Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2015

<<Ανεργία, ο πρώτος παράγοντας αύξησης του ποσοστού των αυτοκτονιών στην Ελλάδα>>

Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε στη Θεσσαλονίκη
Οι αυτοκτονίες παρουσίασαν ραγδαία αύξηση στα χρόνια της κρίσης και σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια ο αριθμός τους.
Η βασική αιτία που τις προκαλεί είναι, πάντως, η ανεργία.
Αυτό προκύπτει από έρευνα που έγινε στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με την οποία η ανεργία είναι ο πρώτος παράγοντας αύξησης του ποσοστού των αυτοκτονιών στην Ελλάδα.
Και από τη στιγμή που με την κρίση η ανεργία εκτοξεύτηκε, ανάλογη πορεία ακολούθησαν δυστυχώς και οι αυτοκτονίες.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα πρόληψης της αυτοκτονίας (10/9) για το 2014 αποτράπηκαν 261 περιπτώσεις πρόθεσης αυτοκτονίας.
Επίσης, η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι ο αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα από αυτοκτονίες όπως αυτές χαρακτηρίστηκαν από τις Ιατροδικαστικές και Ανακριτικές Αρχές ανήλθε σε 508 για το έτος 2012, έναντι των 477 το 2011 (αύξηση 7%) ενώ οι αυτοκτονίες των αντρών υπερτερούν των γυναικών.
Σε παγκόσμιο επίπεδο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) επισημαίνει ότι πάνω από 800.000 άνθρωποι πεθαίνουν από αυτοκτονία κάθε χρόνο. Παράλληλα, το 75% των αυτοκτονιών αφορούν μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος χώρες.
Ο δείκτης «παγκόσμιας» θνητότητας είναι 16 ανά 100.000 άτομα και αυτό αντιστοιχεί περίπου σε ένα θάνατο κάθε 40 δευτερόλεπτα.
Τέλος οι πιο κοινές μέθοδοι αυτοκτονίας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η κατάποση φυτοφαρμάκων, ο απαγχονισμός και τα πυροβόλα όπλα.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου