Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

<<ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ – ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ>>

ΤΟ KAΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Οι κυπριακές αρχές πήραν μόλις πρόσφατα τη λίστα Λαγκάρτ που περιέχει ονόματα φοροφυγάδων που είχαν καταθέσεις στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία και μένει να δούμε πως θα αξιοποιηθεί.. Εάν όμως αποφασίσουν να μιμηθούν τις διαδικασίες άλλων χωρών, θα ήταν σωστό και φρόνιμο να πάρουν παραδείγματα από Γαλλία, Ιταλία, η Ισπανία, η Βρετανία και η Γερμανία. Οι εν λόγο χώρες αξιοποίησαν και εκμεταλλεύτηκαν συγχρόνως τις πληροφορίες από τις λίστες και κατάφεραν και έβαλαν εκατομμύρια στα ταμεία του κράτους τους. Έφεραν λοιπόν, τους φοροφυγάδες ενώπιον της Δικαιοσύνης και τους ανάγκασαν να πληρώσουν τα κρυμμένα. Από τη λίστα «Φαλτσιανί», η Γαλλία έχει εισπράξει περίπου €1 δις εξετάζοντας μόνο τους 1.000 πιο σημαντικούς φακέλους, ενώ εξαιτίας της υπόθεσης κεφάλαια ύψους €7 δις επέστρεψαν στις γαλλικές τράπεζες. Η Ιταλία εισέπραξε €750 εκατ. Η Ισπανία υπολογίζεται ότι έχει εισπράξει γύρω στα €2 δις από άτομα που αναγκάστηκαν να πληρώσουν φόρους για τους παράνομους λογαριασμούς τους. Τέλος, η Βρετανία κατάφερε να ανακτήσει κεφάλαια ύψους €12 δις ενώ η Γερμανία μετρά εισπράξεις γύρω στα €200 εκατ.
ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ.
Η περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι η καλύτερη για αντιγραφή, αφού ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε κατηγορηθεί ότι παραποίησε και διέγραψε αρχεία από τη λίστα Λαγκάρντ αφαιρώντας ονόματα συγγενών του. Το Ειδικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι ο πρώην υπουργός είναι ένοχος για την κατηγορία της νόθευσης εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ για την κατηγορία απόπειρας απιστίας κρίθηκε αθώος. Μόνο στις μπανανίες Ελλάδας και Κύπρου συμβαίνουν τέτοια.πράγματα
Πάντως, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο 43χρονος Φαλτσιανί έχει στην πλάτη του σωρεία καταγγελιών από την ελβετική εισαγγελία η οποία ζητά την έκδοση του από την Γαλλία και την Ισπανία. Ο Φαλτσιανί είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2012 στη Βαρκελώνη, αφέθηκε όμως ελεύθερος με απόφαση της ισπανικής Δικαιοσύνης.
Διάσημοι φοροφυγάδες
Μεταξύ των χιλιάδων και πλέον ονομάτων της λίστα Φαλτσιανί, βρίσκονται και σπουδαία ονόματα όπως ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμαντ VI, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, ο Ραμί Μαχλούφ ξάδελφος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο πρώην υπουργός της Αϊτής Φραντς Μερσερόν, ο πρώην υπουργός Εμπορίου της Αιγύπτου Ρασίντ Μοχάμεντ, το μοντέλο Ελ Μακφέρσον, η σχεδιάστρια μόδας Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ, η ηθοποιός Τζόαν Κόλινς και ο οδηγός μοτοσικλέτας αγώνων Βαλεντίνο Ρόσι.
Όμηρος Αλεξάνδρου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου