Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

<<ΡΩΣΙΑ – ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΔΟΛΑΡΙΟ>>


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνέταξε νομοσχέδιο που στοχεύει στην εξάλειψη του δολαρίου ΗΠΑ και του ευρώ από το εμπόριο μεταξύ των χωρών μελών της Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (CIS ή ΚΑΚ)

Αυτό σημαίνει τη δημιουργία μιας ενιαίας χρηματοπιστωτικής αγοράς μεταξύ Ρωσίας, Αρμενίας, Λευκορωσίας, Καζακστάν, Κιργιζίας, Τατζικιστάν και άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

«Αυτό θα βοηθήσει στην επέκταση της χρήσης των εθνικών νομισμάτων στις ξένες πληρωμές,το εμπόριο και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και θα δημιουργηθεί έτσι τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των εγχώριων αγορών συναλλάγματος», δήλωσε αξιωματούχος του Κρεμλίνου.

Το νομοσχέδιο θα συμβάλει στη διευκόλυνση του εμπορίου στην περιοχή και στην επίτευξη μακροοικονομικής σταθερότητας.

Στο πλαίσιο της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EEU), οι χώρες συζήτησαν επίσης τη δυνατότητα να στραφούν σε εθνικά νομίσματα. Σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, της Αρμενίας και του Καζακστάν η υποχρεωτική μετάβαση στα εθνικά νομίσματα θα πρέπει να λάβει χώρα μεταξύ 2025 και 2030.

Σήμερα, περίπου το 50% του κύκλου εργασιών της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EEU) γίνεται σε δολάρια και ευρώ, γεγονός που αυξάνει την εξάρτηση της Ένωσης με τις χώρες που εκδίδουν αυτά τα νομίσματα.

Υπενθυμίζουμε πως η Ρωσία και η Κίνα έχουν προσπαθήσει να περιορίσει την κυριαρχία του δολαρίου.
Τον Αύγουστο η κεντρική τράπεζα της Κίνας ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα δυο νομισμάτων (γουάν και ρούβλι) θέτοντας το ρωσικό ρούβλι σε κυκλοφορία στη πόλη Suifenhe της επαρχίας Heilongjiang. Το ρούβλι εισήχθη στη θέση του δολαρίου ΗΠΑ.
Το 2014 η ρωσική Κεντρική Τράπεζα και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας υπέγραψαν συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων τριών ετών, αξίας 150 δισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 23,5 δις $), ενισχύοντας έτσι την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Εμείς να υπενθυμίσουμε πως η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (CIS ή ΚΑΚ) είναι ένας περιφερειακός διεθνής οργανισμός του οποίου οι συμμετέχουσες χώρες είναι Πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, που σχηματίστηκαν μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Αν και η ΚΑΚ έχει κάποιες υπερεθνικές εξουσίες, επιδιώκεται να είναι κάτι περισσότερο από έναν συμβολικό οργανισμό, να διαθέτει τυπικά εξουσίες συντονισμού στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας, της παραγωγής νομοθετικού έργου, και την ασφάλειας. Έχει προωθήσει επίσης την συνεργασία στην διαδικασία εκδημοκρατισμού των χωρών μελών του και στην διασυνοριακή πρόληψη της εγκληματικότητας. Ως περιφερειακός οργανισμός, η ΚΑΚ συμμετέχει στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ. Μερικά από τα μέλη της ΚΑΚ συμμετέχουν στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωσημε στόχο την δημιουργία μιας πλήρους κοινής αγοράς.

H Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (Ε.Ο.Ε., αγγλ: EAEU ή EEU) είναι μια οικονομική ένωση κρατών, κυρίως από τη βόρεια Ευρασία, η οποία αποτέλεσε τη διάδοχο της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας. Μια συνθήκη με στόχο την ίδρυση της EΟΕ υπογράφτηκε στις 29 Μαΐου 2014 από τους ηγέτες της Λευκορωσίας, του Καζακστάν και της Ρωσίας και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2015.Συνθήκες που στόχευαν στην ένταξη της Αρμενίας και του Κιργιστάν στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση υπογράφτηκαν στις 9 Οκτωβρίου 2014 και στις 23 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση έχει μια ενσωματωμένη κοινή αγορά που αριθμεί 183 εκατ. άτομα και ένα ΑΕΠ που ξεπερνά τα 4 τρις δολάρια ΗΠΑ (PPP). Η ένωση λειτουργεί μέσω υπερεθνικών και διακυβερνητικών θεσμών . Εκτελεστικό όργανο του οργανισμού είναι η Ευρασιατική Οικονομική Επιτροπή, ενώ δικαστικό σώμα είναι το Δικαστήριο της EEU. Λειτουργεί επίσης και η Ευρασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Οι εθνικές κυβερνήσεις εκπροσωπούνται συνήθως από το Συμβούλιο της Ευρασιατικής Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου