Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

<<Βαθιά πολιτική κρίση απειλεί την Ευρωζώνη - Οι ενδείξεις και ο ρόλος της Ελλάδας>>

Για χαμένη περηφάνια στην Ευρωζώνη κάνει λόγο το CNBC
Μπορεί η οικονομία της Ευρωζώνης να δείχνει σημάδια ανάκαμψης αλλά αυτό οφείλεται στο πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στο μεταξύ, μια έντονη και βαθιά πολιτική κρίση, κρύβεται πίσω από τις εξελίξεις της Ελλάδας και της Κίνας.
Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση του CNBC, που αναδεικνύει τις βαθιές διαφωνίες που υπάρχουν εντός της Ευρωζώνης.
Οι πολιτικές ανησυχίες υφέρπουν σε ένα μεγάλο μέρος των χωρών, ενώ υπάρχει μια συντριπτική αίσθηση μεταξύ των επενδυτών στην Ευρώπη ότι οι τράπεζες θα απορροφήσουν οποιοδήποτε οικονομικό σοκ που μπορεί να προκληθεί από την κατάσταση στην Ελλάδα.
Η απότομη όξυνση της ελληνικής κρίσης στη διάρκεια του καλοκαιριού έχει βαθιές συνέπειες στο πολιτικό make-up της Ευρώπης.
Στο αποκορύφωμα της κρίσης, οι ηγέτες ήταν απρόθυμοι απέναντι στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα πίσω από κλειστές πόρτες να υπάρχουν έντονες διαφωνίες και συγκρούσεις.
Τα πολιτικά κίνητρα συζητήσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης, επίσης είναι αντιπροσωπευτικά για το πώς κάθε χώρα - κατά κάποιο τρόπο - χρησιμοποιώντας την Ελλάδα την έβλεπε ως μια ευκαιρία για να επιδείξει τη δική διαφορετική οικονομική άποψη: οι λάτρεις της λιτότητας και οι πολέμιοι.
Ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande ήταν ένθερμος υποστηρικτής της αναθεωρημένης πρότασης για μεταρρυθμίσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem και η Angela Merkel αναγκάστηκαν σε μια πιο προσεκτική ματιά στο ελληνικό πρόγραμμα σε αυτό τον γύρο των διαπραγματεύσεων.
Η έλλειψη συνοχής, όμως, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αργή διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Και όταν μια χώρα ή ήπειρος βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης, κάθε λεπτό μετράει.
Χαμένη περηφάνια στην Ευρωζώνη
Ο φόβος είναι ότι, μετά από μια έντονη περίοδο όπου οι ηγέτες εξαναγκάζονται σε παρατεταμένες συνομιλίες και συναντήσεις κορυφής έκτακτης ανάγκης για να συζητήσουν την τύχη της Ελλάδας, οι μεμονωμένοι εκπρόσωποι της χώρας έχουν μείνει με μια πικρή γεύση στο στόμα τους.
Ορισμένες χώρες επανεξέτασαν τους συμμάχους τους.
Οι συνομιλίες δεν είχαν σχέση με την ενίσχυση της υποτονικής ευρωπαϊκής ανάπτυξης, ή την ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.
Αντ 'αυτού, θα έπρεπε να επικεντρωθούν σε ένα άρρωστο σκυλί που χρειάζεται περισσότερα χρήματα για να πάρει και πάλι το δρόμο της ευζωίας.
Μήπως αυτό αντανακλά μια αίσθηση υπερηφάνειας που έχασε η Ευρωζώνη;
Ίσως όχι - αλλά η περιοχή ήταν πολιτικά ισχυρότερη όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση, και τώρα είναι πιο αδύναμη και πιο διαιρεμένη από ποτέ.
Βαθιές συνέπειες
Οι γεωπολιτικές και οικονομικές συνέπειες θα μπορούσαν να είναι ευρέως διαδεδομένες.
Επίσης υπάρχει μια ισχυρή αίσθηση ότι τα έθνη, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, τα οποία έλαβαν οικονομική ενίσχυση με επιτυχία, θα είναι πιο απρόθυμα να παίξουν με τους κανόνες στο μέλλον.
Σύμφωνα με τον John Silvia, της Wells Fargo, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τον ηθικό κίνδυνο και το πρόβλημα αξιοπιστίας για την Ευρωζώνη.
Η έλλειψη ενότητας είναι εμφανής και στο εσωτερικό κάθε χώρας της Ευρωζώνης.
Ενώ το τρίτο ελληνικό πακέτο διάσωσης ψηφίστηκε από το γερμανικό κοινοβούλιο, υπήρξε μια μεγαλύτερη εξέγερση εντός του κόμματος της καγκελαρίου Merkel.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου