Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

<<Η μάχη των οικονομολόγων ενάντια στην λιτότητα>>

Οικονομολόγοι από το πανεπιστήμιο του Yale εμφανίζονται πρόθυμοι να προετοιμάσουν τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Τους λόγους για τους οποίους οι διασημότεροι οικονομολόγοι του πλανήτη υποστηρίζουν τη στρατηγική των αριστερών κομμάτων που αναδύονται στην Ευρώπη επιχειρεί να περιγράψει, σε νέο δημοσίευμά του, το πρακτορείο CNBC.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, η σκληρή λιτότητα που επιβλήθηκε στον ευρωπαϊκό Νότο, από το 2010 και ύστερα, οδήγησε αρκετούς διάσημους οικονονομολόγους να ταχθούν κατά των πολιτικών αυτών, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση για άμεση αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών της Ευρωζώνης.
Οι πιο ριζοσπαστικοί εξ αυτών σπεύδουν μάλιστα να υποστηρίξουν σθεναρά και ανοιχτά τα ευρωπαϊκά κόμματα διαμαρτυρίας και τις αριστερές κυβερνήσεις, εκδηλώνοντας ξεκάθαρα την αντίθεσή τους σε κάθε πολιτική λιτότητας.
Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι νομπελίστες Paul Krugman και Joseph Stiglitz, ο Jeffrey Sachs του Πανεπιστημίου του Columbia, ο James Galbraith του Πανεπιστημίου του Τέξας.
Με κοινή επιστολή τους, οι οικονομολόγοι αυτοί απευθύνθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη, σε μια προσπάθεια να εκφράζουν μεγάλες ανησυχίες για την εξέλιξη των κρίσεων χρέους.
Ο στόχος τους είναι να εγκαθιδρυθεί ένα νομικό δίκτυο - πλαίσιο για τις αναδιαρθρώσεις χρέους, το οποίο θα επιτρέπει σε κάθε χώρα με προβλήματα υπέρογκου δημοσίου χρέους να τα επιλύει χωρίς να απειλείται την ίδια στιγμή με οικονομική κατάρρευση.
Οι ίδιοι οικονομολόγοι ζητούν ταυτόχρονα χαλάρωση της λιτότητας, προάγουν την ανάγκη για ανάκαμψη μέσω επενδύσεων, ενώ δεν διστάζουν να κρίνουν ανοιχτά τις εμμονές της Γερμανίας για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία.
Οι οικονομολόγοι αυτοί μάλιστα έσπευσαν να στηρίξουν ανοιχτά κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και το Podemos στην Ισπανία.
Πριν από μερικούς μήνες, Krugman και Stiglitz συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να αναζητήσουν, από κοινού, τρόπους ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης η οποία προκλήθηκε στην Ελλάδα μετά από χρόνια λιτότητας.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οικονομολόγοι από το πανεπιστήμιο του Yale εμφανίζονται πρόθυμοι να προετοιμάσουν τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Γιατί γίνονται όλα αυτά;
Γιατί οι οικονομολόγοι συναινούν σε μια πικρή αλήθεια.
Πως το βουνό χρέους θα πλήξει και την ίδια τη Γερμανία, αποσταθεροποιώντας το σύνολο της Ευρωζώνης.
Για αυτόν τον λόγο οι διάσημοι οικονομολόγοι δίνουν μάχη για ριζικές αλλαγές στις πολιτικές που ασκούνται στην Ευρωζώνη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου