Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

<<Ο ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΜΜΕ>>


Του Όμηρου Αλεξάνδρου
Οικονομολόγου Λογιστή-Ελεγκτή

Σήμερα κλείνουν 15 ολόκληρα χρόνια από τότε που άρχισα να επικοινωνώ μαζί σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και επιθυμώ με την ευκαιρία αυτή να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί χωρίς την δική σας στήριξη και συμπαράσταση, δεν θα ήμουν ακόμη επί των επάλξεων και στον αγώνα για την προστασία αυτού του επίγειου παράδεισου που μας χάρισε ο θεός. Είμαι και θα παραμείνω στην πρώτη γραμμή του αγώνα που άρχισα, αδιαφορώντας για το όποιο προσωπικό κόστος, και αποφασισμένος να συνεχίσω παρά τις όποιες απογοητεύσεις έχω βιώσει, αλλά και τις απειλές και εκβιασμούς που δέχομαι κατά καιρούς από τους κρινόμενους.

Άρχισα να στέλλω τα άρθρα μου μέσω διαδικτύου, αρχικά σε καμιά 50ρια φίλους και τώρα αισίως οι λήπτες των μηνυμάτων μου αριθμούν κάποιες δεκάδες χιλιάδες στη Κύπρο και το εξωτερικό. Ο λόγος που επέλεξα το διαδίκτυο για να επικοινωνώ μαζί σας, είναι γιατί όλες σχεδόν οι ημερήσιες κυπριακές εφημερίδες, σε κάθε άρθρο που τους έστελλα για δημοσιεύση, είτε αρνούντο να το δημοσιεύσουν η το λογόκριναν.

Είναι κοινά παραδεκτό απ'όλους πως το φαινόμενο της παραπληροφόρησης μαστίζει κυριολεκτικά την εποχή μας και πλήττει το συμφέρον της Κύπρου και των πολιτών της. Το συμφέρον και η έντονα πολιτικοποιημένη κοινωνία μας, έδωσε εύφορο κλίμα στην καλλιέργεια αυτής της παραπληροφόρησης.

Τα ΜΜΕ στο σύγχρονο κόσμο αποτελούν μέρος της τεχνολογίας. Αυτή για να δημιουργείται και να εξελίσσεται απαιτεί σημαντικά χρηματικά κεφάλαια. Επειδή όμως τα αναγκαία χρηματικά ποσά μπορεί να τα διαθέτει μόνο  το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο, είναι τελικά αυτό που ελέγχει τα προγράμματα της ενημέρωσης. Φυσικό επακόλουθο είναι το περιεχόμενο των ειδήσεων να προβάλλει τον τρόπο ζωής και τις αξίες των ισχυρών ομάδων. Έτσι η κομματοκρατία, η κάθε εξουσία, είτε πρόκειται για την εκτελεστική, είτε για οποιαδήποτε άλλη ομάδα ιδιωτικών συμφερόντων, με την υπερβολική δύναμη που ασκούν τα ΜΜΕ, κατευθύνουν τη σκέψη και τη στάση των πολιτών με βάση την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων.

Τα ΜΜΕ αρχικά επιχειρούν την καθήλωση των πολιτών. Η φτηνή συναισθηματολογία και συνθηματολογία λειτουργεί παθητικά για το δέκτη, ενώ ο εθισμός που δημιουργείται από την επανάληψη των ίδιων μηνυμάτων κάνει το δέκτη δέσμιο της δοτής πληροφόρησης. Έτσι ο άνθρωπος αρκείται στην ευκολία και αρνείται να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές, με αποτέλεσμα να γίνει ένα άτομο χωρίς γνώμη, αξίες και ιδεολογικό προσανατολισμό.

Αν σε ένα κράτος δεν υπάρχει δικαιοσύνη και δημοκρατία είναι αδύνατο να υπάρξει ελεύθερη έκφραση και επομένως είναι αδύνατη η σωστή λειτουργία του τύπου και ενημέρωση των πολιτών. Επιπλέον, ο τύπος πρέπει να είναι ανεξάρτητος από οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες, οι οποίοι, όπως είναι γνωστό, έχουν μεγάλη ισχύ και μπορούν να κατευθύνουν πολλά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Απαραίτητο επίσης είναι και το δημοσιογραφικό ήθος, ώστε η ενημέρωση των πολιτών να είναι αντικειμενική και να συνοδεύεται με προσωπικό σχόλιο των δημοσιογράφων, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η αντικειμενική, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση.

Αν, λοιπόν, δεν τηρούνται όλες οι πιό πάνω προϋποθέσεις ο τύπος παρεκκλίνει από την αλήθεια, δεν έχει συναίσθηση του χρέους του, κατευθύνεται από μία πολιτικοοικονομική ελίτ και αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη προκαλώντας εθνικές τραγωδίες και κοινωνικές αναταραχές. Με άλλα λόγια, ο τύπος που δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να συντελέσει στην κατάλυση της Δημοκρατίας.

Η χρήση του διαδυκτίου έχει σε ένα μεγάλο βαθμό βοηθήσει στον απεγκλωβισμό των πολιτών από τα παραδοσιακά ΜΜΕ και δράττομαι της ευκαιρίας να προτρέψω τους πολίτες να στραφούν στο διαδύκτιο για να μάθουν όσα τα ΜΜΕ θέλουν να τους αποκρύβουν για δικούς τους λόγους. Είναι γνωστό ότι τα μεγάλα σκάνδαλα που ταλανίζουν από χρόνια την Κύπρο, έχουν αποκαλυφθεί είτε από ξένους είτε από πολίτες που τολμούν μέσω του διαδικτύου και όχι από τα κυπριακά ΜΜΕ τα οποία δυστυχώς είναι υποχείρια της πολιτικοοικονομικής ελίτ από την οποία χρηματοδοτούνται. Η σκληρή πραγματικότητα για την κυπριακή μπανανία, είναι το αδιαμφισβήτητο πλέον γεγονός ότι τα ΜΜΕ ....τα παίρνουν από παντού για να συγκαλύπτουν τα σκάνδαλα και τις βρωμιές του αμαρτωλού κατεστημένου και να αναδεικνύουν ανίκανους και βλάκες στην πολιτική.

Η άρνηση εκδοτών και καναλλαρχών να δώσουν βήμα στους απλούς πολίτες, που σήμερα βιώνουν τον απόλυτο κοινωνικό αμοραλισμό και μια απίστευτη οικονομική εξαθλίωση από ενέργειες και παραλήψεις του ελεεινού πολιτικοοικονομικού κατεστημένου, το οποίο για δεκαετίες στήριζαν και συγκάλυπταν με το αζημίωτο βέβαια, τους καθιστά απόλυτα συνυπεύθυνους για την κατάντια που έχει περιέλθει η Κύπρος μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αντιδημοκρατικής στάσης, της συσκότισης και παραπληροφόρησης που τηρούν τα κυπριακά  ΜΜΕ, είναι η άρνηση όλων σχεδόν των ημερήσιων εφημερίδων να δημοσιέυσουν το πρόσφατο άρθρο μου που καταπιάνεται με την οικονομική βιωσημότητα της προτεινόμενης λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ΔΔΟ. Στο άρθρο μου αυτό, που ταρακούνησε πάρα πολλούς που το διάβασαν, αναφέρω μεταξύ άλλων 10 λόγους για τους οποίους η λύση της ΔΔΟ δεν είναι οικονομικά βιώσιμη και σε περίπτωση συμφωνίας το νέο μόρφωμα θα καταρρεύσει. Το άρθρο αυτό έχει αναδημοσιευτεί σε πολλά ηλεκτρονικά έντυπα, μπλόκς και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, όχι όμως στις κυπριακές ημερήσιες εφημερίδες. Προς τιμή της διεύθυνσης δύο εβδομαδιαίων εφημερίδων, τις οποίες και ευχαριστώ, αυτό το άρθρο θα δημοσιευθεί από την εφημερίδα ‘’Το Ποντίκι’’ την Παρασκευή 25/9/15 και από την εφημερίδα  ‘’24 Ώρες’’ το Σάββατο 26/9/2015

Κλείνοντας, καλώ για ακόμη μια φορά καναλλάρχες και εκδότες να εκφράσουν δημόσια συγνώμη στον κυπριακό Λαό, για τον ρόλο και την στάση που τήρησαν μέχρι σήμερα στα κυπριακά δρώμενα, και να προσπαθήσουν από εδώ και εμπρός να εξιλεωθούν κάνοντας σωστά και δημοκρατικά τη δουλειά τους για το καλό του λαού και του τόπου. Σε αντίθετη περίπτωση να είναι σίγουροι ότι η επερχόμενη οργισμένη αντίδραση του λαού, για την προδιαγραφόμενη κακή λύση του κυπριακού, τις εξώσεις πολιτών από τα σπίτια τους, και την περαιτέρω οικονομική εξαθλίωση των κύπριων πολιτών, δεν θα πλήξει μόνο τους πολιτικούς και τους τραπεζίτες αλλά και τους ιδίους.







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου