τα ηνία της Γαλλίας, ο νέος της ιταλός μιμητής της είναι απίθανο να κερδίσει μια σοβαρή εθνική εκλογική αναμέτρηση και το γερμανικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία κατακερματίζεται».


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου