Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

<<Οι αιτίες που οδήγησαν στην κρίση της Ευρωζώνης και....η Ελλάδα - Το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί>>

Η ανάλυση επιχειρεί να εντοπίσει τις αιτίες που προκάλεσαν την κρίση, σημειώνοντας ο δανεισμός είναι ο λόγος για τον οποίο το έλλειμμα της Ελλάδας οδήγησε σε τόσο αρνητικά αποτελέσματα το 2009
Η κρίση στην Ευρωζώνη απέχει πολύ από τη λήξη της, σημειώνει σε ανάλυσή του το Vox, την οποία υπογράφουν οι Richard Baldwin, Francesco Giavazzi.
Η ανάλυση επιχειρεί να εντοπίσει τις αιτίες που προκάλεσαν την κρίση, σημειώνοντας ο δανεισμός είναι ο λόγος για τον οποίο το έλλειμμα της Ελλάδας οδήγησε σε τόσο αρνητικά αποτελέσματα το 2009.
Η κρίση της Ευρωζώνης, η οποία ξέσπασε τον Μάιο του 2010, είναι παλιά – τουλάχιστον δεκαετίας – σημειώνει στην ανάλυσή του το Vox και συμπληρώνει ότι απέχει πολύ από τη λήξη της.
Οι επικρατούσες προβλέψεις εκτιμούν ότι εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα χάσουν τις ευκαιρίες που είχαν οι προηγούμενες γενιές, οι οποίες θεωρούνταν δεδομένες, με το βάρος να πέφτει κυρίως στους νέους.
Ωστόσο η κρίση πλέον δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά έχει πυροδοτήσει τον λαϊκισμό και τον πολιτικό εξτρεμισμό.
Το χειρότερο, σύμφωνα με το Vox, είναι η διάχυτη εντύπωση ότι οι ανισορροπίες και οι αδυναμίες, εξακολουθούν να είναι παρούσες.
Τι είναι αυτό όμως που προκάλεσε την κρίση στην Ευρωζώνη;
Δομικά, πρόκειται για μια κλασική «sudden stop» κρίση, δηλαδή για μια απότομη μείωση των καθαρών κεφαλαιακών ροών σε μια οικονομία και όχι για μία κρίση δημοσίου χρέους.
Μέρος του δανεισμού τη δεκαετία του 2000 κατέληξε σε ιδιώτες (κυρίως σε Ιρλανδία και Ισπανία), ενώ ένα άλλο μέρος στο δημόσιο (κυρίως σε Ελλάδα και Πορτογαλία).
Όταν κλονίστηκε η εμπιστοσύνη το 2010 και το 2011, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους κατέληξε σε κρατικά χέρια.
Καθώς οι κυβερνήσεις Eυρωζώνης δεν μπορούν να υποτιμήσουν ή να αναγκάσουν την κεντρική τους τράπεζα να χρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος, τα μέλη που βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό σε ξένο δανεισμό, έπρεπε να διασωθούν, εξηγεί το Vox.
Οι κύριες αιτίες λοιπόν που προκάλεσαν την κρίση στην Ευρωζώνη είναι:
- Η αποτυχία των πολιτικών που επέτρεψαν τη γιγάντωση των ανισορροπιών
- Η έλλειψη θεσμών για την απορρόφηση του σοκ σε επίπεδο Ευρωζώνης
- Η κακή διαχείριση της κρίσης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου